Percheziții la Suceava într-un dosar privind furtul spectaculos al unor cărți rare dintr-un depozit din Anglia. Valoarea prejudiciului – 2 milioane de lire sterline

27/06/19 ora:2:45am

Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut 28 de percheziții în București, Suceava și în alte patru județe, la persoane suspectate de furt calificat. Gruparea era specializată în sustragerea unor obiecte de patrimoniu, iar în 2017 a furat dintr-un depozit din Anglia 260 de cărți rare, în valoare de aproape 2 milioane de euro. Hoții au intrat în depozit prin acoperiș, coborând în interior pe frângii. Banda de hoți a fost constituită în România, ulterior aderând și persoane de altă cetățenie. Cea mai scumpă carte furată din depozit este o copie din 1566 de Nicolaus Copernicus, ”De Revolutionibus Orbium Coelestium”, cu o valoare de 215.000 lire sterline n printre volumele furate erau și lucrări de Galileo Galilei, Isaac Newton, Leonardo da Vinci și ediția din 1569 a ”Divinei Comedii”, de Dante Alighieri. Au fost reținute 4 persoane, iar față de alte 3 au fost puse în executare mandatele europene de arestare emise pe numele lor.

DIICOT a anunțat, miercuri, că în cursul zilei de marți au fost făcute 28 de percheziții domici­liare pe raza județelor Iași, Neamț, Suceava, Bra­șov, Bihor și municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiuni de furt calificat

“La data de 24.02.2017, procurorii D.I.I.C.O.T. –  Structura Centrală s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și furt calificat, fapte constând în aceea că, membrii unui grup infracțional organizat constituit din cetățeni români, au săvârșit o infracțiune de furt calificat prin efracție, în noaptea de 29/30.01.2017, în Feltham, în apropiere de aeroportul Heathrow din Londra, în care au fost sustrase cărți valoroase, respectiv aproximativ 260 de volume, prejudiciul estimat de autoritățile britanice fiind de circa 2.000.000 lire sterline, toate volumele fiind aduse în România în vederea valorificării”, a transmis DIICOT.

Sursa citată a precizat că cel puțin trei suspecți au pătruns în depozitul de tranzit, după ce au făcut 4 găuri în acoperișul clădirii și au coborât în rapel.

“Timp de 4-5 ore (în intervalul orar 21:00-02:00), suspecții au scotocit în 4 paleți, din această locație. Aceștia se aflau în tranzit către o expoziție de carte din Los Angeles. Unul dintre paleți provenea din Germania, alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetățenie italiană și un cetățean german. De asemenea, în depozit se mai afla un palet, ce conținea un număr mare de genți de voiaj, care au fost folosite de către suspecți pentru a încărca și transporta cărțile, ce au fost scoase prin locul efracției, transportate la autoturismul folosit  de către autori”, a mai transmis DIICOT.

DIICOT a precizat că, în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, a fost încheiat un Acord Comun de Anchetă ,,Brookes’’, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism și  Marea Britanie – Serviciul De Procuratura al Coroanei și Poliția Metropolitană, ulterior fiind extins și cu Procuratura din Milano – Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.

“În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că grupul infracțional organizat format din cetățeni români, la care ulterior au aderat și cetățeni din străinătate, s-a constituit pe teritoriul României și a acționat în perioada decembrie 2016 – aprilie 2019, prin comiterea de numeroase infracțiuni contra patrimoniului, furturi calificate prin escaladare și efracție la diferite depozite de pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în cadrul dosarului din România fiind investigate faptele reținute în sarcina a cinci suspecți de cetățenie română” a mai transmis DIICOT.

Prejudiciul total pentru faptele reținute în sarcina suspecților a fost estimat la suma 1.945.829 euro, stabilindu-se că cea mai mare parte a bu­nurilor sustrase erau oferite spre vânzare de către membrii grupului pe site-uri de profil. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

„În urma activităților desfășurate, au fost descoperite mai multe bunuri și înscrisuri cu ­va­loare probantă în cauză, fiind instituite și măsuri asigurătorii. Au fost reținute 4 persoane, iar față de alte 3 au fost puse în executare mandatele europene de arestare emise pe numele lor”, susțin reprezentanții IGPR, într-un comunicat, remis miercuri presei.

În 2017, presa din Marea Britanie a scris despre furtul unor cărți rare în valoare de 2 milioane de euro. Potrivit jurnaiștilor britanici, banda de hoți a pătruns în clădire prin acoperiș. Ei au găurit sticla și au desfășurat 12 metri de sfoară, evitând sistemul de alarmă.

Scotland Yard a confirmat că ”un număr de cărți valoroase”, multe din secolele XV și XVI, au fost furate în timpul unui jaf, care a avut loc în Feltham, între 29 și 30 ianuarie. Potrivit Daily Mail, un comerciant de astfel de obiecte a pierdut cărți în ­va­loare de 680.000 de lire sterline.

Experții spuneau că cea mai scumpă carte furată din depozit este o copie din 1566 de Nicolaus Copernicus, ”De Revolutionibus Orbium Coeles­tium”, cu o valoare de 215.000 lire sterline. Printre volumele furate erau și lucrări de Galileo Galilei, Isaac Newton, Leonardo da Vinci și ediția din 1569 a ”Divinei Comedii”, de Dante Alighieri.