Patru luni de închisoare cu suspendare pentru fostul primar al Rădăuțiului, Aurel Olărean

14/06/18 ora:1:27am

Fostul primar al municipiului Rădăuți, Aurel Olărean, a fost condamnat la patru luni de închi­soa­re cu suspendare, pe un termen de încercare de doi ani și patru luni, pentru comiterea a șa­p­te infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Decizia Curții de Apel Su­ceava este definitivă. Ca primar al Rădăuțiului, el a fost acuzat că a destituit-o nelegal de mai multe ori sau a mutat-o temporar pe alt post pe fosta directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Rădăuți. Olărean mai are o condamnare cu suspendare tot pentru abuz în serviciu, în cazul fostului consilier local Nistor Tătar. De asemenea, fostul primar este trimis în judecată și într-unul dintre cele mai complexe dosare de corupție din județul Suceava, în care mai sunt judecați procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorii Bărbuț și Prandea și afaceristul Babiuc

olarean (2)

Curtea de Apel Suceava l-a condam­nat pe Aurel Olărean, fostul primar din municipiul Rădăuți, la patru luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Decizia magistraților suceveni este definitivă.

La începutul anului 2016, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au dispus trimiterea în judeca­tă, în stare de libertate, a lui Aurel Olă­rean, fostul primar al municipiului Ră­dăuți, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, constând în aceea că, în calitate de primar al municipiului, la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiași rezoluții, în exercițiul atribuției prevăzute de Legea nr. 215/2001, cu știință, „a îndeplinit în mod defectuos un act, prin aceea că a emis dispozițiile nr. 1119/07.10.2010, 1131/12.10.2010, 1273/23.11.2010, 1468/30.12.2010, 855/05.05.2011, 04/03.01.2012 și 10/10.01.2013 având ca obiect mutarea temporară a părții vătămate Marilena Mironescu la un alt loc de muncă și destituirea acesteia din funcția publică pe care o deținea la data de 03.01.2011, dispoziții care au fost anulate de instanța de judecată, dar care au cauzat vătămarea intereselor legale ale persoanei vătămate”.

În același rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a fostului secretar al Primăriei municipiului Rădăuți, ­Hara­­lambie Herghiligiu, cu privire la să­vârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, „constând în aceea că, în calitate de ­se­cre­­tar al municipiului Rădăuți, la di­ferite intervale de timp, dar în realizarea acele­­iași rezoluții, cu știință, a îndeplinit în mod defectuos un act, prin aceea că a avizat pentru legalitate dispozițiile nr. 1273/23.11.2010, 855/05.05.2011, 04/03.01.2012 și 10/10.01.2013, care ul­terior au fost anulate de instanța de judecată, dar care au cauzat vătămarea intereselor legale ale persoanei vătă­ma­te”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Partea vătămată – fosta directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Rădăuți

În 2015, Aurel Olărean a fost obligat de instanță să-i plătească fostei subalterne, Marinela Paraschiva Mironescu, suma de 50.000 de lei, într-un proces ce vizează o acțiune în răspundere ­de­lictua­­lă prin care s-au solicitat daune morale. În acest dosar, Marinela Pa­raschiva Mironescu, fostă directoare a Direcției de Asistență Socială a Pri­măriei Rădăuți, destituită în mod nelegal de mai multe ori din funcția pe care o deținea la Primăria rădăuțeană de către primarul Aurel Olărean, i-a cerut chiar acestuia să-i plătească daune morale, iar judecătorii rădăuțeni i-au dat dreptate.

De știut că în mai multe rânduri primarul Aurel Olărean a fost acționat în instanță de Marinela Mironescu, obți­nând mai de fiecare dată câștig de cauză, dar este pentru prima dată când cel dintâi a fost dat în judecată ca persoană fi­zi­că responsabiă pentru o acțiune în răs­pundere delictuală.

Din această postură, fostul edil șef al municipiului Rădăuți va trebui să achite suma indicată de magistrați pentru Ma­rinela Paraschiva Mironescu, care, după nenumărate șicane, a fost nevoită să părăsească instituția Primăriei Rădăuți și să își dezvolte o carieră în mediul privat, în profesia de mediator. Femeia nu a comentat decizia ultimă a instanței, confirmând doar că așteaptă de la Aurel Olărean achitarea unei daune de 50.000 de lei.

Marinela Mironescu, „abonată” la conturile lui Olărean

În ceea ce privește trecutul conflic­tual al Marinelei Paraschiva Mironescu cu primarul Aurel Olărean, presa locală a arătat în 2011 cum aceasta avea de recuperat de la primarul Aurel Olărean, prin executare silită, aproape 1.800 RON. Acești bani reprezentau cheltuielile de judecată pentru unul din multele procese pe care le avea Marinela Mironescu cu Primăria Rădăuți.

Director la Direcția de Asistență Socială din subordinea Consiliului Local Rădăuți, ea s-a adresat instanței imediat după ce, la 8 octombrie 2010, primarul de atunci Aurel Olărean a semnat o dispoziție prin care era mutată temporar la Serviciul Impozite și Taxe. Această dispo­­­ziție a fost anulată în instanță, iar anga­jata Primăriei și-a recuperat chel­tu­­ielile de judecată, aproape 1.800 lei, prin intermediul executorului jude­cătoresc.

Se arăta atunci însă că acesta era doar primul proces câștigat de angajata Pri­măriei Rădăuți, alte câteva procese fiind în diverse faze procedurale.

După dispoziția din 8 octombrie 2010, la 12 octombrie 2010, primarul Olă­rean semnase o altă dispoziție prin care Marinela Mironescu își pierdea indemnizația de conducere, iar la 3 ianu­arie 2011 era destituită din funcție. Si aceste dispoziții ale primarului au fost atacate în instanță, Marinela Mironescu fiind reangajată pe 3 mai 2011, pentru ca la 5 mai să fie mutată din nou temporar pe alt post.

În cele din urmă, fosta directoare a Direcției de Asistență Socială a Primă­riei Rădăuți a renunțat la slujba din ins­­ti­tuție, a devenit mediator, dar și-a continuat bătălia cu primarul Olărean în instanță. La cei 1.800 de lei și alți 6.000 de lei obținuți în instanță în 2012, Ma­rinela Paraschiva Mironescu a mai adăugat o  sumă de 50.000 de lei pe care fostul edil șef al Rădăuțiului va trebui să i-o achite în contul acestei noi acțiuni în răspundere delictuală.

Un alt fost funcționar public din Pri­măria Rădăuți, acum pensionar, Nicolae Bujdei, care a fost de asemenea tracasat de fostul primar Olărean și de fostul ­se­cre­­tar Herghiligiu, are mai multe procese câștigate împotriva celor doi. Con­flictul lui Nicolae Bujdei, fost director al Poliției Locale rădăuțene, cu Olărean și Herghiligiu, începând din 2011, a dus la multe procese câștigate de Bujdei. Acum pensionar, Nicolae Buj­dei privește cu interes evoluția proce­selor în care este implicat Aurel Olă­rean, fostul primar al Rădăuțiului care i-ar fi compromis cariera, dar și Hara­lam­­bie Herghiligiu, care a avizat mă­su­ri­le considerate abuzive luate de Olă­rean.

Olărean a mai fost condamnat într-un alt dosar la trei luni cu suspendare tot pentru abuz în serviciu, după ce nu a propus Consiliului Local să constate în­cetarea de drept a mandatului consilierului Nistor Tătar și nu a declarat vacant locul consilierului care și-a dat demisia. În plus, Olărean a fost trimis în judecată și într-unul dintre cele mai mari dosare de corupție din județul Suceava, în care mai sunt judecați procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorii Bărbuț și Prandea și afaceristul Babiuc. (Dănuț ZUZEAC)