Friday , April 19 2024

Pădurile Bucovinei rămân proprietate publică

padure

Ieri, Curtea de Apel Cluj a admis apelul RNP împotriva hotărârii date în martie 2007 de Tribunalul Suceava în favoarea Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina. Instanţa suceveană a dispus atunci împroprietărirea fundaţiei cu 166.000 de hectare de pădure, plus infrastructura silvică aferentă. Hotărârea Tribunalului a fost desfiinţată la Cluj, dar FBORB poate ataca decizia Curţii de Apel din Ardeal la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Intrebat, ieri, cum va acţiona în continuare, IPS Pimen a răspuns doar: “Nu sunt jurist. Nu ştiu ce vom face” 

Cele 166.000 de hectare de pădure cerute de FBORB rămân în proprietatea statului iar hotărârea iniţială dată la Tribunalul Suceava în favoarea fundaţiei a fost defiinţată. Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat ieri în dosarul de revendicare imobiliară deschis de Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina prin care această structură obţinuse la instanţa de fond dreptul de proprietate asupra 166.000 de hectare de pădure din judeţul Suceava administrată acum de RNP Romsilva prin Direcţia Silvică Suceava. Instanţa din Ardeal a admis apelul RNP Romsilva – Direcţia Silvică Suceava şi a dispus desfiinţarea hotărârii Tribunalului Suceava din data de 13 martie 2007 prin care s-a admis în parte acţiunea formulată de fundaţia Fondul Bisericesc Orotdox Român din Bucovina şi a obligat Regia Naţională a Pădurilor – Direcţia Silvică Suceava şi statul român prin Ministerul Finanţelor Publice “să lase reclamantului în deplină proprietate şi liniştită posesie suprafeţele de teren ce fac obiectul acţiunii”. Era vorba, potrivit sentinţei, de 166.813 hectare de teren cu vegetaţie forestieră, drumurile forestiere dar şi un număr de clădiri – cantoane silvice, case de locuit, grajduri etc.
Sentinţa din martie 2007 a fost atacată cu apel de Romsilva la Curtea de Apel Suceava. FBORB a cerut la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămutarea dosarului la o altă instanţă din ţară, cerere acceptată, judecarea apelului fiind preluată de Curtea de Apel Timişoara.
In anul 2009, Curtea de Apel Timişoara a dat din nou câştig de cauză fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina (FBORB) în procesul de revendicare a pădurilor din Bucovina. Sentinţa de la Timişoara a fost atacată cu recurs la Instanţa Supremă care în noiembrie 2010 a hotârât suspendarea executării sentinţei Curţii de Apel Timişoara, iar în primăvara anului 2011 a casarea sentinţei de la respectiva instanţă şi a dispus trimiterea dosarului spre rejudecare la Curtea de Apel din Cluj. Această decizie a fost considerată, de către silvicultorii Direcţiei Silvice Suceava, structură care a dus de altfel, greul pe parcursul întregului proces, o primă victorie. In noiembrie 2012, Curtea de Apel Cluj a dispus suspendarea cauzei până la realizarea unei expertize ce urma să fie plătită jumătate de Romsilva, jumătate de FBORB. După zece luni de suspendare, procesul de revendicare imobiliară a fost reluat în septembrie a.c. la instanţa din Ardeal, care, văzând că fundaţia nu vrea să achite partea sa de expertiză a decis ca hotărârea să fie luată doar pe baza probelor existente.
După câteva termene de judecată la care părţile implicate în dosar au putut să depună concluzii verbale şi scrise, au survenit patru amânări ale pronunţării, până ieri, 13 noiembrie, când Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat în favoarea păstrării în proprietate publică a celor peste 166.000 de hectare de pădure din judeţul Suceava, cu infrastructura aferentă. Silvicultorii suceveni au primit cu satisfaţie decizia instanţei clujene dar nu şi-au permis să se bucure deocamdată, fiindcă aceasta poate fi şiv a fi cu certitudine atacată cu recurs de către FBORB la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa supreme având ultimul cuvânt în această ;uptă în instanţă veche de 13 ani.
Directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a spus doar că unitatea pe care o conduce şi implicit RNP Romsilva se va conforma hotărârii definitive ce va fi luată în justiţie.
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen Suceveanul, a declarat, ieri, că nu ştie cum va acţiona în continuare, după ce Curtea de Apel Cluj a respins retrocedarea a 166.000 de hectare de pădure Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei. “Nu comentez nimic”, a spus înaltul ierarh. Întrebat dacă va contesta decizia Curţii de Apel Cluj, IPS Pimen a menţionat că nu ştie cum va acţiona în continuare.
“Eu nu sunt jurist. Nu ştiu ce vom face”, a spus, ieri, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

2 comments

  1. OSAMA bin LADEN al Bucovinei (arhiturnătorul securist Pinten) a rămas cu buza umflată. Oricum au distrus destul din codrii noștri aceste lăcuste cu poală din POPSILVA. Dacă ar folosi averile imense pe care le au în folosul celor necăjiți, bolnavi, singuri pe lume ar fi excepțional. Dar ninjalăii au averi imense, proprietăți, monopoluri, taxe pe toate ”cele sfinte” obținute pe căi ilicite, fără să plătească nici un fel de impozit la stat. Și mai au și pretenții la salariu plătit din din banii contribuabililor. RUȘINE POPILOR !