Pensionarii care pleacă în vacanță prin Casa de Pensii, îngrijorați că nu vor beneficia de tratament 

19/07/19 ora:2:21am

Deoarece sistemul cardurilor de sănătate este blocat de aproape trei săptămâni, pensionarii suceveni reclamă că multe proceduri le sunt refuzate. Doar 10% din cererile de bilete de tratament pentru luna iulie au fost aprobate de Casa de Pensii. Din totalul de 3.090 de cereri depuse pentru cea de-a IX-a serie, doar  308 dosare au fost aprobate  

Pensionarii suceveni care ar trebui să plece în vacanță la sfârșitul acestei săptămâni sunt îngrijorați de blocajul cardurilor de sănătate, explicând că multe proceduri sunt refuzate în centrele de tratament balnear din țară, cadrele medicale motivând imposibilitatea validării serviciilor. “Eu plec pentru tratament. Am plătit jumătate din valoare și acum sunt îngrijorat că am plătit degeaba. Dacă nu beneficiez de tratament, mai bine stăteam acasă”, a explicat Gheorghe E., pensionar. Chiar dacă reprezentanții CAS au transmis că furnizorii de servicii medicale pot lucra în regim off-line, cadrele medicale susțin că situația nu este atât de simplă. “Tot sistemul, în întregime și cu serviciul de citire a cardului și cu SIPE-le și cu DES-ul, care nu merge de doi ani, dosarul electronic de sănătate, sunt o catastrofă în ultima vreme. A mers acest sistem ceva din ianuarie și foarte bine în februarie, după care progresiv a început să dea rateuri, în sensul că SIUI-ul merge când vrea el. Înseamnă că dacă nu avem acces la sistemul informatic putem elibera și merge SIPE-le, cu rețete, cu bilete de trimitere, nu putem valida consultațiile și dacă această problemă cu validarea consultațiilor se prelungește cu mai mult de trei zile, acele consultații nu se mai validează. Ce înseamnă asta că nu se validează, că nu sunt valabile și nu ne sunt plătite de către Casa de Asigurări. După aceea, la începutul fiecărei luni, noi facem raportările. Dacă nu avem SIUI nu putem face raportările. Raportările înseamnă emiterea unei facturi conform căreia vom fi noi plătiți. Deci nu vom fi plătiți. Luna aceasta, însă, ce s-a întâmplat este de-a dreptul revoltător”, a explicat medicul Irina Badrajan, purtător de cuvânt al Colegiului Medicilor Suceava.

 

Îngrijorarea pensionarilor suceveni, beneficiari de bilete de tratament balnear, este cu atât mai mare cu cât la prezentarea în stațiune trebuie să aibă asupra lor cardul de sănătate activat la medicul de familie și să cunoască codul pin, doar că în aceste circumstanțe cardul de sănătate este inutil.

 

308 pensionari suceveni au primit bilete de tratament pentru seria a IX-a și ar trebui să se prezinte în stațiuni la sfârșitul acestei săptămâni, mai exact, sâmbătă și duminică, 20 și 21 iulie. Numărul de bilete de tratament alocate județului Suceava, prin Casa de Pensii, pentru această serie, acoperă puțin peste 10% din numărul cererilor depuse de către pensionarii suceveni. De menționat că pentru această serie au fost depuse 3.090 de cereri. Pensionarii au ales dintre stațiuni cum ar fi 1 Mai, Amara, Nicolina, Buziaș, Moneasa și Pucioasa, Vatra Dornei, Herculane. Persoanele care sunt beneficiare ale unui bilet de tratament se pot prezenta la sediul Casei Județene de Pensii cu biletul de trimitere formular în regim special, de la medic, în dublu exemplar, buletinul de identitate și cuponul de pensie aferent lunii iunie 2019. “La ridicarea biletelor de tratament este obligatoriu să se prezinte titularul biletului sau, în cazuri excepționale, o altă persoană, desemnată de către titular pe baza unei procuri autentificate, din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletul de tratament balnear”, susțin reprezentanții Casei Județene de Pensii Suceava. Până la sfârșitul anului, pensionarii suceveni vor mai beneficia de încă aproximativ zece serii în care se vor acorda aproape 1.500 de bilete de tratament balnear. “Conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sistemul public de pensii, în afara pensiilor se pot acorda, în condițiile legii, și alte categorii de prestații, printre care și biletele de tratament. Acordarea prestațiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament solicitanților îndreptățiți, în limita numărului de locuri asigurate în unități de tratament din proprietatea CNPP, precum și a numărului de locuri contractate cu alte unități de profil și a sumelor alocate pentru această prestație prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Cererile pentru acordarea unui bilet de tratament se pot depune oricând în cursul anului 2019. Până la acest moment, numărul total de cereri de acordare a unui bilet de tratament a fost de aproximativ 6.000”, au completat reprezentanții Casei Județene de Pensii Suceava. (Cristina RUŞTI)