Thursday , April 25 2024

Ortacii de la Crucea îşi continuă protestul în subteran. La suprafaţă – bătălie pentru fotoliul de director general al CNU

ortaci subteran [800x600]

Minerii de la Crucea îşi continuă greva în subteran şi ameninţă că vor intra în greva foamei. Directorul sucevean al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), Ioan Moraru, a demisionat, se pregăteşte pentru preluarea funcţiei suceveanul Constantin Harasim. Majorările de salarii asumate de ministerul Energiei şi conducerea Companiei Naţionale a Uraniului au rămas doar pe hârtie. Necăjiţi, 241 de mineri de la exploatările din Curcea şi Botuşana nu mai cred nici în sindicate, cerând socoteală direct premierului Victor Ponta. In CNU lucrează 1.400 de angajaţi, din care numai 850 direct productivi care trăiesc cu 1.500 de lei pe lună şi o speranţă de viaţă cu 20 de ani mai mică decât media naţională. Salariile şefilor din CNU sunt, ca de obicei, nesimţite, un şef de serviciu încasând lunar pentru munca de birou peste 6.000 de lei net, cam cât costă o casă la Crucea

ioan moraru [800x600]
Ioan Moraru

Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, suceveanul Ioan Moraru, a demisionat ieri din funcţie după o întâlnire cu ministrul Energiei, Andrei Gerea. „Am avut o discuţie cu domnul ministru Andrei Dominic Gerea, care a început la ora 10.00, axată pe problemele curente ale Companiei dar şi pe conflictul de la Crucea. După 20 de minute, mi-am prezentat demisia, a declarat Ioan Moraru. Fostul primar liberal al municipiului Vatra Dornei, din 2012 numit director al Companiei Naţionale a Uraniului, pe când PNL şi PSD coabitau în Uniunea Social Liberală, a susţinut că demisia sa nu are legătură cu discuţiile avute cu ministrul şi nici cu protestele minerilor de la Crucea. “Motivele sunt personale şi unilaterale” a spus Moraru.
El a menţionat că a convenit cu ministrul ca până la numirea unui nou director general să gestioneze în continuare activitatea companiei.
Surse politice susţin că în funcţia de director general al Companiei Naţionale a Uraniului ar putea fi numit Constantin Harasim, fost subprefect al judeţului Suceava, demisionar din PNL şi susţinător al Partidului Liberal Reformator, entitate politică condusă de Călin Popescu Tăriceanu şi asociată Partidului Social Democrat.
Constantin Harasim, comisar, în acest moment al Gărzii de Mediu Suceava a declarat ieri că a aflat din presă despre eventuala sa numire în fruntea Companiei Naţionale a Uraniului, lăsând să se înţeleagă că nu i-ar displace o astfel de numire. „Nu cunosc nimic, nu am niciun element care să-mi certifice faptul că voi fi sau nu numit în această funcţie în afară de zvonurile din presă. Dacă voi fi întrebat, dacă voi fi contactat, dacă voi fi numit, sunt aspecte pe care le vom putea discuta la momentele respective. Sunt într-adevăr susţinător al Partidului Liberal Reformator, iar cei care îmi ştiu activitatea şi experienţa muncii mele, 13 ani la Apele Române înainte de revoluţie şi după aceea un sfert de veac în structurile de protecţie a mediului, pot confirma dacă pot sau nu face faţă unei astfel de eventuale provocări profesionale. Dar acum nu am elemente oficiale care să le pot face publice”, a declarat Constantin Harasim. Care a ţinut să su-blinieze, la momentul discuţiei telefonice că statutul său oficial este cel de comisar la Garda de Mediu Suceava.
Si directorul Sucursalei Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului, Constantin Proboteanu, a demisionat ieri după-amiază, considerând că este un gest de onoare să renunţe la funcţie în condiţiile în care se află într-o situaţie pe care nu o poate gestiona, dar minerii rămân în continuare în subteran. Proboteanu a explicat că a luat această decizie întrucât nu poate gestiona situaţia în care s-a ajuns.
“În momentul când aşteptările sunt mari şi sunt în situaţie de neieşit, e de onoare acest gest. E o situaţie care ne depăşeşte”, a spus Proboteanu. El a menţionat că a coborât în mină la cei care sunt blocaţi în sectorul Botuşana şi că aceştia rămân fermi pe poziţie că acceptă doar ceea ce s-a stabilit prin protocolul încheiat cu ministrul Energiei, Andrei Gerea.

harasim [800x600]
Constantin Harasim

241 de mineri îl aşteaptă pe Victor Ponta în subteran, la Crucea
Disputa cu conotaţii politice ce se desfăşoară la Bucureşti pentru preluarea sinecurii ce vizează conducerea pe bani graşi a Companiei Naţionale a Uraniului este neinteresantă pentru sutele de mineri de la Exploatarea de uraniu Crucea. Ieri la orele amiezii erau blocaţi în subteran încă de cu o zi înainte 241 de mineri de la minele Crucea şi Botuşana care ameninţau că dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate vor intra în greva foamei.
Minerii sunt blocaţi în subteran atât în zona troiţei din mina Crucea, care nu e în zona de exploatare, dar şi în mina Botuşana, în zona de exploatare, în timp ce alţi angajaţi protestează în apropierea atelierelor.
Minerii spuneau ieri dimineaţă că aşteaptă ca până la ora 14.00 să li se rezolve solicitările, respectiv ca ministrul să respecte protocolul pe care l-a semnat cu ei în 30 ianuarie şi care prevedea o nouă bază de calcul al salariilor. Ei ameninţau că, în caz contrar, protestul se va radicaliza şi vor intra în greva foamei, intenţionând să-şi ia alături de ei, în subteran, soţiile sau copiii.
“Poate să-l pună şi pe Ponta director la companie. Dacă nu ne dau creşterea salarială promisă prin protocol, nu întrerupem protestul. Nu se poate să lucrezi în mină de uraniu cu 1.500 de lei pe lună”, susţin protestatarii.
Directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a mers, ieri dimineaţă, la Ministerul Energiei, pentru o întâlnire cu Andrei Gerea în care să fie găsite soluţii pentru încetarea conflictului.
Moraru spunea că oferta pe care a putut să o facă minerilor a fost o creştere cu 5,2 – 5,5 la sută, ceea ce nu i-a mulţumit pe protestatari, care doresc să fie aplicată prevederea stabilită în protocolul semnat de Gerea.
Printre revendicările minerilor, pe care aceştia le consideră minimale, se numără cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament şi schimbarea bazei de calcul a pensiilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a unui miner din acest domeniu este uşor peste 50 de ani.
Potrivit directorului demisionar Ioan Moraru, creşterea salarială solicitată de mineri poate fi pusă în aplicare doar dacă se modifică, prin Hotărâre de Guvern, cadrul legal.
Minerii solicită demiterea conducerii Companiei Naţionale a Uraniului, dar şi a sucursalei Suceava şi cer premierului Victor Ponta, ministrului Energiei, Andrei Gerea şi ministrului pentru dialog social, Liviu Pop, să vină să discute cu ei.
Un protocol semnat de Ministerului Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri, asumat de ministrul Gerea dar nerespectat
Si în luna ianuarie minerii de la Exploatarea de uraniu de la Crucea au protestat timp de o săptămână, iar în 30 ianuarie a fost semnat un protocol între protestatari şi o delegaţie a Ministerului Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea,.
Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul al salariului pentru angajaţii din subteran şi pentru cei de la staţiile de preparare, în aşa fel încât minerii să beneficieze de creşterea veniturilor începând cu 1 februarie 2015.
“Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfinţită respectarea în continuare a prevederilor contractului colectiv de muncă referitoare la acordarea primelor de Paşte, Ziua Mineritului şi de Crăciun”, se preciza într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis după semnarea protocolului.
Totodată, în urma discuţiilor s-au stabilit, prin-tre altele, înaintarea către Ministerul Muncii a do-cumentaţiei privind modul de calcul al pensiei, precum şi pregătirea documentaţiei în vederea efectuării de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei antidot, mai menţiona sursa citată.
“Înţelegem condiţiile grele în care se desfăşoară munca în subteran, iar măsurile decise astăzi pentru o mai bună recompensarea a eforurilor şi a expunerii la un mediu neprielnic sănătăţii sunt ceea ce putem face pentru mineri în acest moment. Vom studia cu atenţie punctele care ne-au fost semnalate şi cu siguranţă vom susţine viitoare schimbări legislative necesare oamenilor care lucrează în acest sector. De asemenea, considerăm că se impune o analiză atentă a modului de salarizare, a relaţiilor de muncă şi a condiţiilor de securitate în muncă”, declara, la data respectivă, Andrei Gerea.
Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru – Crucea şi Botuşana – unde lucrează peste 500 de angajaţi. Alături de aceştia, în sectorul direct producţiv al Companiei Naţionale a Uraniului, mai lucrează în jur de 300 de operatori la staţia de procesare a minereului de la Feldioara. Diferenţa până la 1.450 o reprezintă funcţionarii CNU, cei care au de altfel postate şi declaraţiile de avere ce cuprind şi salariile obţinute, în marea lor majoritate cifrate pe la 60 de milioane lei vechi (6.000 RON) lunar. Pe site-ul CNU nu este postat sau este bine ascuns salariul directorului general, cifră care ar putea însemna un bun indicator al interesului pentru obţinerea acestei slujbe. (Neculai ROSCA)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …