O gură de oxigen pentru Bioenergy Suceava: acordarea de subvenții furnizorilor de biomasă

9/11/19 ora:8:00am

“Este o pârghie indirectă și importantă, iar dacă se vor da aceste subvenții, se va putea achiziționa mai facil biomasă pentru centrala pe care o avem, în aceste condiții, eforturile financiare ale Primăriei fiind mai mici. Subvenționarea producătorilor de biomasă este o idee interesantă, în acest mod putând fi eficientizată activitatea Bioenergy, care, astăzi, din păcate, nu mai primește certificate verzi”, a declarat primarul Ion Lungu

Acordarea din nou de subvenții furnizorilor de biomasă către centralele care folosesc acest tip de combustibil devine din ce în ce mai probabilă. Primarul Ion Lungu a explicat, recent, că această propunere a fost prinsă în Programul de guvernare a noului Guvern PNL care, la măsurile propuse pe sectorul energetic, prevede: „Încurajarea producției de energie electrică și termică din surse regenerabile de energie, mai ales în zonele în care nu există o congestie a operatorului de transport”.

Potrivit unor precizări făcute la o recentă conferință de presă a primarului Ion Lungu, se are în vedere acordarea de subvenții agricultorilor care livrează deșeuri vegetale și forestiere producătorilor de energie electrică și termică în cogenerare. Astfel, în setul de politici pentru dezvoltare rurală se precizează că „Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale își asumă ca prioritate zero elaborarea Programului Național Strategic prin care fermierii și satul românesc să beneficieze de o finanțare de peste 20 mld. euro în următorul exercițiu financiar 2021 – 2027. Programul Național Strategic se va concentra pe crearea unor programe de sprijin în vederea stimulării organizării producătorilor agricoli și creșterii calității produselor: (…) Acordarea de subvenții către producătorii agricoli care se integrează în economia circulară prin livrarea de deșeuri vegetale/ forestiere, către fabricile de producție energie în cogenerare, acestea fiind susținute la rândul lor prin pilonul II”, este unul din obiectivele prioritare din programul de guvernare cu referire la parte de mediu și schimbări climatice.

Deocamdată, măsura anunțată cu privire la subvenționarea producătorilor de biomasă destinată centralelor care utilizează ca materie primă această resursă regenerabilă  nu a intrat în aplicare, dar primarul a precizat că va avea discuții la Ministerul Mediului, pentru a se lămuri dacă propunerea va fi transpusă într-un act normativ și de când vor fi aplicate noile prevederi legale.  „Discutăm despre resturi de lemn sau alte categorii de resturi vegetale care intră în categoria biomasei. Iată că este o pârghie indirectă și importantă, iar dacă se vor da aceste subvenții, se va putea achiziționa mai facil biomasă pentru centrala pe care o avem, în aceste condiții, eforturile financiare ale Primăriei fiind mai mici. Subvenționarea producătorilor de biomasă este o idee interesantă, în acest mod putând fi eficientizată activitatea Bioenergy, care, astăzi, din păcate, nu mai primește certificate verzi”, a declarat Ion Lungu. Aceasta în condițiile în care „România are nevoie de politici responsabile, care să răspundă interesului național, pentru a-și valorifica resursele de gaze naturale și petrol, precum și capacitățile de producție de energie din surse multiple”.

Practic, centrala din lunca Sucevei realizată de Bioenergy va putea beneficia de un astfel de ajutor. La parametri optimi de funcționare, centrala celor de la Bioenergy produce circa 167.000 MWh de energie electrică pe an, plus aproximativ 270.000 Gcal de energie termică, livrată în sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava. De altfel, la data când a fost realizată centrala respectivă s-a făcut un plan de afaceri care prevedea încasarea anumitor sume de bani din certificate verzi tocmai în considerarea faptului că se utiliza biomasa pentru producerea de energie termică și electrică, în cogenerare. Ulterior, aceste sume de bani nu au mai fost achitate întrucât s-a modificat legislația. Inițial, Bioenergy voia să atace în contencios administrativ ordinul de ministru care i-a afectat afacerea, dar a fost convinsă să renunțe la litigiu cu promisiunea că se vor remedia lucrurile. Desigur, politicienii de la centru din precedentele guverne nu s-au ținut de cuvânt iar când Bioenergy a reluat demersul în instanță era deja prea târziu. Ba mai mult, începea să aibă tot mai multe probleme pe fondul tăierii finanțării.

Odată cu venirea la putere a noului Guvern PNL, Ion Lungu arată că sunt șanse pentru ca programul de subvenționare să fie unul corespunzător modelului din țările moderne europene. În vederea asigurării unui mix energetic echilibrat, probabil că se va menține interesul pentru investițiile în unități de producere a energiei electrice ce utilizează surse regenerabile de energie, aspect precizat și în programul de guvernare al PNL din 2015 și reluat, sub o altă formă, în cel din 2019 unde se specifică faptul că „Sectorul energetic românesc rămâne în continuare departe de propriul potențial și de trendurile internaționale, fiind profund afectat de lipsa predictibilității. Producția de energie depinde în continuare, în mare măsură, de combustibilii fosili, iar indicatorii de calitate pentru rețelele din România sunt la nivel suboptimal”.

Pe de altă parte, în ceea ce privește situația de la Suceava, Ion Lungu a precizat că Primăria a achitat, în avans, 10 milioane de lei pentru constituirea, la Bioenergy, a stocurilor de biomasă pentru sezonul rece 2019 – 2020. „Am fost la fața locului și nu am mai văzut curtea așa de plină cu lemn cum este acum, și va în continuare, și mai mult.  Este un lucru bun, care ne dă încredere că, în acest sezon, se va funcționa doar pe biomasă, cum s-a întâmplat și în iarna trecută. Astfel, se a duc economii și eficiență la Bioenergy, care nu a mai primit certificate verzi din anul 2017”, a spus primarul Ion Lungu. (D.P.)