Friday , March 29 2024

O singură testare cu noul test antidrog şi un singur şofer prins drogat la volan de poliţiştii rutieri suceveni

Poliţiştii suceveni au fost dotaţi în luna februarie a acestui an cu 10 teste antidrog, pentru a-i putea depista pe şoferii care s-au urcat la volan după ce au consumat produse psihoactive. Până în prezent, în judeţul Suceava, a fost supus acestui nou test antidrog, doar un tânăr din Câmpulung Moldovenesc, care coincidenţă sau nu, consumase substanţe interzise înainte de a se urca la volan

politia rutiera


Noul test antidrog, introdus în urmă cu doar trei luni, a făcut deja o victimă în judeţul Suceava. Este vorba despre Mihai Chirstiuc, de 27 de ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, care în luna martie a fost depistat în trafic la volanul unei maşini pe DN 17, în localitatea Prisaca Dornei, din comuna Vama. El a fost testat cu noul test antidrog rezultatul fiind pozitiv, astfel că rezultatele au fost trimise la Institutul de Medicină Legală Iaşi, poliţiştii suceveni aşteptând buletinul de analiză toxicologică pentru a afla ce substanţe interzise a consumat Mihai Chirstiuc înainte de a se urca la volan. Interesant este faptul că tânărul este singura persoană care a fost supusă noului test antidrog pe raza judeţului Suceava. Astfel, poliţiştii suceveni au reuşit de la prima testare să dea peste un şofer care s-a urcat la volan după ce a consumat substanţe interzise de lege. Trebuie de urmărit cât timp vor reuşi oamenii legii să îşi păstreze acest procent de 100%, în condiţiile în care din februarie, de când au primit aceste noi teste antidrog au izbutit să testeze doar un singur şofer.
Maxim opt minute durează până când testul indică dacă o persoană a consumat sau nu droguri. Acesta răspunde de pildă la substanţe interzise precum mentafamină, amfetamină, marijuana, haşiş sau cocaină.
„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a fost dotat, în luna februarie a acestui an, cu noile teste antidrog, ce vor fi utilizate pentru depistarea conducătorilor auto care conduc autovehicule pe drumurile publice după ce au consumat substanţe psihoactive. IPJ Suceava a primit 10 teste, din care două au fost repartizate Serviciului Rutier Suceava, iar restul de opt au fost repartizate poliţiilor municipale din Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Rădăuţi, precum şi poliţiilor orăşeneşti din Gura Humorului şi Siret. Poliţiştii din cadrul IPJ Suceava au fost instruiţi despre modul cum sunt utilizate aceste teste, iar până în prezent a fost efectuată o singură testare în zona arondată municipiului Câmpulung Moldovenesc. Această primă testare a reprezentat şi înregistrarea primului caz pozitiv de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care a consumat produse psihoactive”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, subcomisarul de poliţie Ionuţ Epureanu.
Poliţiştii suceveni aşteaptă rezultatele examenului toxicologic, iar în funcţie de rezultatele primite de la Institutul de Medicină Legală, cercetările vor fi continuate de Biroul de Combatere a Crimei Organizate Suceava pentru a se stabili de unde şi-a procurat Mihai Chirstiuc drogurile sau etnobotanicele pe care le-a consumat înainte de a oprit în trafic de agenţii rutieri.
Specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) organizează pentru poliţişti şi alte instituţii, cursuri în domeniul prevenirii consumului de droguri. Acestea sunt susţinute de medici şi specialişti din ANA. În cursul anului trecut, 1.040 de persoane, 358 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi 682 de angajaţi din alte ministere au învăţat cum să-i depisteze pe consumatorii de droguri.
În doi ani au fost specializaţi 500 de poliţişti de la Rutieră. Medicul care i-a pregătit le-a prezentat acestora caracteristici, semnele unui şofer consumator de droguri care sunt diferite de cele ale unuia care a consumat alcool. Pe lângă această pregătire, le-a fost explicată poliţiştilor şi încadrarea juridică.
Testele antidrog au ajuns în dotarea poliţiştilor de la Rutieră însă aceste testări se realizează, de regulă, în acţiuni organizate. Iar dacă un agent are suspiciuni că un şofer a consumat substanţe interzise, are două posibilităţi, fie foloseşte testul antidrog fie, dacă are dubii, îl conduce la medic pentru prelevarea de probe biologice. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …