Thursday , April 18 2024

Patru femei au fost diagnosticate cu cancer mamar în urma investigațiilor gratuite de săptămâna trecută

Săptămâna trecută s-au făcut, pe bază de programări, mamografii gratuite cu un mamograf ultraperformant la Spitalul Județean. Au avut prioritate femeile trecute de 40 de ani. Au fost investigate 61 de paciente cu un mamograf digital cu tomosinteză și 120 de pacienți au fost evaluați cu un osteodensitometru DXA digital. 40% dintre aceștia au primit diagnosticul de osteoporoză

conferinta spital 3

După cum cotidianul “Obiectiv” a relatat într-un număr precedent, în cursul săptămânii trecute au avut loc investigații gratuite în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Județean Suceava, care a fost dotat cu un mamograf digital cu tomosinteză, cel mai performant care există în momentul de față la nivel mondial, și cu un osteodensitometru DXA digital. Această acțiune a vrut să marcheze Ziua internațională a luptei împotriva cancerului mamar și în același timp să conștientizeze populația feminină în legătură cu riscurile apariției cancerului la sân după vârsta de 40 de ani. “În timp ce mamografia standard presupune obținerea a două imagini ale fiecărui sân, cea tridimensională constă în obținerea a multiple imagini ale fiecărui sân din diverse planuri, prin rotirea tubului de raze X într-un arc de cerc și reconstrucția 3D a acestor imagini achiziționate. Acest mamograf crește mult șansele de depistare a unor tumori ascunse în profunzimea țesutului dens al sânului. Acest tip de investigație este o metodă complementară care ajută la stabilirea unui diagnostic, fără a exclude însă și alte tipuri de investigații, precum examinarea ecografică mamară sau biopsia. Primesc foarte des întrebarea ce este mai bine să fac, mamografie sau ecografie. Vreau să explic și pe această cale că nu se exclud una pe cealaltă, sunt investigații care se completează”, a explicat medicul radiolog cu competențe în interpretarea mamografiei Agatha Petrescu, care a completat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că conclu­ziile sunt destul de triste, patru paciente prezentând sus­­­piciuni de tumoră malignă. “Partea bună este că au fost descoperite înainte să apară simptomele”, a completat medicul Agatha Petrescu. Au fost de asemenea descoperite și multiple leziuni benigne ale sânului. Pentru o diagnosticare corectă, s-au efectuat șapte mamografii cu tomosinteză și 30 de ecografii cu mamografii. Dintre cei 120 de pacienți evaluați cu osteodensitometru DXA digital, 30% au fost diagnosticați cu osteopenie, 40% dintre ei cu osteoporoză, iar pentru 30% dintre pacienții investigați rezultatele au fost normale.

Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Județean Suceava continuă și în perioada următoare investigațiile, fiind făcute deja programări pentru următoarele două săptămâni. Femeile interesate vor putea efectua aceste investigații contracost, prețurile practicate la Spitalul Județean fiind mult sub nivelul pieței. Mai exact, pentru mamografia bidimensională se va plăti 180 de lei, pentru mamografia cu tomosinteză prețul va fi de 200 de lei, iar pentru mamografie și ecografie se va percepe o taxă de 220 de lei. Costul unei osteodensitometrii va fi de 100 de lei. Pacientele internate la Spitalul Județean și care au recomandare din partea medicului specialist pentru acest tip de investigații vor beneficia de gratuitate.

Managerul Spitalului Județean Suceava, Vasile Rîmbu, a menționat ieri, în cadrul conferinței de presă, că pentru achiziționarea acestor două aparate de ultimă generație, Primăria Suceava a alocat prin Consiliul Local suma de 1 milion de lei. (Cristina RUSTI)

 

Vezi si

Trei adulți și doi copii răniți într-un accident petrecut între Cacica și Vârfu Dealului

Miercuri, după amiază, în jurul orei 15.15, un autoturism a ieșit în afara părții carosabile …