Tuesday , April 16 2024

Paraziţii din asociaţiile de proprietari îşi trăiesc ultimele clipe

Primarul Ion Lungu a anunţat că, până la finele anului, Consiliul Local Suceava ar putea adopta un proiect de hotărâre care să oblige Termica şi ACET să încheie, din 2015, contracte individuale cu proprietarii de apartamente u primarul crede că, în acest fel, se va elimina ceea ce el a catalogat ca fiind „o verigă intermediară” şi anume asociaţiile de proprietari.  „Cred că este important să eliminăm această verigă intermediară, asociaţiile de proprietari, aşa încât operatorul să aibă contractul direct cu beneficiarul”, a declarat primarul Ion Lungu. “Ne crucim ce vedem pe acolo. Sunt sume de zeci de miliarde de lei vechi care sunt delapidate, sunt în instanţă, nu sunt certe”, a mai spus primarul Sucevei
asociatie1 [800x600]


Tema contractelor individuale a fost recent adusă în discuţie de primarul Sucevei, Ion Lungu, care doreşte ca încheierea lor să înceapă de anul viitor şi s-a referit nu doar la contractele pe care furnizorul de energie termică (apă caldă şi căldură) ar trebui să le aibă cu proprietarii de apartamente, ci şi la contractele de acest fel pe care furnizorul de apă curentă ar trebui să le facă. Astfel, primarul Ion Lungu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că până la finele anului, Consiliul Local Suceava ar putea adopta un proiect de hotărâre care să oblige Termica şi ACET să încheie contracte individuale cu proprietarii de apartamente.
Motivul pentru care Ion Lungu vrea să înceapă ceea ce trebuia terminat de mult este faptul că s-a ajuns într-o situaţie aproape fără ieşire, datoriile populaţiei cresc, iar furnizorii de servicii de utilitate publică sunt depăşiţi de situaţie. „Până la urmă nu e treaba primarului să încaseze bani de la asociaţii. Ne crucim ce vedem pe acolo. Sunt sume de zeci de miliarde de lei vechi care sunt delapidate, sunt în instanţă, nu sunt certe”, a spus primarul Sucevei.
Ion Lungu nu s-a ferit să facă în continuare aprecieri critice cu privire la asociaţiile de proprietari, mai ales în condiţiile în care la ultima şedinţă unii consilierii au şi făcut câteva afirmaţii cu privire la asociaţiile de proprietari din oraş. Astfel, el a calificat respectrivele asociaţii ca fiind o „verigă intermediară între operatorii de utilităţi şi beneficiari”, arătând că odată cu semnarea contractelor individuale s-ar putea ca asociaţiile de proprietari să dispară. „Cred că este important să eliminăm această verigă intermediară, asociaţiile de proprietari, aşa încât operatorul să aibă contractul direct cu beneficiarul”, a declarat primarul Ion Lungu.
Precizăm că posibilitatea eliminării definitive a acestor asociaţii de proprietari este însă dificilă chiar şi în eventualitatea încheierii urgente a contractelor individuale. Asta pentru că în continuare rămâne „condominiul” care presupune mai multe spaţii comune şi obligaţii comune, de la iluminat şi ascensor – acolo unde este cazul, la gaz metan, curăţenie şi chiar încălzirea spaţiilor comune – în locurile unde sunt astfel de instalaţii. Prin urmare, „acea eliminare a verigii intermediare” de care vorbea primarul Sucevei este posibilă doar raportându-se la relaţia dintre furnizorii de apă şi căldură cu proprietarii de apartamente, iar în continuare asociaţiile vor putea funcţiona, redimensionându-şi activitatea. Este adevărat că şefii şi pierzătorii de vreme din asociaţii ar primi astfel o grea lovitură, pentru că mai toţi au inventat diverse şmecherii prin care “ciupesc” diverse sume din banii încasaţi de la populaţie. {i cum sumele cele mai mari nu ar mai trece pe la asociaţii în eventualitatea încheierii contractelor directe la apă şi încălzire, probabil că suceveii vor observa că niciunul dintre pensionarii  “revoluţionari” sau madamele cu şcoală puţină şi gură mare care taie şi spânzură acum prin facturile locatarilor nu se vor mai bate pentru a fi “şef la asociaţie”
Primarul Sucevei a menţionat din nou însă că blocajul de la sistemul de termoficare are cauză principală neîncasarea facturilor de la populaţie. Totuşi, un alt aspect care ar putea bloca sau întârzia încheierea contractelor individuale este inerţia furnizorilor actuali de la Termica şi ACET care, cel puţin din ce rezultă din încasările slabe de până acum, nu s-au preocupat atât de mult, mai ales cei de la Termica, de încasarea banilor. In acest sens, la începutul lunii, Termica susţinea că nu se pot încheia contracte individuale pentru că structura sistemului nu permite acest lucru iar în acest sens s-au pronunţat, cu alte ocazii, şi cei de la ACET. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Primul strat de asfalt pe axialul Suceava – Iași se va turna la Bosanci în două săptămâni

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a verificat stadiul lucrărilor la drumurile județene. El a …

6 comments

  1. In sfarsit !Da,contracte individuale,sper sa nu ramana ca de fiecare data numai….VORBE!

  2. asociatiile din suceava,sunt bataia de joc a Primariei,as vrea sa vad in care localitate din tara se mai intampla asa ceva! daca primarul arata un asemenea ,,respect” ce sa mai spunem de cetateni! la fel ca si Ionut nu neg ca sunt asociatii in care sunt salarii fabuloase dar acestea sunt asociatii foarte mari unde numai cu PCR s-a ajuns…in asociatiile mici de regula salariul unui administrator nu depaseste 200 lei.daca administratorii ar fi avut un cadru legal sa poata intrerupe utilitatile in caz de neplata,nu s-ar fi ajuns in situatia actuala.asociatiile au propus cu ceva timp in urma un model de contract in care fiecare locatar sa permita accesul pentru debransare in caz de neplata,dar ca de obicei cand se ridica un administrator sa propuna ceva,ori este intrerupt, ori i se spune ca pe ordinea de zi(facuta de primarie) sunt alte probleme.asociatiile trebuie sa asculte cuminti sa-si accepte o vina care de multe ori nu e a lor.primaria stie doar sa ordone, despre sprijin nici vorba.cand e de bine primaria se mangaie satisfacuta pe buric,cand e de rau,asociatiile sunt vinovate! sunt curios ce legi vor incalca alesii locali dand o hotarare privind contractele individuale,cand e specificat clar ca aparatul de masura trebuie sa fie la limita proprietatii. despre faptul ca prin debransarea catorva se strica regimul termic al cladirii,nu pomeneste nimeni.nu se intereseaza domnul primar sa vada caun ,,parazit” care are vre-o 10 procese poate sa-si mute domicilul la tribunal,dupa vre-un an si jumatate,da la executor (daca asociatia are bani),mai asteapa mult si bine si la o datorie de de 10-20-mii lei i se pune poprire 50-100lei lunar! nu s-au gandit alesii nostri sa dea o lege speciala pentru asociatii si sa simplifice si sa urgenteze aceste lucruri.nu stiu cum de in alte tari asociatiile de locatari merg ceas,dar fara sa fie subordonate primariilor!

  3. Cred ca acel “contract” intre Termica si beneficiar va avea un articol unic …… Eu X-lescu ma oblig sa-i permit operatorului Termica sa-mi intre in casa pentru a ma debransa in cazul inregistrarii vreunei restante ….

  4. Este usor de vorbit, daca nu cunosti situatia cu adevarat. Asa cum s-a specificat in articol, cum ramane cu liftul, lumina pe casa scarii? Ce garantii sunt ca in cazul semnarii de contracte individuale Acet-ul si Termica vor recupera acele datorii? Eu nu contest faptul ca sunt fosile prin asociatii care nu fac absolut nimic, insa e deplasat sa-i bagi pe toti in aceiasi oala. Eu sunt super multumit de asociatia mea, deoarece oamenii aia chiar isi fac treaba. Am vrut curent pe casa scarii de cativa ani, dar din cauza vecinilor de la parter, nu s-a putut. Pana cand a venit un administrator care s-a tinut de capul lor si pana la urma ne-au montat si curent si interfon, iar plata s-a facut frumos in rate pe lista de plata, astfel incat si cei fara posibilitati au putut achita treptat respectivele lucrari. Pe mine personal nu ma deranjeaza sa achit 10 lei cheltuieli administrative, deoarece pana acum am avut un sprijin in cei de la asociatie. E usor de zis ca fiecare vrea sa plateasca ce consuma, ca la gaz sau ca la Eon, insa principala problema pleaca de la constructia blocurilor care sunt foarte vechi.Apometrele sunt in casele oamenilor, nu sunt la vedere ca cel de la Eon sau gaz. In caz de avarie, cine imi repara mie canalizarea sau apa rece? Singura solutie este sa bagi frica in oameni, pentru ca sunt multe cazuri unde au bani si efectiv nu vor sa achite. Executa silit cativa proprietari si ia-le apartamentele, iar apoi dupa ce curge vestea prin targ, sunt ferm convins ca vor creste incasarile.

  5. Oare era necesar sa intample toate astea ca sa intram in legalitate? Sper ca oamenii cinstiti sa-si dea seama ca sunt furati de zeci de ani si sa ceara sa se faca ordine,avand contoare
    individuale la utilitati,asa cum avem la energie electrica.

  6. Cred ca ar fi cel mai corect si cinstit mod de a plati fiecare ce consuma. Sunt foarte multe blocuri care sunt deconectate complet de la reteaua de apa calda si caldura, depinzand de asociatie doar cu apa rece. Si nu cred ca ar fi asa dificil de incheiat contract individual. Pe langa acest contract individual, se poate incheia unul si cu seful de scara sau de bloc, care sa se ocupe de plata plusului de consum din scara sau blocul respectiv. Prin buna intelegere se realizeaza acest lucru. Acum, blocurile cu centrale termice platesc o groaza de bani la asociatii, pentru cheltuieli administrative, desi, asociatiile nu administreaza PRACTIC NIMIC la aceste blocuri.