Friday , March 29 2024

Orașul vedetă Gura Humorului, pus la punct de Curtea de Conturi

48,292 milioane de lei au însemnat abaterile financiare constatate anul trecut de inspectorii Curții de Conturi la Primăria Gura Humorului și peste 1,5 milioane de lei prejudicii 

primaria humnor

Orașul Gura Humorului este o unitate administrativ – teritorială urbană atipică pentru România, pentru că și-a construit o notorietate izvorâtă din faptul că este foarte apropate de monumente incluse în patrimoniul UNESCO, precum mănăstirile Voroneț și Mănăstirea Humorului dar și printr-o atitudine neconformistă inițiată încă dinaine de 1990, provocată de “fii” ai orașului care de trei decenii încoace au făcut sau mai fac încă parte din renumitul grup “Divertis”. Nimeni nu contestă faptul că “Divertis”-ul dinainte de 1989 făcea furori în rândul publicului educat, prin abilitatea de a sugera disfuncții în sistemul discrețional de le acea vreme.
Un sfert de veac mai târziu, Gura Humorului conservă spiritul ludic, organizând an de an un festival concurs notabil: “Umor la Gura Humorului”. Meritoriu, de altfel.
Ceea ce este de asemenea notabilă dar nu neapărat meritorie pentru Gura Humorului este atitudinea inspectorii Curții de Conturi  – Camera de Conturi Suceava care au constatat, în urma investigațiilor întreprinse în cursul anului 2015 ce au vizat activitatea financiar contabilă a Primăriei Gura Humorului pentru anul 2014, mari probleme în ceea ce privește folosirea banilor publici.
Orașul Gura Humorului are înregistrate în evidențele Camerei de Conturi Suceava în urma verificărilor efectuate în 2015, aferente exercițiului finaciar – contabil 2014,  prejudicii în valoare de 1,593 milioane de lei, iar la capitolul abateri a fost trecut cu suma de 48,292 milioane de lei, ca rezultat principal al activității proprii.
O sumă foarte mare pentru un oraș mic, precum Gura Humorului. Potrivit inspectorilor Curții de Conturi, primăriei Gura Humorului i se reproșează faptul că nu a organizat și ținut la zi evidența patrimoniului, conform prevederilor legale dar nu a avut grijă nici de concordanța  datelor înregistrate în evidența tehnico-operativă cu cele din evidența financiar-contabilă și cu cele preluate în balanțele de verificare și înscrise în situațiile financiare
Astfel s-a constatat înregistrarea eronată în evidența contabilă a unor bunuri aparținând domeniului public sau privat al unității administrativ teritoriale. In plus, înregistrările în contabilitate nu au fost efectuate pe baza documentelor justificative, corect întocmite, în mod cronologic și sistematic, în conturile sintetice și analitice. Mai mult, nu au fost evidențiate în contul activelor fixe a obiectivelor de investiții finalizate, recepționate, date în folosință, constatându-se de asemenea neînchiderea conturilor contabile și neîntocmirea situațiilor financiare privind execuția bugetară conform normelor metodologice emise de MFP. O altă abatere vizează neîntocmirea și nedepunerea situațiilor financiare obligatorii, de către Clubul Sportiv Orășenesc “Arinișul” Gura Humorului, instituție de drept public, aflată în subordinea Consiliului Local al orașului Gura Humorului, în valoare de 476 mii lei. De asemenea, entitatea nu a avut întocmite și aprobate bugete de venituri și cheltuieli pentru finanțarea activității. In  cazul  impozitelor pentru terenuri, clădiri și mijloace de transport  deținute de persoanele fizice și juridice au fost estimate venituri suplimentare la Gura Humorului dar și în alte localități din județul nostru. De asemenea, au fost identificate cazuri de calcul eronat al impozitului pe clădiri, datorat de persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri, și de persoanele juridice care au sediul de firmă declarat în locuințele proprietate personală sau care nu au efectuat reevaluarea activelor în ultimii 3 sau 5 ani.
Inspectorii Camerei de Conturi Suceava au mai stabilit de asemenea că la Primăria orașului Gura Humorului,  taxa  pentru  autorizații  de  construire  nu  a  fost  stabilită  conform prevederilor Codului Fiscal, referitor la valoarea construcției, iar pentru construcțiile terminate și recepționate nu a fost regularizată, pe baza valorii reale a lucrărilor de construcții. Mai mult, nu s-a stabilit, înregistrat și încasat la bugetul local taxa pentru pentru  eliberarea autorizației de foraje sau excavări, în  valoare  de  1.865 mii lei la  Gura Humorului.
Mai trebuie de menționat faptul că nu au fost calculate, înregistrate în evidența contabilă sintetică și analitică, urmărite și încasate penalitățile de întârziere pentru nerespectarea prevederilor contractuale privind execuția obiectivulelor de investiții.
Cât privește calitatea gestiunii economico-financiare s-a mai constatat la Gura Humorului că nu au fost inventariate imobilizările corporale în curs de execuție, disponibilitățile aflate în conturi la bănci și Trezorerie, creanțele și obligațiile față de terți, iar pentru bunurile din patrimoniul public și privat date în administrare, nu s-au întocmit liste de inventariere distincte. De asemenea, nu s-a elaborat o procedură proprie pentru activitatea de inventariere a patrimoniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale.
Nu mai vorbim de faptul că în cadrul Programului “Utilități și mediu la standarde europene în județul Suceava” au fost efectuate plăți pentru cheltuieli care, potrivit prevederile legale, nu pot fi finanțate din împrumuturile contractate de autoritățile publice locale și garantate de stat, respectiv cheltuieli de judecată și executare silită. Concret. plățile efectuate din sumele provenite din împrumuturile contractate nu s-au făcut în condiții de legalitate și eficiență, la Primăria Gura Humorului în sumă de 155 mii lei.
Rambursarea împrumuturilor și plata dobânzii, comisioanelor și a costurilor aferente acestora nu s-a făcut la Gura Humorului, explică inspectorii Curții de Conturi, conform acordurilor încheiate, în condițiile și la termenele prevăzute în contractele de împrumut, fiind înregistrate plăți reprezentând dobânzi penalizatoare.
Am arătat cu un alt prilej că, deși suma de 48,292 milioane de lei  plus prejudiciul aferent, reprezintă cu puțin sub o zecime din totalul abaterilor și prejudiciilor la nivel județean, Gura Humorului merge mai departe și, mai mult, este apreciat ca oraș, chiar de cel mai onorabil popor de pe planetă – cel japonez. Până când Gura Humorului se va putea muta în Tara Soarelui Răsare, prin mijloace tehnice specifice, rămâne stabilit că vistieria primăriei orașului plin de umor din județul Suceava este vraiște. (Neculai ROSCA)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …

5 comments

  1. Artcol scris cu multa rautate . De ce oare? Nu locuiesc in Gura Humorului dar este un orasl de munte frumos si cu perspectiva de dezvoltare. Greseli au fost si o sa mai fie si daca domnule Rosca esti nascut in jud.Suceava este rusinos ce ai scris si nu trebuia sa-ti versi veninul.

  2. Nu sunt sigura ce te doare Domnule Rosca dar cred ca esti dotat cu o mare doza de rautate si ura,cinste primarului si respect pentru tot ce a facut pentru HUMOR

  3. Primarul si oamenii lui trebuie SA traiasca si ei nu?

  4. Degeaba curtea a depistat neregulile , sa vedem cine si cum recupereaza prejudiciul .

  5. Un oras frumos cu un primar foooartee bogat !!!! Poate cel mai bogat dintre primarii din judet. Cautati adevarul din spatele aparentelor. Vorba unuia— Sapati , sapati si iar sapati si veti gasi. Trebuie numai sa vreti , iar daca vrei , poti !!! Bafta!