Pedeapsă maximă pentru bărbatul din Cacica ce şi-a omorât mama de 88 de ani

12/12/13 ora:12:48pm

gheorghe andronic - 1 Gheorghe Andronic a fost condamnat de prima instanţă la 25 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav.  El mai avea de executat încă 3.870 de zile de detenţie dintr-o condamnare anterioară pentru o faptă asemănătoare.  Magistraţii Tribunalului Suceava au decis contopirea restului de pedeapsă cu cea aplicată ieri, urmând ca Andronic să execute pedeapsa cea mai grea – 25 de ani de închisoare

Gheorghe Andronic, bărbatul de 61 de ani din Cacica, care şi-a omorât mama de 88 de ani pentru că femeia a refuzat să-i dea bani de băut, a fost condamnat ieri la 25 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav de judecătorii Tribunalului Suceava. Totodată, magistraţii au dispus revocarea beneficiului liberării condiţionate pentru restul de 3.870 de zile rămas de executat dintr-o altă pedeapsă de 25 de ani de închisoare, perioadă pe care o contopeşte însă cu pedeapsa aplicată în sentinţa de ieri, urmând ca individul să execute tot 25 de ani de închisoare, la care se adaugă pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 10 ani. Gheorghe Andronic se află deja internat în stare de arest preventiv la Penitenciarul din Botoşani încă din luna iunie a acestui an, imediat după comiterea abominabilei crime.
Instanţa l-a mai obligat pe Andronic să plătească statului suma de 4000 de lei cheltuieli judiciare. Sentinţa nu este definitivă, condamnatul având dreptul să facă apel în termen de 10 zile de la comunicare.Teribila faptă pentru care bărbatul a fost condamnat s-a petrecut în dimineaţa zilei de luni, 10 iunie a.c. pe la 09.00, chiar Gheorghe Andronic fiind acela care a anunţat poliţia din comună că a găsit-o moartă în pat pe mama sa, Ana Andronic, de 88 de ani. Bătrâna era imobilizată la pat de mai mulţi ani iar poliţiştii chemaţi la faţa locului nu au găsit în primă fază urme de violenţă care să conducă la concluzia că ar fi fost vorba de o crimă, identificând doar câteva echimoze minore pe faţa bătrânei. In urma necropsiei însă s-a stabilit că Ana Andronic a murit strangulată. S-a dovedit apoi că autorul oribilei fapte este chiar fiul femeii, Gheorghe Andronic. In cursul audierilor bărbatul a recunoscut că, fiind sub influenţa alcoolului şi-a strâns mama de gât şi a omorât-o. Gheorghe Andronic era cunoscut ca un consumator de băuturi alcoolice, el cerându-i de multe ori mamei sale bani pentru rachiu. Se pare că de această dată a fost refuzat, motiv pentru care Andronic i-a luat viaţa mamei sale în vârstă de 88 de ani.
Inchisoarea nu constituia o necunoscută lui Gheorghe Andronic, el ispăşind mai mulţi ani după gratii pentru nişte furturi dar şi pentru o altă crimă, pe care o comisese în urmă cu 16 ani. In prima zi a anului 1997, Gheorghe Andronic a năvălit peste doi bătrâni din localitatea Mănăstirea Humorului – Nastasia şi Loghin Bosoi, de 66, respectiv 74 de ani. Loghin a reuşit să scape cu viaţă după ce a fost operat de urgenţă de medicii de la Spitalul Judeţean Suceava, dar Nastasia a fost omorâtă în pădurea din apropierea casei acestora. Pentru a nu lăsa urme Andronic a dat foc gospodăriei familiei Bosoi, i-ar pe Nastasia a aruncat-o în flăcări, poliţiştii găsind bucăţi arse din trupul femeii după câteva zile de căutări. Atunci a fost condamnat tot pentru omor deosebit de grav la 25 de ani de puşcărie însă, după mai puţin de 15 ani a fost pus în libertate, pentru bună purtare. După un an de libertate, individual a omorât-o pe cea care i-a dat viaţă. (Neculai ROSCA)