Friday , April 26 2024

Pe ce se vor cheltui banii sucevenilor în acest an

primarie - 001 [800x600]

Potrivit fundamentării bugetare prezentate, ieri, de primarul Ion Lungu, în buget este prevăzută suma de 237 de milioane de lei din care 35 de milioane de lei ar fi fonduri europene nerambursabile, ceea ce înseamnă că fondurile locale ar fi de 202 milioane de lei . Datoria rămasă neplătită din 2013, conform celor facturate de furnizori, se apropie de 10% din suma bugetată pe baza gradului de execuţie bugetară. 12% ar reprezenta fondurile alocate pentru continuarea unor investiţii începute în anii trecuţi

Bugetul local al municipiului Suceava, aşa cum a fost el fundamentat şi prezentat de primarul Ion Lungu în şedinţa de ieri cu asociaţiile de proprietari, este de 237,3 milioane de lei din care 35 de milioane de lei ar reprezenta fondurile europene nerambursabile preconizate a fi accesate în acest an. Diferenţa de 202,3 milioane de lei ar fi taxele şi impozitele locale, precum şi cotele din sumele din TVA şi din impozitul pe venit colectat la nivelul municipiului Suceava. Suma de 202,3 milioane de lei a fost estimată pe baza gradului de execuţie bugetară de anul trecut.
O mare parte din bani vor fi destionaţi cheltuielilor de funcţionare. După cum a explicat primarul, 75,3 milioane de lei vor lua calea investiţiilor, în suma aceasta fiind incluse fondurile europene care urmează a fi accesate, dar şi contribuţia pe care Primăria trebuie să o aibă la proiectele cu finanţare europeană şi elveţiană, precum şi proiectele care sunt finanţate de la bugetul local. Diferenţa până la 237 de milioane de lei o reprezintă cheltuielile de funcţionare şi plata datoriilor la furnizori, conform celor facturate şi neîncasate de aceştia, anul trecut.
Spre exemplu, în cadrul capitolului de cheltuieli de funcţionare, cea mai mare sumă este destinată pentru învăţământ şi anume 31 de milioane de lei, însă aici intră şi banii pe care municipalitatea îi primeşte cu destinaţie specială pentru salariile personalului din învăţământ.
Pe locul al doilea – 15 milioane de lei, ar reprezenta banii de la capitolul „Reparaţii stradale”. „Lista străzilor din municipiul Suceava care vor fi reparate în acest an cu bani de la bugetul local va fi stabilită funcţie de priorităţi şi nu pe chestiuni sentimentale sau pe pile”, a declarat primarul Ion Lungu, într-o întâlnire cu preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari. El le-a cerut să depună la Primărie propunerile privind străzile care vor să fie reparate şi a precizat că prioritate la finanţare vor avea cele mai circulate străzi pentru că, deşi şi-ar dori ca toate aleile şi străzile să fie asfaltate, „municipalitatea nu se poate întinde mai mult decât o ţine plapuma, adică bugetul”.
Subvenţia pentru energia termică a fost bugetată la 12,4 milioane de lei, fiind a treia ca volum în cheltuielile bugetare, dar totuşi de aproape trei ori mai mică decât în bugetul pentru 2013. La salubrizare ar urma să fie alocate 11 milioane de lei, cu doar trei sute de lei mai puţin decât la capitolul de asistenţă socială.
De menţionat că suma pentru salubrizare nu o include şi „Domeniul public” care a fost bugetat cu 5,7 milioane lei, în vreme ce pentru ordinea publică – în general cheltuieli cu Poliţia Locală – a fost bugetată suma de 3,8 milioane de lei. Direcţia Pieţelor are un buget de 3,2 milioane de lei, pe cheltuielile de funcţionare, cu opt sute de mii mai puţin decât subvenţiile pe care Primria vrea să le dea la TPL. La capitolul cultură şi culte a fost prevăzută suma de 2,5 milioane de lei, la fel ca la capitolul „Sport” şi cu aproape şapte sute de mii de lei mai mult faţă de capitolul „Sănătate”.
Datoria rămasă neplătită din 2013, conform celor facturate de furnizori, se apropie de 10% din suma bugetată pe baza gradului de execuţie bugetară, după cum a spus chiar primarul şefilor de asociaţii de proprietari prezenţi, ieri, la şedinţă. Este vorba de 19,9 milioane de lei fără a se lua în calcul şi datoria publică, trecută la cheltuieli de funcţionare şi fiind în sumă de 9,5 milioane de lei.
Pentru cofinanţarea proiectelor europene – modernizarea unor străzi importante – şi elveţiene – iluminat public, încălzire Bazar, achiziţii maşini electrice şi montare staţii de încărcare – a fost prevăzută suma de şase milioane de lei, contribuţia pe care municipalitatea este obligată să o aibă la acest gen de proiecte.
12% ar reprezenta fondurile alocate pentru continuarea unor investiţii începute în anii trecuţi. Legea obligă ca astfel de investiţii să fie continuate şi finanţate cu prioritate şi abia apoi să fie realizate cu bani de la bugetul local alte investiţii. Din cele 24,1 milioane de lei cât ar reprezenta banii de la capitolul „Investiţii în continuare”, a şasea parte o reprezintă suma pentru finalziarea lucrărilro la fostul cinematograf Modern – Centrul Cultural Bucovina. Cofinanţarea pentru proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun este de aproape opt sute de mii de lei, în vreme ce contribuţia la proiectul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor ar ajunge la 4,54 milioane de lei, cu 240 de mii de lei mai puţin faţă de cea de la proiectul de extindere a reţelelor de canalizare şi apă. Pentru modernizarea Pieţei Centrale, anunţată de la jumătatea anului trecut, a fost prevăzută suma de un milion de lei. Două străzi vor fi modernizate, anul acesta, cu finanţare doar de la bugetul local pe lângă cele zece care vor fi modernizate cu fonduri europene. Este vorba de străzile Mihail Sadoveanu şi Bogdan Vodă – o promisiune mai veche a lui Ion Lungu pentru care s-a încercat la un moment dat, fără succes, accesarea de fonduri europene. In total, au fost prevăzute aproape trei milioane de lei pentru modernizarea celor două străzi. Sase sute de mii de lei au fost prevăzute pentru proiectul skate-parkului de lângă patinoar iar pentru construirea unei noi hale pentru autobuzele de la TPL a fost prevăzută suma de un milion de lei, cu cinci sute de mii de lei mai puţin faţă de investiţiile pe care municipalitatea ar vrea să le facă, anul acesta, în şcoli. Aproape trei milioane de lei au fost pentru finalizarea reactualizării PUG-ului şi, într-o măsuă mai mare, pentru o diferenţă de majorare a capitalului social de la Termica.
In schimb, investiţiile noi pe care municipalitatea le-ar putea face în condiţiile în care ar putea fi finalizate vechile investiţii ar fi în sumă de 10,2 milioane de lei.
De menţionat că, azi, la ora 12.00, ar urma să aibă loc o ultimă discuţie a primarului Ion Lungu cu consilierii locali în urma căreia ar putea să apară unele modificări sau amenadamente, însă rezultatul ca atare şi bugetul final în sine va fi adoptat abia în şedinţa din data de 30 ianuarie a Consiliului Local. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …