Thursday , April 25 2024

Parada Portului Popular Românesc, la Cernăuți (GALERIE FOTO)

Duminica trecută, grupuri folclorice și mulți tineri din județul Suceava, din Republica Moldova și din regiuni din ținutul Herța, de pe valea Siretului din Ucraina au celebrat la Cernăuți portul tradițional românesc

La Cernăuți s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a Paradei Portului Popular Românesc, eveniment la care au participat și interpreți de muzică populară din județul Suceava, invitați în nordul Bucovinei, la Cernăuți, să fie alături de numeroși soliști, colective de artiști amatori, ansambluri etno-folclorice și orchestre de muzică populară din regiunea Cernăuți. Conform BucPress, sute de români de la poale de Carpați, de pe valea Prutului și a Siretului, din preajma legendarilor Codri ai Cosminului din ținutul Herța au venit la Cernăuți pentru a ­de­mons­tra cu mândrie portul popular și cântecele strămoșești.

Li s-au alăturat artiști din raionul Briceni, Republica Moldova și din județul Suceava, inclusiv Angelica Flutur, pe care publicația «Libertatea cuvântului» a descris-o ca „inegalabila interpretă de muzică populară”, iar cei de la BucPress notează că momentul culminant al festivalului a fost prezența tinerei și îndrăgitei interprete de muzică populară, „comoara culturală a huțulilor din Obcinile Bucovinei”.

În ciuda ploii, în alaiul care a traversat centrul istoric al orașului, dar și la spectacolul folcloric „Cântec, joc și voie bună” au participat foarte mulți admiratori ai portului și tradițiilor populare românești. Publicația „Libertatea cuvântului” notează că mii de persoane au participat la cea de-a IV-a ediție a Paradei Portului Popular Românesc. Manifestarea culturală consacrată și împlinirii a patru ani de la deschiderea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, incluzând și spectacolul „Cântec, joc și voie bună”, a fost inaugurată de Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române și președinte al Centrului Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, fiind moderată de profesoara Larisa Jar și de jurnalista Carolina Jitaru.

Potrivit publicației «Zorile Bucovinei», au participat: Corul regional „Dragoș Vodă”, dirijor Dumitru Caulea; „Fetele din Bucovina”, însoțite de Luminița Demianic; membrii Ansamblului de instrumente populare „Mărțișor” de la  Voloca, director adjunct Mara Onofrei­ciuc, primar Valentin Hlopina, Ionică Semeniuc din Hrușăuți – director-adjunct al Muzeului Satului, rapsodul Nicolae Mintencu; Ansamblul „Miorița” din Boian, condus de profesoara Maria Basaraba, elevi de la SM din Boian centru și de la CIE „Gimnaziul din Boian-Hlinița”, Ansamblul-model  „Izvoraș” din Ropcea, având conducător artistic pe Victoria Costinean, Ansamblul „Mugurel” din Pătrăuții de Jos, conduși de Larisa Popescu-Chedic,  Ansamblul etno-folcloric „Tărăncuța” din raionul Briceni, Republica Moldova;  tineri din comunele Mahala, în frunte cu primarul Elena Nandriș, tineri din Carapciu, tineri din Ciudei, însoțiți de primarul Anatol Pițul, de ­de­putații (consilieri locali) Ion Burlă, Gheorghe Micailu, Gheorghe Motrescu, Diana Covalciuc – prim-adjunct al șefului ARS Storojineț, tineri din  Horbova, însoțiți de Octavian Magas, șeful Secției de Învățământ Herța, de la școlile cu predare în limba română  din Cernăuți; Ansamblul „Perla” al lui Iurie Levcic; Ansamblul „Tălăncuța” din Oprișeni, îndrumat de profesoara Veronica Velicico,  cântărețul Gheorghe Caulea, talentatele studente Nicoleta Petriuc, Silvia Fedoreac și Adriana Lupu; tineri însoțiți de Marina David, iar din Crasna însoțiți de directorul Gimnaziului, Stefan Mitric, de­putat în Consiliul Regional Cernăuți. Probabil că dorind a sublinia multiculturalitatea bucovineană, la Parada Portului Popular Românesc a participat și un grup etno-folcloric al ucrainenilor din regiunea Cernăuți.

Manifestarea s-a făcut cu implicarea lui Dan Filimon, consilier la Primăria Sectorului 1 București, prezent la eveniment îmbrăcat în costum național, a Eleonorei Moldovan – consulul ge­ne­ral al României la Cernăuți, a consulului Edmond Neagoe. BucPress notează, însă, că spre deosebire de anii precedenți, la Parada Portului Popular Românesc din acest an nu a participat primarul orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk.

Precizăm că Parada Portului Popular Românesc este organizată în condițiile în care România a adoptat, în 2015, o lege publicată la 13 mai, având nr. 102, prin care era instituită Ziua Costumului Tradițional din România și care este marcată în fiecare an în cea de-a doua duminică a lunii mai. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …