Friday , May 3 2024

O nouă şansă pentru ca statuia voievodului Petru Muşat să fie mutată de lângă cimitir în centrul urbei

Consilierii locali vor trebui să aprecieze dacă pentru acest demers iniţiat de primarul Ion Lungu se pot cheltui din bani publici 80 de mii de lei 

3- Actuala locatie Petru Musat [800x600]
Spre ruşinea tuturor sucevenilor, statuia lui Petru I Muşat, zace de mai bine de patru ani la marginea oraşului, lângă cimitir

O nouă încercare de reamplasare a statuii voievodului Petru Muşat constituie subiectul unui proiect de hotărâre a Consiliului Local al municipiului Suceava, care se va discuta în şedinţa de joi, 26 martie a.c.. Proiectul de hotărâre vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici  pentru reamplasarea cu caracter provizoriu a statuii Petru Muşat. In acest scop a fost realizat un studiu de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici amintiţi prevăd o valoare totală a investiţiei de 75,94 mii lei, inclusiv TVA. Trebuie precizat că la capitolul “capacităţi” sunt prevăzute pentru statuia depozitată de mai bine de patru ani  în curtea Laboratorului Muzeului Bucovinei, lângă nişte buncăre de gunoi,  o arie construită platformă de 69,3 metri pătraţi, suprafete placare cu granit de 107 metri pătraţi însemnând platformă, alei, parapeţi ornamentali şi soclu statuie. Dacă suma va fi aprobată în şedinţa de joi a Consiliului Local, durata de realizare a investiţiei ar fi de două luni.
In expunerea de motive semnată de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, se arată că statuia lui Petru Muşat, monument din bronz turnat închinat voievodului moldovean, realizat de sculptorul Paul Vasilescu şi dezvelit în anul 1976 în municipiul Suceava este un simbol al municipiului, iar conform listelor monumentelor istorice este considerat monument istoric de categorie B şi face parte din Patrimoniul cultural naţional al României.
Se ştie că această statuie a fost dizlocată în anul 2010 de pe amplasamentul iniţial – Piaţa 22 Decembrie, esplanada Casei de Cultură, pentru a permite realizarea lucrărilor de modernizare a zonei centrale a municipiului Suceava. Amplasamentul final al statuii este propus a fi în zona complexului Curţii Domneşti. “Având în vedere faptul că situl arheologic al Curţii Domneşti va fi supus unor studii şi proiecte de restaurare şi reconfigurare majore, de lungă durată, se consideră necesară şi oportună o repunerea în valoare provizorie a monumentului până la reamplasarea finală” se arată în expunerea de motive semnată de primarul Ion Lungu, în calitate de iniţiator, care propune ca această reamplasare temporară a statuii lui Petru Muşat să fie pe strada Stefan cel Mare, în parcul din faţa intrării laterale a Palatului Administrativ. Acolo a fost de altfel turnat un soclu de beton, anii trecuţi, pentru a fi reamplasată statuia voievodului Petru Muşat, doar că aleşii locali au apreciat atunci că suma necesară reinstalării pe soclu a celui care este recunoscut ca fondator al Sucevei este prea mare. Ca urmare, statuia lui Petru Muşat, extrasă din zona Casei de Cultură unde sub vechiul ei soclu s-a construit o parcare subterană, zăboveşte de mai bine de patru ani în păduricea de la Cetate, în curtea Laboratorului de Restaurare a Muzeului Bucovinei, cumva într-o rână, foarte aproape de nişte buncăre de gunoi şi la mică distanţă de Cimitirul Pacea. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Un tânăr s-a retras de pe lista AUR de la Consiliul Local Suceava

Nu doar de la PSD Suceava și-a retras candidatura unul din cei de pe lista …

2 comments

  1. Ce imagine urata, cu acele tomberoane langa statuia lui Petru Muşat. Numai intr-o tara necivilizata, asa cum este si Romania, este posibil asa ceva!

  2. Dupa ce l-au luat pe Stefan cel Mare si l-au dus la Campulung, acum se frasuiesc si pentru Petru Musat.
    Astia sunt oamenii.Nu iubesc istoria si poporul roman.
    Se inchina la bani si nu la stramosii gloriosi.