Wednesday , April 24 2024

O parte dintre mănăstirile sucevene refuză cardurile de sănătate

card 2

Directorul Poştei susţine că nu are nicio statistică privitoare la numărul de călugări şi maici care au refuzat cardurile de sănătate, deşi ştie despre astfel de situaţii, însă nu ar fi vorba de o abordare unitară, ci mai degrabă de libertatea de conştiinţă a fiecărui vieţuitor de la mănăstire . De asemenea, sunt cazuri şi de mireni care au refuzat cardul de sănătate din motive religioase

La mai multe mănăstiri din judeţul Suceava s-au înregistrat cazuri în care cei care vieţuiesc în respectivele obşti monahale au refuzat să accepte cardurile de sănătate pe care poştaşii le aduc beneficiarilor, conform celor indicate de Casa de Asigurări de Sănătate. Sunt situaţii în care întreaga obşte monahală a acceptat cardurile de sănătate, la fel cum sunt şi situaţii în care niciunul din vieţuitorii mănăstirii nu s-a arătat dornic să intre în posesia cardului de sănătate.
Directorul Oficiului Judeţean de Poştă Suceava, Nicolai Costrâş, a confirmat că la o parte dintre mănăstiri au fost înregistrate refuzuri de carduri, fară a nominaliza care ar fi aceste mănăstiri. “Nu sunt atribuţiile noastre să comunicăm date de acest fel, însă vă pot spune că nu există la nivelul unităţilor de cult din judeţ, cel puţin aşa am concluzionat până acum, o practică sau o regulă generală de a primi sau de a refuza cardurile de sănătate. Din informaţiile pe care le am, au fost şi mănăstiri unde s-au refuzat în totalitate cardurile, altele unde au fost acceptate şi altele unde au fost refuzuri doar din partea unora dintre călugări. Fiecare este cu conştiinţa lui”, ne-a declarat Nicolai Costrâş.
Intrebat dacă au fost şi situaţii de refuz şi la alte culte decât cel creştin ortodox, el a precizat că nu este exclus lăsând să se înţeleagă că are nişte informaţii despre două culte neoprotestante şi arătând că, în genere, refuzuri au fost nu doar de la clerici, ci şi de la mireni.
Explicând în continuare de ce nu are o situaţie clară şi privire la lăcaşurile de cult unde au fost refuzate cardurile de sănătate, directorul Oficiului Judeţean de Poştă a arătat că încă nu s-a definitivat toată acţiunea de împărţire a cardurilor – despre care a spus că ar fi 387 de mii la nivel judeţean – iar deocamdată ar fi o situaţie generală cu cardurile returnate, însă aici intră mai multe aspecte: refuzul din diferite motive inclusiv religioase, unii beneficiari au decedat între timp, alţii nu au fost de găsit, fie că erau plecaţi peste hotare ori din alte cauze. „Nu există o statistică în acest sens”, a declarat directorul Oficiului Judeţean de Poştă, după care a precizat că nici nu se poate vorbi de un număr semnificativ de refuzuri.
Afirmaţia privitoare la faptul că încă nu au fost trimise către beneficiari toate cardurile de sănătate s-a verificat şi în cazul unor unităţi de cult. Spre exemplu, la Mănăstirea Dragomirna, maica stareţă Macrina a spus că nici nu au ajuns aceste cardurile. „Nu au venit la noi cardurile de sănătate. Când vor veni, vom vedea ce facem”, ne-a spus stareţa Macrina, precizând că o poziţie oficială poate fi luată de la Arhiepiscopie.
Până ieri, la închiderea ediţiei, IPS Pimen Suceveanul nu a putut fi contactat pentru a spune un punct de vedere. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul exarhului Melchisedec Velnic, stareţul mănăstirii Putna – obşte monahală unde s-ar fi refuzat cardurile, şi care iniţial a spus că nu poate vorbi decât după ora 18, după care nu a mai putut fi contactat.
Pe diverse surse, au fost vehiculate informaţii cu privire la refuzul de a primi cardurile de sănătate de vieţuitorii unor mănăstiri precum Putna, Sihăstria Putnei, Suceviţa, în vreme ce la Râşca au fost acceptate de către călugări, iar la Moldoviţa, doar o parte dintre măicuţe au refuzat. Din câte se pare însă, nu toate zvornurile se confirmă. Cel puţin în cazul de la Moldoviţa, unde conform stareţei Benedicta s-au acceptat fără excepţii cardurile. “La noi cardurile de sănătate au ajuns şi le-am primit. Nu au fost refuzuri”, ne-a declarat stareţa Benedicta.
Nici la lăcaşurile de cult creştin ortodox pe stil vechi nu este o situaţie pe deplin clarificată. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă stareţul Varnava al Mănăstirii Sf. Mina. „Nu ştiu ce să vă spun. Superiorii mei sunt plecaţi. Mitropolitul nu se află în ţară. Trebuie să cer binecuvântare mai întâi de la mitropolit şi de la duhovnicul meu. Până nu vorbesc clar cu mitropolitul nu pot lua o decize. Dumneavoastră şi cei care ştiu importanţa ierarhiei vor înţelege”, ne-a spus stareţul Varnava. El a spus că la mănăstirea unde este el stareţ nu au ajuns cardurile de sănătate.
Facem precizarea că toate cardurile refuzate, precum şi cele care nu au fost date pe motiv că destinatarul nu a fost găsit la domiciliu sunt transmise Casei de Asigurări de Poşta Română, de unde pot fi ridicate ulterior. De anul viitor, cei care nu au card electronic, nu beneficiază de niciun fel de asistenţă medicală gratuită, cu excepţia situaţiilor de urgenţă. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …

3 comments

  1. sasule tu cu ratacitii tai sa te trateze dracul pe care-l slujesti si-l adulezi. Carpa murdara……………………….

  2. D-le Sasu, cat de modern te trateaza spitalele din Romania, daca nu ai bani? Mai bine ai grija de sanatate si lasa pe ceilalti sa faca ce le dicteaza constiinta si credinta! Te crezi mai presus sau ca vei fi tratat diferit doar pentru ca ai cardul? Nu cardul e problema…..ci abordarea sistemului de sanatate! Sper sa-l “trateze” cineva! In afara nu exista carduri de sanatate cu chip si cu o multitudine de date personale pe ele (boli,grupa sanguina, optiunea de a dona organele,etc) si spitatele funtioneaza cum trebuie! Totul este doar fum!! Asa ca, fa o cruce mare si roaga-te sa nu ai nevoie de card!

  3. normal ca aceste adunaturi de puturosi nu au nevoie de carduri , ei traiesc in evul mediu si se trateaza la racle si icoane facatoare de minuni.