O stradă din Obcini, pe care se lucreaza la modernizare, inundată din cauza unei avarii lângă un branșament

25/05/19 ora:9:42am

Lucrările se făceau la un proiect votat la bugetarea participativă de către suceveni și care a început să fie pus în aplicare de o săptămână, dar o țeavă spartă a dat de furcă celor de la ACET care au trebuit să intervină și să remedieze avaria

O parte din strada Viitorului, situată la intersecția cu strada Victoriei din cartierul Obcini a fost umplută de apă care țâșnise dintr-un branșament ce a fost spart în timp ce se făceau lucrări de modernizare pe strada cu pricina. Nu este prima dată când în zona respectivă s-au produs tot felul de avarii la rețeaua de apă și/sau canalizare, uneori acestea având loc în timpul sezonului rece. De data aceasta, unii cetățeni au spus că vina o au niște muncitori care lucrau la modernizarea străzii Viitorului din cartierul Obcini, începute la finele săptămânii trecute. Vineri, pe la orele amiezii, un utilaj mânuit cu exces de zel, ca să nu spunem neglijent, a spart o conductă și din aceasta a țâșnit apa mizerabilă, probabil de la praful și noroiul de pe strada aflată în plin proces de lucru. Utilajul despre care unii cetățeni spuneau că a cauza avaria a rămas acolo până au venit cei de la ACET ca să repare avaria produsă. Pe la ora 15:30 încă se lucra de către cei de la echipajul trimis de ACET, dar din fericire apa nu mai țâșnea așa cum era cu câteva ore mai devreme și nici izul specific nu se mai simțea.

Reamintim că proiectul pentru această investiție a fost propus de cetățeni, la bugetarea participativă din 2018. „Ne-am apucat de treabă și în cartierul Obcini! Str. Viitorului intră în proces amplu de reparare și modernizare. La final vom avea o stradă refăcută total, cu parcări civilizate, așa cum au dorit locuitorii când s-au implicat și au votat proiectul, la bugetarea participativă, în 2018”, a dat asigurări Lucian Harșovschi, cu câteva zile în urmă, pe contul de facebook. Întrebat, vineri, cu privire la această avarie, Lucian Harșovschi a declarat că nu l-a informat nimeni despre așa ceva. Întrebat cu privire la cine suportă cheltuielile, viceprimarul a răspuns că cei vinovați. Adică dacă se va dovedi că va fi vina proiectantului sau că ACET nu a prezentat corect rețelele de utilități, atunci aceștia vor răspunde iar dacă a fost vina constructorului care nu a ținut cont de datele tehnice, atunci acesta din urmă va răspunde.

Este interesant că până vineri seara pe pagina de internet a celor de la ACET, la rubrica de „Avarii/lucrări accidentale” nu figura pe data de 24 nicio intervenție pe strada Viitorului, deși este limpede din imaginile de la fața locului că acolo au fost un echipaj al ACET. În schimb, pe pagina de internet era menționat că s-au făcut lucrări în ziua de vineri pe str. Veronica Micle, str. I. G. Sbierea, str. Zimbrului, str. Cireșoaia, str. Zamcei între intersecțiile cu străzile I. G. Sbierea și Mărășești și pe str. Mitropolit Dosoftei.

De menționat că dispecerul de serviciu de la ACET a spus că nu crede că există „o legătură de cauzalitate directă și demonstrabilă” între lucrările de pavare a trotuarelor și avaria de la branșamentul respectiv. El a explicat că branșamentul unde s-a produs avaria este la o adâncime de circa 1,3m și nu crede că muncitorii care lucrau la pavat puteau să ajungă până la acea adâncime. Cea mai probabilă explicație este legată de vechimea și uzura branșamentului care, fie din coincidență, fie poate pe fondul lucrărilor, s-a spart, însă dispecerul ACET a dat e înțeles că e puțin probabilă a doua variantă. (D.P.)