Thursday , April 25 2024

Părinţi, pregătiţi banii: un ghiozdan “al săracului” costă cel puţin 200 de lei

In funcţie de buget, un ghiozdan echipat pentru învăţământul primar variază în librăriile sucevene între 200 şi 500 de lei. Aici se mai adaugă uniforma, cămăşile, pantofii dar şi echipamentul pentru orele de sport u la început de an şcolar, părinţii au de achitat şi fondul clasei

 rechizite [800x600]


Peste două săptămâni va începe anul şcolar 2015-2016, mai exact pe 14 septembrie. Chiar dacă pentru unii copii reprezintă motiv de bucurie, părinţii încep să se îngrijoreze deoarece trebuie să pregătească bani pentru a cumpăra rechizite, uniforme şi alte materiale didactice, iar de cele mai multe ori este vorba despre sume importante pentru bugetul unei familii. Practic, pachetul de bază pentru pregătirea şcolii include  uniforma, ghiozdanul  şi câteva rechizite, de la penar, stilou şi  creioane colorate, până la  hârtie creponată, foarfecă, lipici şi o carte de colorat. Între 80 şi 100 de lei costă uniforma pentru fete. Iar bluzele, dresurile şi pantofii care o completează, încă aproximativ 100 de lei. Pentru ghiozdanul echipat cu materialele de bază este nevoie de încă cel puţin 200 de lei.
Ne încadrăm în această sumă dacă alegem din librăriile din Suceava, cele mai ieftine rechizite, în caz contrar putem cheltui şi 800 de lei pentru a umple ghizdanul unui elev, în funcţie de ciclul de studiu.
Pre?ul pentru ghiozdanul unui copil care intră anul acesta în clasa I se învârte în jurul a 220 de lei. Aici au intrat două caiete tip I pentru limba românăm care costă un leu şi zece bani caietul, două caiete de matematică, la un leu şi 25 de bani caietul, un bloc de desen, la doi lei şi 80 de bani, un penar simplu, la zece lei, o riglă, la 60 de bani, o cutie de creioane colorate la trei lei, o radieră la un leu, un creion la 60 de bani, coperţi pentru caiete şi cărţi, în cumul de zece lei, lipici la un leu şi 50 de bani, hârtie glasse simplă la trei lei, un set de pensoane la şapte lei, un ghiozdan la 30 de lei, fiind cel mai ieftin, dar şi cel mai prost calitativ, un alfabetar care costă 48 de lei, un joc logic cu forme geometrice la 17 lei, un joc cu cifre şi litere la 32 de lei, auxiliare la manuale, la zece lei bucata şi alte chiţibuşuri pe care nici nu le-am luat în calcul.
Părinţii cu posibilităţi materiale ceva mai mari pot opta pentru rechizite mai scumpe, ghiozdanul unui copil de clasa I putând ajunge să coste şi 500 de lei. Printre rechizitele scumpe se află acuarele de 30 de lei, un penar echipat de 50 de lei, un ghiozdan tip trolley în valoare de 200 de lei, creioane colorate cu 12 culori la zece lei, un stilou de 35 de lei, hârtie glasse autocolantă la şapte lei, un joc cu litere şi cifre la 45 de lei. Restul rechizitelor au preţul aproximativ acelaşi. La clasele gimnaziale, caietele mici sunt schimbate cu cele studenţeşti, de 80 de file, la care preţul urcă de la trei lei la cinci lei. De asemenea, auxiliarele se folosesc până în clasa a VIII-a, iar preţul poate ajunge şi la 20 de lei, cât costă un caiet special de la Humanitas.
Astfel, valoarea unui ghiozdan, la clasele de gimnaziu, porneşte de la 300 de lei şi ajunge tot la 500 de lei. La clasele de liceu, creşte valoarea cheltuielilor deoarece elevii trebuie să-şi cumpere şi manualele. Majoritatea cumpără cărţile elevilor mai mari din şcoală, însă nu de fiecare dată profesorii preferă aceleaşi manuale.
Ghiozdanul unui licean ajunge şi la 700 de lei, 300 de lei costând numai manualele şcolare, dacă sunt achiziţionate din librărie. Acestea costă între 20 şi 30 de lei manualul, iar pe orar sunt minimum zece discipline obligatorii. Iar cheltuielile nu se opresc aici. Despre banii din fondul şcolii, cadrele didactice evită să vorbească, majoritatea susţinând că aici banii vin din donaţii de la părinţi, iar cuantumul este stabilit de aceştia. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

One comment

  1. Ministerul a interzis vanzarea AUXILIARELOR ȘI REVISTELOR către elevi în scop comercial.
    Elevii sunt obligați la începutul anului școlar să cumpere obligatoriu AUXILIAR LA ISTORIE,GEOGRAFIE,FIZICĂ,CHIMIE.
    Sunt manuale și nu avem bani să mai cumpărăm niște prostii.I.Ș.J rugăm stoparea acestui fenomen.!!!