Saturday , April 20 2024

Patriarhul Antiohiei, la Putna: “Credința ortodoxă comună ne-a adunat în această zi împreună”

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, a oficiat ieri Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna, cu prilejul aniversării a  550 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii acestui așezământ monahal.  Din soborul co-slujitor au făcut parte ierarhi ai Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, ierarhi din delegația ce l-a însoțit pe Părintele Patriarh Ioan, precum și 40 de stareți și preoți din zona Moldovei. putna 1


putna 2
Foto: Stefan Cojocariu

Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei și al Întregului Orient a fost prezent ieri la evenimentele dedicate împlinirii a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna.  Preafericirea Sa a oficiat duminica aceasta Sfânta Liturghie la mănăstirea suceveană, alături de un numeros sobor de preoți, ierarhi și diaconi. Ierarhii români care au slujit alături de Patriarhul Antiohiei au fost Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltprea­sfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Din sobor au făcut parte și doi ierarhi străini, membri ai delegației antiohiene: Înaltpreasfințitul Părinte Gattas Hazim, Mitropolit de Bagdad și Kuweit și Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum și Vicar Patriarhal. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna.

După citirea Evangheliei, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de bun venit Patriarhului Antiohiei în România, menționând totodată contextul vizitei Preafericirii Sale în țara noastră: „Din cetatea sfântă a Damascului, aflată la câteva zeci de kilometri de locul unde s-a petrecut minunea relatată în Sfânta Evanghelie, a venit în țara noastră Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al Antiohiei și al Întregului Orient. Preafericirea Sa a venit să participe atât la sărbătoarea din această zi – 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, cât și pentru a fi împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Antim Ivireanul, care a avut legături strânse cu creștinii vorbitori de limbă arabă din Siria, din Liban sau din alte zone atât de frâmântate astăzi , pentru care suntem datori să ne rugăm. În numele Prea­fe­ri­ci­tului Părinte Patriarh Daniel, în numele Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în numele Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, a ierarhilor prezenți și a părintelui stareț Melchisedec Velnic, precum și a tuturor credincioșilor, spunem un din inimă «Bine ați venit, Preafericirea Voastră, Părinte Patriah Ioan!»”.putna 3
„Am văzut cu ochii noștri importanta legătură istorică dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Antiohiană”
La rândul său, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea a mulțumit pentru invitația de a vizita România, vizită ce are menirea de a întări legăturile vechi ce există între Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă din Antiohia: „Suntem într-o legătură deosebită cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu Biserica Ortodoxă Română. Am vi­zitat mai multe locașuri sfinte din Moldova în aceste zile și am văzut cu ochii noștri importanta legătură istorică dintre Biserica Ortodoxă Română, dintre Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Biserica Antiohiană. Vizita noastră nu este decât o reînnoire a acestei legături istorice. Credința ortodoxă comună ne-a adunat în această zi împreună și ne-au adunat împreună și sfinții, care ne-au binecuvântat prin prezența lor”, informează site-ul doxologia.ro.
“Ceea ce se întâmplă în Siria este o devalorizare a umanității din cauza intereselor meschine ale politicii”
De asemenea, în cuvântul său, Ioan al X-lea a spus că acum Biserica din Antiohia plătește din cauza terorismului și că din această cauză are loc o strămutare importantă a creștinilor și că se încearcă uciderea a ceea ce e mai frumos din umanitate, menționând că sunt ierarhi răpiți.
„Oare ce trebuie să se mai întâmple ca lumea să se trezească? Mai mult de trei ani au trecut de la răpirea ierahilor de Alep. Ceea ce se întâmplă în Siria nu are nici o legătură cu umanitatea și este o devalorizare a umanității din cauza intereselor meschine ale politicii”, a spus Patriarhul Antiohiei.
„Suntem un popor care a refuzat și refuză să plece de pe pământul lui și refuză să-i dea cineva lecții de democrație și de drepturile omului, în timp ce acestea sunt folosite în scopul uciderii umanității și pentru încălcarea securității popoarelor și a păcii lor. Creștinismul în Răsărit nu a fost niciodată un element străin ci o pată din inima și entitatea lui. Creștinismul face parte din pământul sirian și din pământul libanez și este în miezul fiecărui bob de sol din acest Răsărit, iar ca și creștini am trăit și mai trăim până acum cea mai bună formă de frăție și coexistență cu frații noștri musulmani, în ciuda cruzimii istoriei și tuturor dificultăților ei”, a mai spus Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei. (O.S.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …