Thursday , March 28 2024

UPDATE: Fostul sef al PTF Siret, Nelu Fediuc si seful SPP Suceava – retinuti vineri noapte de DNA (FOTO)

10447316_10201265310833606_285348164_n (Copy)
Comisarul sef Nelu Fediuc, ieri, la aducerea la audieri la DNA Suceava

 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19.07.2014, ora 02:00, până la data de 20.07.2014, ora 02:00, a inculpatului FEDIUC NELU, șeful Sectorului Poliției de Frontieră Siret, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: – luare de mită, în formă continuată; – influențarea declarațiilor (2 infracțiuni).

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008-2012, inculpatul FEDIUC NELU, în virtutea atribuțiilor de serviciu a asigurat protecție în Vama Siret pentru mai multe persoane care tranzitau țigări prin punctul vamal, peste plafonul legal admis de lege, și cu sustragerea de la plata taxelor vamale.
Pentru a beneficia de această „protecție”, persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită, inițial la suma de 200 de dolari/lunar, după care a fost mărită până la 500 – 1.000 euro/lunar, la cererea expresă a inculpatului FEDIUC NELU.
În schimbul aceleiași „protecții”, în intervalul februarie – august 2008, inculpatul FEDIUC NELU a beneficiat și de favoruri sexuale din partea unei martore denunțătoare.
În perioada lunii septembrie 2008, inculpatul FEDIUC NELU a încercat să determine aceeași martoră denunțătoare, să-și retragă denunțul formulat împotriva lui, în dosarul pentru care a fost trimis în judecată , oferindu-i în schimb suma de 12.000 euro, pe care aceasta a refuzat-o.
De asemenea, în perioada iunie – 07 iulie 014, prin intermediul inculpatului ROBU GHEORGHE, trimis în judecată în același dosar, pentru infracțiuni de corupție, a încercat să determine un alt martor denunțător prin metode de intimidare, să-și retragă denunțul formulat în împotriva sa, a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră.
De asemenea procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților: SOLCAN LUCIAN, ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunile concurente de:- trafic de influență, în formă continuată si abuz in serviciu.

Solcan Lucian, sef SPP Suceava (Copy)
Lucian Solcan
Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, rezultă că, în perioada 2008-2009, în calitate de ofițer SIPI Suceava, inculpatul Solcan Lucian, în contextul desfășurării anchetei într-un dosar penal și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, încălcând dispozițiile privind securitatea națională și protecția informațiilor clasificate, potrivit cărora serviciile specializate în culegerea și prelucrarea de informații au posibilitatea de a folosi informatori de teren, reprezentând surse secrete umane, cu condiția însă, ca aceste persoane să fie protejate în cursul procesului penal astfel încât identitatea lor să rămână secretă.
Acest lucru s-a întâmplat în cazul unui martor denunțător, după ce inculpatul Solcan Lucian l-a folosit ca sursă de informații i-a dezvăluit ulterior identitatea, în cadrul procesului penal.
În anul 2012, același martor denunțător, la cererea expresă a inculpatului Solcan Lucian, i-a dat acestuia din urmă, sub formă de împrumut, suma de 10.000 euro pentru a-și termina construcția unei case de locuit în mun. Suceava.
În schimbul acestui împrumut, ce trebuia returnat într-un termen mai lung, nedefinit chiar, inculpatul Solcan Lucian, care avea influență printre vameși și lucrători de poliție de frontieră, i-a promis martorului protecția în Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a României, cu țigări sau cu alte produse din Republica Ucraina, fără a risca să-i fie confiscate mărfurile sau aplicarea vreunei amenzi.
Suma de bani remisă lucrătorului de poliție, a fost împrumutată de martor de la inculpatul Pîrjolea Paul, retinut si el aseara de DNA Suceava,  între cei doi încheindu-se, la 11 septembrie 2012, un contract de vânzare – cumpărare autentificat la un notar, având ca obiect apartamentul proprietate personală a împrumutatului, ca și garanție a împrumutului.
Timp de 6 luni, martorul i-a plătit inculpatului Pîrjolea Paul, din bani personali, costul acestui împrumut de care s-a folosit exclusiv, celălalt inculpat, adică o dobândă de 10% lunară.
Martorul i-a cerut în mod repetat inculpatului Solcan Lucian, înapoierea sumei de 10.000 de euro, precizându-i că este somat de către inculpatul Pîrjolea Paul să-i restituie până la data de 01.08.2014, suma totala de 25.000 euro, constând în cei 10.000 euro împrumutați plus dobânda de 10% lunar calculată de la data remiterii împrumutului.
În caz contrar, martorul pierdea apartamentul, cu care garantase împrumutul.
În schimbul acestui „efort”, martorul a beneficiat de protecția inculpatului Solcan Lucian, în trecerile sale prin Vama Siret cu țigări sau alte produse.
În perioada 2011 – 2012, pe lângă acest împrumut, inculpatul Solcan Lucian, a pretins atât de la martorul denunțător cât și de la alte persoane sume de bani, cuprinse între 100 – 800 euro lunar, cu titlu de taxă de protecție, iar în momentul în care nu au mai avut posibilități financiare acesta nu a mai asigurat protecția promisă.
De asemenea , procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul ROBU GHEORGHE, inspector vamal principal din cadrul Biroului Vamal Siret, la data faptelor, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârșit infracțiunea de influențarea declarațiilor.
gheorghe robu (Copy)
Gheorghe Robu

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie – 07 iulie 2014, inculpatul Robu Gheorghe, din cadrul S.P.F. Siret, a încercat să determine un martor denunțător, prin corupere, precum și prin metode de intimidare, să-și retragă denunțul formulat, împotriva sa și a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră, în cauza în care fuseseră trimiși în judecată recent.
În acest sens, inculpatul Robu Gheorghe s-a arătat dispus să-i dea o sumă de bani martorului denunțător, în schimbul retractării declarațiilor date în dosarul respectiv, transmițându-i totodată că a strâns o sumă de bani de la încă 4 vameși, inculpați în aceeași cauză, toți „cotizând” cu scopul de a se vedea scăpați de răspundere penală.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul ROBU GHEORGHE trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect cu persoanele menționate în ordonanța prin care s-a dispus măsura controlului judiciar;
e) să nu exercite profesia de inspector vamal.
Inculpatului ROBU GHEORGHE i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

 PERCHEZITII LA CJ Suceava

Procurorii fac şapte percheziţii în judeţele Suceava şi Botoşani, la Consiliul Judeţean (CJ) Suceava şi la un punct vamal din judeţ, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite în perioada 2008-2014, a anunţat vineri DNA.

perchez 2 (Copy)
La Consiliul Judetean Suceava au fost perchezitionater birouri in care se afla documente secrete, clasificate, procurorii ridicand mai multe dosare cu documente
Percheziţiile sunt făcute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava, într-o cauză penală ce vizează “suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2008-2014 a unor infracţiuni de corupţie, privitoare la regimul stabilit pentru alte activităţi reglementate de lege şi contra înfăptuirii justiţiei”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
perchez 1 (Copy)
La sediul DNA Suceava au fost aduse patru persoane la audieri.
Anchetatorii au descins la şapte adrese din judeţele Suceava şi Botoşani, printre care sunt şi sediile a două instituţii publice, a precizat sursa citată. Conform unor informatii, prechezitii s-ar efectua si la locuinta fostului sef al PTF Siret, Nelu Fediuc, trimis recent in judecata, alaturi de alte 34 de persoane, intr-un mega-dosar de contrabanda cu tigari.
Consiliul Judeţean (CJ) Suceava şi un punct vamal din judeţ sunt cele două instituţii publice vizate de percheziţiile făcute de DNA în Suceava şi Botoşani, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite în perioada 2008-2014, susţin surse judiciare.
Potrivit surselor citate, la Consiliul Judeţean Suceava se fac percheziţii în unele birouri, anchetatorii urmând să ridice mai multe documente.
La percheziţii participă şi jandarmi de la Brigada Specială de Intervenţie. Acţiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii Suceava.

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …

2 comments

  1. La Radauti este si Butincu, un mare smenar ce nu scapa nici cea mai mica ocazie fara sa bage ceva la buzunar.

  2. La nivel de conducere judeteana,institutiile statului colcaie de indivizi infecti si corupti,cameleoni politici care au supravietuit oricaror schimbari politice , s-au facut pres in fata oricui doar sa-si pastreze functiile si au pus genunchiul pe grumazul subalternului,daca un politruc sugera asta.
    Peste tot dar incepeti cu IPJ