Thursday , April 25 2024

Patru pe loc, concurenţa pentru căminele de la “Universitatea Stefan cel Mare” din Suceava

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prioritate pentru cazarea la cămin au studenţii orfani, persoanele cu dizabilităţi şi bursierii statului român. Preţurile pentru cazarea în cămine au rămas aceleaşi ca şi anul trecut, între 90 şi 360 de lei/lună, în funcţie de cămin 

Inceputul noului an universitar se apropie cu paşi repezi, la fel şi sosirea studenţilor. Această perioadă este foarte importantă deoarece în aceste zile are loc repartizarea pentru locurile de cazare.
Pentru anul universitar 2013-2014 “Universitatea Stefan cel Mare” din Suceava pune la dispozitia studenţilor un numar de 1.036 locuri în cele patru cămine existente, fiecare facultate beneficiind de un anumit număr de locuri de cazare, în funcţie de numarul de studenţi înmatriculaţi. Pentru ca totul sa fie corect, s-a înfiinţat o comisie de repartizare, din aceasta facând parte studenţi desemnaţi pe baza mediei avute în anul anterior. Prioritate pentru cazarea la cămin au studenţii orfani, persoanele cu dizabilităţi şi bursierii statului român. Pe lângă media din anul anterior, media de admitere la facultate şi media de la examenul de licenţă, un alt criteriu important este distanţa dintre localitatea de provenienţă şi universitate. Făcând o statistică a cererilor de cazare şi a locurilor disponibile reiese faptul că la “Universitatea Stefan cel Mare” din Suceava sunt 4 cereri pe un loc de cazare, o situaţie oarecum mai bună faţă de alte centre universitare din ţară.Spre exemplu, la Universitatea Politehnică din Bucureşti sunt 8 cereri pe un singur loc de cazare.
Pentru a putea multumi şi studenţii care nu pot ocupa un loc în căminele ce aparţin Universităţii, conducerea instituţiei a ajuns la un acord cu 4 licee din oraş care oferă studenţilor un număr de 300 de locuri de cazare. De asemenea trebuie precizat că fiecare din aceste licee are propriile taxe şi propriul regim de funcţionare.
Un amănunt important este acela că taxele la caminele ce aparţin Universităţii au rămas aceleaşi ca anul trecut: la căminul 1 (de fete) taxa pentru studentele la fără taxă este de 90 lei, la căminele 3 şi 4 (mixte) taxa de cazare ajungând la 160-170 lei/lună. Diferenţa de preţ este dată şi de calitatea şi varietatea serviciilor oferite.
Pentru studenţii şi masteranzii ce sunt “la taxă”, tariful pentru un loc de cazare este următorul: 270 lei în C1 şi 360 lei în C4 (camere cu două locuri). Căminul 1 aşteaptă să fie renovat, la celelalte cămine existând condiţii moderne
(internet, televiziune, băi in camere).
Profesorul universitar dr. Stefan Purici, prorector pentru imaginea Universităţii, relaţii internaţionale şi dezvoltare europeană, a precizat faptul că anul trecut Universitatea a demarat campania “ Cazarea altfel”, în care conducerea universităţii a identificat 40 locuri de cazare în mediul privat, dar studenţii au optat pentru alte variante. Universitatea oferă şi unele subvenţii pentru studenţii care nu au reuşit sa ocupe un loc în cămine în urma repartizării, dar care au găsit un loc de cazare în domeniul privat. Pentru a putea beneficia de subvenţia pentru cazare trebuie îndeplinite anumite cerinţe: inchirierea spaţiului de locuit să se facă pe bază de contract şi studentul sa obţină viză de flotant. (Marius LUNGU)
 
 
 

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …