Friday , March 29 2024

Pepinierele Direcţiei Silvice, deschise pentru cei însufleţiţi de spiritul “Lunii plantării arborilor”

pepiniera [800x600]

Silvicultorii horticultori de la Salcea şi din alte pepiniere din administrarea Direcţiei Silvice Suceava, oferă celor care doresc să replanteze terenurile forestiere defrişate, dar şi celor care tânjesc după o mică oază de verdeaţă puieţi, arbuşti şi plante ornamentale dintre cele mai diverse

O vorbă veche spune că, pentru a deveni om respectat, sunt necesare doar trei lucruri elementare – să faci un copil, să ridici o casă, să plantezi un pom. Nu contează neapărat ordinea, dar este cert că silvicultorii suceveni oferă în această perioadă oportunitatea pentru suceveni de a se achita măcar de una dintre cele trei minime obligaţii. Astfel, de pe data de 15 martie şi până pe 15 aprilie a acestui an, Direcţia Silvică Suceava este promotorul acţiunii “Luna plantării arborilor”. In altă vreme denumită “Luna Pădurii”, acest interval, pe lângă activităţile specifice, de replantare în terenurile forestiere defrişate în scopul păstrării şi transmiterii mai departe a celei mai importante bogăţii cu care am fost înzestraţi – pădurea ca sursă de oxigen, de hrană şi de apă, peste care se adaugă formidabilele peisaje ce atrag turişti din ce în ce mai mulţi, la rândul lor aducători de bogăţie pe plan local, sunt organizate felurite manifestări culturale şi de emulaţie specifice.
Insă un rol foarte important al silvicultorilor suceveni de la Direcţia Silvică Suceava este în această perioadă, acela de a informa publicul interesat şi despre oferta din pepinierele proprii, fiindcă, structura silvică reprezentativă la nivel naţional din punct de vedere al profitului este la fel de reprezentativă şi prin prisma eforturilor făcute pentru activitatea de reîmpădurile. Prin suprafeţele care vor fi reîmpădurile în acelaşi an dar în primul rând prin munca din pepiniere, unde silvicultori valoroşi cultivă puieţi destinaţi reîmpăduririlor şi, ca nişte horticultori adevăraţi, cresc de la stadiul de sămânţă şi până la cel de puiet, arbori şi arbuşti care pot fi achiziţionaţi şi ulterior plantaţi în pământ de toţi cei care doresc ca în jurul locuinţelor ori spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea să vadă crescând măcar şi un copăcel, fie acesta chiar printre betoane.
Pepiniera de la Salcea, şcoala de horticultori a Direcţiei Silvice Suceava
Inginereşte, aşa cum ne-au fost furnizate informaţiile de la Pepiniera Silvică Salcea aparţinând Direcţiei Silvice Suceava, în acest an, pe cele peste 46 de hectare ce sunt exploatate, 7,5 hectare sunt ocupate de culturi forestiere, o suprafaţă comparabilă reprezintă terenuri ameliorate, respectiv ogor negru, o jumătate de hectar revine arbuştilor fructiferi- căpşuni, în majoritate, treizeci de ari pentru plante mamă – plopi şi salcie, cea mai importantă suprafaţă – aproape 18 hectare, fiind ocupată de culturi ornamentale, iar peste 3,5 hectare fiind cultură rulouri de gazon. De altimteri, trebuie salutată această iniţiativă a Pepinierei de la Salcea, care nu se mai limitează de câţiva ani să livreze doar puieţi pentru reabi-litarea fondului forestier, silvicultorii de acolo devenind, cum am spus deja, horticultori cu sau fără patalama, diversificând oferta pentru cât mai mulţi oameni doritori să aibă alături de binefacerile mileniului super – tehnologizat şi o mică insulă de vegetaţie.
Dar trebuie spus că, împreună cu Pepiniera de la Slacea, Direcţia Silvică Suceava deţine un număr de 273 pepiniere silvice, din care 62 pepiniere permanente cu răşinoase, două pepiniere de foioase şi 209 pepiniere cantonale.
Suprafaţa totală a pepinierelor silvice ce este deţinută de Direcţia Silvică Suceava este de 128 de hectare, din care suprafaţa pepinierelor permanente de răşinoase este de 60 de hectare, suprafata pepinierelor permanente de foioase de 56 hectare, iar suprafata pepinierelor cantonale de 12 hectare.
Oferta pepinierelor Direcţiei Silvice pentru cei care vor să planteze un arbore, înainte să îl taie
Directia Silvica Suceava pune la dispozitie contracost pentru cei interesati puieti din specii ornamentale dintr-o gama variata de specii pentru amenajarea spaţiilor verzi dar şi celor care vor, proprietarilor care doresc pur şi simplu, să împădurească terenuri pretabile.
Conform unei oferte făcute de Direcţia Silvică Suceava, pentru 1.000 de puieţi de molid, preţul variază între 500 şi 630 de lei, mai scumpi puieţii proveniţi din repicaj şi mai ieftini cei din semănătură. Pentru larice, 1.000 de puieţi pot fi cumpăraţi cu sume între 600 şi 712 lei, mai scumpi puieţii din repicaj fată de cei din semănătură. Puieţii de salcâm pot fi achiziţionaţi la sume între 475 şi 545 de lei, 1.000 de bucăţi, cei de plop şi de salcie putând fi achiziţionaţi la 439 de lei,1000 de bucăţi.
Pepiniera de la Salcea are o ofertă mai elaborată, pentru cei care vor să cumpere arbori la o anumită vârstă ori diferite alte specii ornamentale cultivate, cu precizarea că toate preţurile prezentate nu conţin TVA-ul de 24%.

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …