Saturday , April 20 2024

Parada cu făclii a deschis aseară a XI-a ediție a Festivalului de Artă Medievală “Stefan cel Mare”

Anul acesta vor fi 412 participanți din România, Serbia, Ucraina și Ungaria, la cel mai important festival de artă medievală din țară. Aseară, parada cu făclii a adunat de-a lungul traseului de aproape 8 kilometri, de la Biserica Sfântul Mina din cartierul Obcine și până la porțile Cetății, mii de spectatori  

 faclii 1

Seful CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a trecut în revistă, în cadrul unei conferințe de presă, programul Festivalului de Artă Medievală de la Cetatea de Scaun a Sucevei, aflat la cea de-a XI-a ediție. Prezentat anterior și de directorul Muzeului Bucovinei, Constantin Emil Ursu, festivalul a debutat aseară, începând cu ora 20.30, cu Parada cu făclii a festivalului, ce a plecat de la Biserica Sfântul Mina din cartierul Obcine, a traversat cartierul George Enescu, și-a continuat drumul către Primărie, pe strada Ana Ipătescu, apoi până la Cetatea de Scaun, pe un traseu de aproximativ 8 kilometri. “Vin în Cetatea de Scaun 412 participanți din mai multe țări. Pentru prima dată este un festival medieval internațional, la care au venit deja trupe din Ucraina, Ungaria și din Serbia. Sunt 28 de trupe care vor evolua, cascadori, turniruri ecvestre, a­crobații, demonstrații cu păsări de pradă, tabere cu reprezentare în șanțul de apărare din Cetate, zilnic vom avea câte 50 de spectacole în Cetatea de Scaun”, a arătat Gheorghe Flutur. El a mai subliniat că, pentru că în acest an se împlinesc 570 de ani de la urcarea pe tron a voievodului Stefan cel Mare, se vor face reconstituiri istorice ale unor evenimente, precum miruirea unui domn – vineri seară, constituirea Sfatului domnesc – sâmbătă seară, iar duminică seară, întoarcerea victorioasă a lui Stefan de la bătălie, toate acestea cu actori de la Teatrul din Botoșani.  Gheorghe Flutur a spus că estimează prezența a cel puțin 15.000 de vizitatori la aceste evenimente.

faclii 2“Am luat și măsuri pentru fluidizarea de trafic, sper ca împreună cu Primăria, cu Poliția Locală, cu Poliția Județeană să putem face față afluxului de turiști. Este foarte important să fluidizăm traficul și să nu avem blocaje rutiere“, a adăugat Flutur, arătând că în aceste zile s-au semnalat aglomerări rutiere în mai multe localități. Acest aspect, consideră Gheorghe Flutur, trimite la gândul către viitoare șosele de centură ale localităților, Suceava “devenind un județ turistic, cu așa mare densitate de turiști, infrastructura nu mai face față”, a conchis președintele CJ Suceava. (N.R.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …

5 comments

  1. Atata timp cat Suceava are o industrie in MOARTE, painea si circul oferit, sunt pentru cei care adopta gandirea: “lasa-i sa fure daca fac si pentru noi ceva”. Si de aceea suntem unde suntem.
    Foarte corecta intrebarea “CAT COSTA?”
    Un om destept gasea o solutie mai buna de a cheltui banii pentru atragerea de investitori. Exemple? E85 modernizat Siret-Roman, soseaua de centura promisa asiduu in capania electorala, etc.

  2. *UNUL DIN PUȚINELE CAZURI;
    SCUZAȚI GREȘEALA DIN CEL DE-AL DOILEA ALINEAT DE LA MESAJUL PRECEDENT: AVEAM ÎN VEDERE, INIȚIAL, PARADA ȘI APOI M-AM REFERIT LA FESTIVAL ȘI DE ASTA NU AM FĂCUT BINE ACORDUL

  3. Ar fi fost interesant si cat a costat toata aceasta chestie.

    • Bani cheltuiți aiurea. Mi e scârbă de Lungu. Numai pavele și cârciumi pentru fecior.

    • Mare chestie și la dta, dle Sucevean. Te pomenești că ți-ar plăcea să vină atâta amar de artiști, cascadori etc cu bani de la ei de-acasă ca să defileze pe străzile Sucevei. Ca să fiu mai medieval, „fac rămășag cu dumitale” că habar nu ai cât de greu este să aduni atâta lume, fie ea și pestriță deși nu e chiar cazul aici, la un loc și să iasă ceva frumos din toată treaba.
      În ce mă privește, pot să spun următoarele: E una din puținele cazuri în care până și unul CÂRCOTAȘ ca mine simte să spună ca tot plebeul „Bine că se face ceva în orașul ăsta!”.
      Adevărul e că nu ar strica măcar vreo trei-patru festivaluri care să aibă dimensiunea celui care a început aseară că de festivaluri ale mustului sau alte „pârnâi” de manifestări care să nu aducă niciun plus de culoare și imagine orașului m-am cam săturat.