Friday , March 29 2024

Olimpiadă de iarnă de Bucovina: Inotul prin omăt murdar – proba la care toţi sucevenii se antrenează pe trotuarele din oraş

trotuare3 [800x600]

Cele mai multe trotuare sunt pline cu zăpadă murdară şi gheaţă u puţine firme şi cetăţeni au dat dovadă de spirit civic, îndepărtând zăpada de pe trotuarele din faţa blocurilor sau a birourilor. Firma de salubrizare a dat dovadă că se poate descurca la curăţarea carosabilului dar a neglijat aproape în totalitate trotuarele. După ce vremea s-a mai dezmorţit, orice activitate de deszăpezire pare să fi încetat, iar pe trotuarele din oraş a fi pieton echivalează cu un test de rezistenţă fizică

 
Deszăpezirea în municipiul Suceava este făcută de multe ori de ochii lumii şi nu de puţine ori este treaba făcută pe jumătate. Cu greu va putea găsi cineva un exemplu mai bun decât cel al treptelor care fac legătura dintre strada Oituz şi străduţa ce duce spre Grădiniţa „Piticot”, Casa de Asigurări de Sănătate şi, ceva mai încolo, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”. Aproape că nici nu mai contează a cui era obligaţia de a curăţa treptele respective – Primărie, Rosal, cetăţenii din zonă, instituţiile din preajmă. Important este că treptele au fost curăţate de gheaţă pe jumătate, iar oamenii făceau mari eforturi să nu alunece şi să îşi frângă gâtul ori să îşi rupă vreo mână sau un picior.
Deşi poleiul s-a pus din noaptea trecută, trotuarul de-a lungul bulevardului George Enescu, cel puţin pe sensul de urcare de la Nordic spre Catedrală nu erau deloc deszăpezite până la amiază, antiderapant a fost totuşi împrăştiat, iar asta tot îi mai ajuta pe trecători.
Pe aleea care cotea spre stânga printre blocuri direct în strada Oituz nu a dat nimeni cu antiderapant iar oamenii patinau în voie. Totuşi, în faţa unei firme care are sediul la parteul unui bloc era făcut curat. Deci unde se vrea, se poate.
trotuare5 [800x600]
Ajungem mai departe la scările cu pricina. Ne despart vreo cincisprezece sau poate douăzeci de metri până jos, în străduţa ce duce spre Grădiniţa Piticot şi Casa de Asigurări de Sănătate. O distanţă suficientă pentru cineva care face un pas greşit să îşi rupă o mână sau un picior. Din fericire este o balustradă, ce-i drept rece bocnă, de care câţiva trecători se pot ţine ca să nu alunece pe scara doar pe jumătate curăţată. In stradă, se vedeau urme de antiderapant şi cum trecuse mai demult un utilaj de deszăpezire, dar circulaţia tot proastă era atât la autoturisme, cât şi la pietoni.
In faţa Grădiniţei Piticot, locul de parcare al maşinilor era plin de zăpadă afânată, adică puţin mai bine decât dacă era polei. Nici în curte nu era curăţat chiar foarte bine. Mai departe, la Casa de Asigurări de Sănătate era o treabă făcută de ochii lumii. Intrarea în curte nu era deszăpezită iar scările de la intrarea în clădire au fost curăţate oarecum, dar în faţă era o baltă de toată frumuseţea care se putea transforma oricând în patinoar şi nici restul curţii nu arăta bine.
trotuare2 [800x600]
Dincolo de Casa de Asigurări de Sănătate se află unul din cele mai mari licee din Suceava, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”. Intrarea în curtea liceului era nedeszăpezită, la fel ca şi zona din apropierea sălii de sport. Nici aleile din inetrior nu erau curăţite, iar urme recente de paşi puteau fi lesne observate. Trotuarele din interior nu erau curăţate, darămite cele de-a lungul străduţei şi a gardului care împrejmuieşte curtea liceului. Totuşi, unde se vrea, se poate: scările care duc de la intrarea principală în liceu spre centrul de plasament erau perfect curăţate, oamenii putând circula în deplină siguranţă fără să se teamă că alunecă.
trotuare4 [800x600]
Pe aleea de lângă garaje, care duce până la sediile Scolii Populare şi a Centrului Tradiţiilor, nu a fost aruncat deloc cu antiderapant şi nici nu a încercat cineva să cureţe gheaţa. Nici în faţa unora dintre garaje nu a fost îndepărtată zăpada, iar pe aleile din zona blocurilor care pline de zăpadă afânată a circula cu maşinile este destul de dificil.
Pe strada Universităţii, cel puţin la partea de trotuare, treaba s-a făcut tot de mântuială. Puţine sunt firmele în faţa cărora trotuarele au fost complet curăţate. Intrări la unele instituţii cum ar fi Poliţia Municipiului Suceava, Centrul Tradiţiilor Populare sau Scoala Populară de Artă arătau acceptabil, ceva mai bine era în zona treptelor ce duc spre Sistemul de Gospodărire al Apelor şi Inspecţia în Construcţii. Din nefericire, o notă mai slabă era în zona Universităţii, inclusiv la Patinoar şi în preajma câtorva crâşme din zonă. Trotuarul în faţa acestora era plin de zăpadă. Se observa că fusese aruncat antiderapant din belşug, dar nimeni nu a catadicsit să mute zăpada de pe trotuar, iar pietonii parcă înotau acolo.
Colac peste pupăză, nişte pupeze cu tocuri şi fani de-ai lu’ “Tăranu cu Merţanu’” au parcat maşinile pe trotuar. Cum Dumnezeu nu bate cu parul, a fost distractiv pentru unii trecători să vadă cum se chinuiau cei cu maşinile parcate aiurea să mai iasă de pe trotuar.
trotuare` [800x600]
Cât de bine merge treaba se putea vedea şi la amiază când zona de la intrarea în Primărie încă nu era complet sigură pentru pietoni. Ce-i drept, cantităţi mari de antiderapant au fost aruncate în preajmă, dar încă nu îşi făcuseră complet efectul şi pe alocuri suprafaţa era alunecoasă, pelicula de gheaţă nefiind încă topită peste tot. Tot la amiază, trotuarul de-a lungul stadionului Areni era practicabil, dar nu în sensul că zăpada a fost îndepărtată, ci doar că s-au pus cantităţi mari de sare şi de nisip iar cetăţenii puteau circula fără să se teamă că ar fi polei. Mai bine arăta, însă, trotuarul de pe partea celalată, ce-a lungul Parcului Areni până spre Direcţia Silvică.
Toată această situaţie era pe la amiază. Dimineaţă nici măcar nu se putea spune că treaba a fost făcută pe jumătate. Spre exemplu, în Obcine în zona sediului celor de la Romtelecom nu deszăpezise nimeni cu nimic şi nici cu sare şi nisip nu era dat, fiind pe jos mai mult gheaţă decât zăpadă. Nici în zona Inspectoratului Teritorial de Muncă lucrurile nu erau foarte bune, dar oricum intrarea era curăţată şi lucrurile stăteau, per ansamblu, mult mai bine decât la Romtelecom.
Strada Bistriţei erau însă un pericol şi pentru maşini şi pentru pietonii care voiau să traverseze de-o parte şi de alta. Pelicula de gheaţă formată făcea să cadă mai mulţi trecători. Nici trotuarele din zona străzii Dornelor, Corneliu Coposu, Gavril Tudoraş nu arătau bine decât pe alocuri, acolo unde firmele sau cetăţenii chiar îşi făcuseră treaba cu responsabilitate. Pe strada Slătioarei, locul unde fusese deszăpezit zilele trecute de un cetăţean care a curăţat mai întâi în faţa grădiniţei şi apoi în faţa casei sale arăta acceptabil şi ieri dimineaţă, în ciuda poleiului. Din păcate, nu a stat foarte bine situaţia în faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă. Deşi au fost împrăştiate ici colo cantităţi de antiderapant, încă mai era polei iar oamenii circulau cu mare grijă ca să nu alunece. Nu mai puţin adevărat este faptul că această situaţie de la Spital era însă dimineaţă, pentru că la orele amiezii situaţia se ameliorase mult, fiind comparabil cu intrarea la Primărie sau poate un pic chiar mai bine. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …

2 comments

  1. Voluntariat…..cu mare drag,doar ca firmele care fac desapezirea iau bani frumosi,pentru nimic,strazile sunt pline cu zapada,trotuarele la fel,iar noi sa facem voluntariat,domnul primar sa nu arunce banii aiurea,ca cetatenii municiupiului sa aibe tragere de inima pentru voluntariat.

  2. Nepăsarea și lipsa de bun simț își spune cuvântul Instituții în paragină ,șefi doar pentru avantaje fără intenții bune și constructive.
    De la tineri până la cei în vărstă care stau cum dă căldura prin toate parcurile acum nu fac nimic voluntariat .Așteaptă să facă alții.