Saturday , April 20 2024

Parcările ilegale din dreptul trecerilor de pietoni, tolerate de poliţişti în municipiul Suceava

Poliţiştii suceveni, atât cei locali cât şi cei de la serviciul rutier, nu îi sancţionează pe cei care parchează maşinile în dreptul trecerilor de pietoni şi reduc astfel vizibilitatea şoferilor, cât şi a pietonilor. Dacă Codul Rutier prevede că oprirea este interzisă la mai puţin de 25 de metri faţă de trecerile de pietoni, această prevedere nu este respectată de şoferi şi mai grav nu este sancţionată de poliţişti


parcare 4 [800x600]


Accidentele care se petrec pe trecerile de pietoni sunt din cauza neatenţiei şoferilor, uneori a pietonilor, dar şi din cauza maşinilor care sunt parcate în dreptul trecerilor de pietoni şi care îngreunează vizibilitatea. Atât şoferii cât şi pietonii trebuie să circule în dreptul trecerilor de pietoni, iar şoferii ar fi de preferat să încetinească în aceste zone, iar cei ce doresc să traverseze este de preferat să se asigure de două ori, chiar dacă e dreptul lor. Multe incidente neplăcute să întâmplă totuşi, în ultimele zile în municipiul Suceava având loc trei accidente rutiere pe trecerile pentru pietoni soldate cu un mort şi trei răniţi. Una dintre cauzele acestor accidente este faptul că sunt şoferi care îşi parchează maşinile în dreptul trecerilor de pietoni şi reduc astfel vizibilitatea participanţilor la trafic.
parcare 3a [800x600]
Fotografii realizate ieri, 23 iulie 2014, în diferite zone din municipiul Suceava

Poliţia Locală nu pare să îşi facă datoria în acest sens şi astfel pune în pericol siguranţa pietonilor. In municipiul Suceava sunt o mulţime de treceri de pietoni care practic sunt mascate de maşini parcate neregulamentar, chiar “în buza” trecerii şi astfel diminuează drastic vizibilitatea şoferului. Chiar dacă acestea sunt vizibile la toate trecerile de pietoni, se poate observa că echipajele de poliţie trec pe lângă astfel de cazuri fără a fi luată nicio măsură.
Codul Rutier prevede că oprirea este interzisă la mai puţin de 25 de metri faţă de trecerile de pietoni, faţă de colţul intersecţiilor sau faţă de staţiile mijloacelor de transport în comun. Chiar dacă există această lege, poliţiştii se feresc să ia măsuri. Neoficial, aceştia susţin că oraşul are nevoie de parcări, chiar dacă în centrul municipiului a fost construită o parcare subterană ce este folosită mai mult pe post de garaj.

parcare 2a [800x600]
In plus, în municipiul Suceava, pe lângă faptul că şoferii parchează maşinile foarte aproape de trecerile de pietoni, unele dintre aceste treceri nici măcar nu mai sunt vizibile, ele fiind şterse după nenumeratele asfaltări nereuşite sau alte activităţi conexe.
In primele şase luni, la nivel judeţean, în Suceava au avut loc 133 de accidente rutiere în care au fost implicaţi pietoni, în urma cărora a rezultat decesul a 15 persoane, rănirea gravă a 40 de persoane şi rănirea uşoară a 80 de pietoni. Principalele cauze ale producerii acestor accidente rutiere a fost indisciplina în trafic a pietonilor şi neatenţia şoferilor care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor.
parcare 1a [800x600]
Amintim că luni, 21 iulie 2014, în jurul orei 13.30, pe strada Gheorghe Doja din municipiul Suceava, a avut un accident pe trecerea pentru pietoni în urma căruia un copil de cinci ani şi-a pierdut viaţa. Marius Hotin, de 33 de ani, din localitate, conducea autoturismul BMW dinspre Burdujeni spre cartierul Iţcani, când la un moment dat, pe trecerea de pietoni de după intersecţia cu strada Fagului,a lovit în plină două persoane, respectiv pe Mario Văleanu, în vârstă de doar cinci ani şi pe verişoara acestuia, Alina Hostiuc, de 23 de ani, ambii din Suceava. Impactul a fost atât de violent încât tânăra şi copilul au fost aruncaţi mai bine de cinci metri în aer. La faţa locului au ajuns două ambulanţe, medicii încercând mai bine de 45 de minute să salveze viaţa băiatului, care din nefericire din cauza leziunilor suferite nu a mai putut fi salvat. Verişoara acestuia a fost şi ea rănită destul de serios, însă a fost transportată cu o ambulanţă la Spitalul Judeţean Suceava unde a primit îngrijiri medicale de specialitate, starea sa nefiind una foarte gravă. Soferul vinovat le-a declarat poliţiştilor că înainte de accident şi-a scăpat telefonul mobil pe jos, în maşină şi s-a aplecat să-l ridice, acesta fiind motivul pentru care nu i-a văzut pe cei doi. Marius Hotin a fost testat cu aparatul etilotestul, rezultatul fiind negativ, după care a fost transportat la spital unde i-au fost prelevate probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Pe numele său a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.
După mai puţin de 24 de ore de la acest accident, în data de 22 iulie a.c., în jurul orei 12.50, pe Bulevardul George Enescu din localitate, când Petru Ciolan, de 81 de ani, din Suceava, în timp ce conducea autoturismul Opel l-a lovit pe pietonul Adrian Dăbâca, de 26 de ani, din Vicovu de Jos, care traversa strada regulamentar pe trecerea pentru pietoni de după intersecţia cu strada Narciselor. Soferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, după care i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Pe numele său a fost întocmit un dosar penal pentru “vătămare corporală din culpă”.
Victima a fost transportată la spital cu fractură dublă la umărul stâng, el având nevoie de intervenţia chirugicală a medicilor. Din spusele martorilor se pare că bătrânul a frânat în primă fază, după care a accelerat lovindu-l în plin pe tânărul din Vicovu de Jos. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …

2 comments

  1. Si unde ar trebui sa parcam? In copaci ????
    Este o treaba semi-legala care e un compromis intre soferi, pietoni si militie. Care e problema ? Daca fiecare e atent nu se intampla nimic.

  2. Toate neregulile sunt tolerate de pol. suceveni.În Sv PARCĂ NICI NU AR EXISTA.Fără șefi la vîrf,face fiecare ce vrea și fuge cum poate de răspundere.Din Burdujeni până în centrul orașului fiecare face ce vrea fără să fie tras la răspundere.