Thursday , March 28 2024

Percheziţii la o firmă din Vatra Dornei care emitea facturi fictive pentru o reţea suspectată de evaziune fiscală

perchezitii

Procurorii DIICOT au efectuat 64 de percheziţii în Suceava, Bucureşti, Cluj – Napoca, Oradea, Călăraşi, Dâmboviţa, Ilfov şi Teleorman. Una dintre percheziţii a vizat o firmă din zona Vatra Dornei, care avea rolul de a emite facturi fictive u membrii grupării au reuşit să prejudicieze statul român cu 4,5 milioane de euro

 
Procurorii DIICOT, împreună cu poliţiştii, au făcut ieri 64 de percheziţii în Suceava, Bucureşti, Cluj – Napoca, Oradea, Călăraşi, Dâmboviţa, Ilfov şi Teleorman, la firme de leasing şi la locuinţele membrilor a două reţele suspectate de evaziune fiscală în valoare de 4,5 milioane de euro, 55 de persoane urmând a fi audiate în acest dosar. In judeţul Suceava a fost făcută o percheziţie în zona Vatra Dornei la o societate comercială care ar fi fost folosită drept paravan de cele din Bucureşti.
Acţiunea procurorilor DIICOT a vizat 11 indivizi care au constituit în Bucureşti un grup infracţional, care prin mai multe circuite financiare fictive derulate prin mai multe firme, a achiziţionat intracomunitar materiale de construcţii pe care ulterior le-a vândut în România. Membrii grupării au înregistrat operaţiuni fictive în contabilitatea a nu mai puţin de 18 societăţi comerciale pe care le controlau, cu scopul de a diminua valoarea TVA-ului. Conform procurorilor, gruparea utiliza trei categorii de firme. Prima categorie era folosită în calitate de client intracomunitar, pentru a putea fi achiziţionate materiale de construcţii şi respectiv de furnizor naţional. Cea de-a doua categorie de firme era utilizată pentru crearea de circuite financiare fictive, respectiv întregistrau operaţiuni fictive în contabilitatea societăţii prin care evidenţiau achiziţii nereale, astfel se reuşea diminuarea TVA – ului. Ultima categorie de societăţi comerciale avea rolul de a crea facturi ce permiteau firmelor din primele două categorii să poată transfera sume de bani în contul acestora, restrase ulterior de membrii grupării. Un astfel de rol, se pare că o avea şi firma din Vatra Dornei. Prejudiciul total creat bugetului de stat prin sustragerea de la plata TVA – ului se ridică la suma de circa patru milioane de euro.
A doua acţiune făcută de DIICOT a vizat cinci persosane care prin intermediul unor firme care administrează mai multe parcuri auto din judeţele Cluj şi Braşov, au vândut maşini prin livrări fictive către societăţi comerciale din Ungaria, după care le revândeau către persoane şi firme din România. In acest caz paguba creată statului român este de circa 550.000 de euro. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …