Friday , March 29 2024

O firmă din Iaşi va face asfaltări pe bani europeni în Suceava, chiar dacă nu are experienţă în domeniu

asfaltare [800x600]

Ultima contestaţie depusă pe 31 iulie de Victor Construct SRL Botoşani a fost respinsă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Prin urmare, firma Geprocon SA Iaşi poate fi declarată câştigătoare a licitaţiei organizată de Primărie dacă Victor Construct nu va face o plângere în zece zile la Curtea de Apel

 
O firmă din municipiul Iaşi, cunoscută mai mult pentru lucrări hidrotehnice şi de instalaţii, decât pentru asfaltări importante în oraşe, este la un pas de a încheia un contract cu Primăria Suceava pentru a executa lucrările de asfaltare pe bani europeni, promise de mai multă vreme de administraţia locală.
Ultima contestaţie depusă pe 31 iulie de Victor Construct SRL Botoşani – una din firmele care s-au asociat şi care, iniţial, erau date ca fiind câştigătoare la licitaţia pe care Primăria a organizat-o încă de la începutul anului în curs, a fost respinsă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Prin urmare firma Geprocon SA Iaşi poate fi declarată câştigătoare a licitaţiei organizată de Primărie, singurul lucru care mai poate împiedica acest lucru fiind un eventual demers al SC Victor Construct SRL Botoşani, în sensul de a formula o plângere, la Curtea de Apel Suceava, în termen de zece zile de la pronmunţarea deciziei CNSC, care a avut loc pe data de 18 august.
Menţionăm că proiectul de modernizare a zece străzi sau porţiuni importante din străzi ale oraşului, în lungime totală de 8,3 kilometri cuprinde, printre altele, şi podul şi pasarela de la Iţcani. 35,67 milioane de lei din care 33,98 reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă este valoarea estimată, iar banii provin din economiile Primăriei la alte proiecte europene derulate în anii trecuţi. Străzile prevăzute în proiectul sunt: Traian Vuia, Cernăuţi (partea de la sensul giratoriu până dincolo de podul de la Iţcani), Grigore Alexandru Ghica, bulevardul George Enescu, Mărăşti, Mihai Eminescu, Plevnei (fără partea inclusă în celălalt proiect european de modernizare a străzilor din oraş), Calea Unirii (fără zona din celălalt proiect european de modernizare a străzilor), Cuza Vodă şi Universităţii.
Scos afară pe uşă pentru că nu avea experienţă, Geprocon intră pe geam ajutat de decizia CNSC
Prima licitaţie a fost pe 4 martie, pe 18 aprilie era comunicat rezultatul procedurii către ofertanţi – Primăria susţine că a fost către toţi ofertanţii, deşi sunt semne de întrebare. Culmea, atunci ofertele de la Tehnic Asist SRL şi Geprocon SA Iaşi nu au fost admise de comisia de analiză a ofertelor, în cazul Geprocon fiind motivul că societatea nu are experienţă similară. In schimb, asocierea Idecon SAU, Victor Construct SRL Botoşani şi Autotehnorom Scheia a fost declarată câştigătoare. CNSC admite o contestaţie a celor de la Tehnic Asist şi Geprocon şi degeaba a intervenit Victor Construct în contradictoriu cu ambele contestatoare, că i-a fost respinsă ca nefondată cererea de intervenţie.
Practic, municipalitatea este obligată să treacă la anularea raportului procedurii şi apoi la reevaluarea ofertelor de la etapa stabilirii admisibilităţii acestora. Ofertele celor două contestatoare sunt acceptate, dar de aici încep alte probleme şI acele semne de întrebare sau discuţii. Adică, are loc reevaluarea ofertelor, dar fără cele care nu au depus contestaţie la rezultatul comunicat de comisia de analiză a ofertelor – Test PrimaSRL Suceava; asocierea dintre SUCT şi firma spa-niolă Aglomancha; asocierea dintre ConBucovina, TASA Botoşani, Florconstruct şi Symmetrica; asocierea dintre firmele General Construct, Calcarul Pojorâta şi Conest; Huge Construct şi Geiger Transilvania SRL. Asta pe motiv că nu au contestat, invocându-se prevederi din articolul 206 al OUG 34/2006. Numai că sunt unele surse din mediul de bussines care susţin că unele comunicări nu au mai ajuns, în mod oficial, la o parte din societăţile vizate. Totuşi, în perioada de contestare, asocierea General Construct, Calcarul Pojorâta şi Conest Iaşi, dar şi Huge Construct din Iaşi nu au prelungit valabilitatea ofertelor şi nici a garanţiilor de participare, iar Geiger Transilvania a cerut garanţia de participare.
Astfel, au rămas trei oferte financiare în analiză. In urma verificării, comisia a concluzionat că propunerile financiare ale asocierii firmelor Idecon SAU, Victor Construct SRL Botoşani şi Autotehnorom Scheia; a firmei Geprocon SA Iaşi şi a societăţii botoşănene Tehnic Asist respectă cerinţele minime din documentaţia de atribuire. Faza electronică a licitaţiei a avut loc într-o rundă începând pe data de 19 iunie de la ora 14.00 până a doua zi la aceeaşi oră. Cea mai mică ofertă a fost a asocierii firmelor Idecon SAU, Victor Construct SRL Botoşani şi Autotehnorom Scheia – 18.765.156 lei fără TVA, sau 23.268.793,44 lei cu tot cu TVA, ceea ce ar fi cam 68% din valoarea totală a proiectului. Oferta fără TVA a celor de la Geprocon SA Iaşi este cu 2,6 milioane de lei mai mare decât valoarea cu tot cu TVA a asocierii mai sus menţionate, fiind cam de 94% din preţul estimat. Ambilor li s-a cerut clarificări. Nu şi la Tehnic Asist, care au depus o ofertă financiară cu 107,48 lei fără TVA mai mare decât a celor de la Geprocom.
Nereguli descoperite în oferta cea mai mică
Clarificările Geprocon au fost acceptate de comisie, cele de la asocierea Idecon SAU, Victor Construct SRL Botoşani şi Autotehnorom Scheia nu, iar problemele ridicate au fost de la preţul motorinei de numai 4,7 lei pe litru în cazul utitlizării unui buldoexcavator până la salariul unor angajaţi sub pragul nou şi justificarea preţului pentru transportul unor materiale sau alte documente justificative pentru achiziţia unor materiale cum ar fi oţelul pătrat laminat. Comisia a respins oferta ca inacceptabilă pe motiv că operatorul economic nu a justificat preţul neobişnuit de scăzut al ofertei financiare, rezultat în urma desfăşurării etapei finale de licitaţie electronică.
Intrucât singurul criteriu era preţul cel mai scăzut iar SC Geprocon SA Iaşi are o ofertă cu 104,48 lei fără TVA faţă de Tehnic Asist Botoşani, societatea ieşeană a fost declarată câştigătoare. Menţionăm că dacă oferta celor de la Idecon SAU, Victor Construct SRL Botoşani şi Autotehnorom Scheia reprezintă 68% din totalul valorii estimate, cea a celor de la Geprocon SA Iaşi ar fi de 94%.
Totuşi, pe 31 iulie, Victor Construct a contestat la CNSC. Primăria arată că oferta depusă de Victor construct şi asociaţii săi nu este însoţită de garanţia de bună conduită. Dacă ofertantul nu face dovada plăţii acestei garanţii, este posibiul ca CNSC să respingă această contestaţie, singura scăpare fiind ca o astfel de condiţie să nu fie declarată neconstituţională.
Geprocon se mândreşte cu multe lucrări, mai puţin cu asfaltări; compensează pe partea de contestaţii
Exact acesta este şi motivul pentru care CNSC face ca Geprocon să ajungă într-o fază foarte avansată, adică la un pas de a semna un contract de aproape opt milioane de euro cu tot cu TVA.
Cine sunt însă cei de la Geprocon SA? Firma este într-adevăr una capitalizată şi s-a remarcat de-a lungul vremii prin două direcţii: colaborare cu jurişti şi tehnicieni buni în ofertare şi contestaţii, lucru care se vede din numărul mare de proceduri de achiziţie publică la care a depus oferte şi apoi contestaţii cu duiumul; accentul pe lucrări bune, dar culmea că asfaltările nu sunt o carte de vizită, ci instalaţii de apă, canalizare, epurare, gaz şamd.
Pe pagina de internet a firmei – www.geprocon.ro – se arată că societatea nu are nici măcar o staţie de asfalt, clădirile fiind corp administrativ, hală de reparaţii, hale metalice pentru producţie, depozite, magazii de materiale, platforme betonate dalate, depozit carburanţi, toate acestea situate în perimetrul intravilan al municipiului Iaşi. Desigur, oferta poate lua în calcul şi poate prezenta şi alte aspecte nemenţionate în acea pagină, oficială a firmei la care am făcut referire. La prezentarea serviciilor pe care firma le face, potrivit aceleiaşi pagini de internet, execuţiile de drumuri şi poduri sunt menţionate în treacăt, abia la final pe când „cap de afiş” ţin construcţiile hidroedilitare, alimentări cu apă, canalizare, staţii de epurare, foraje la mică şi mare adâncime, pompare, clorinare, desnisipare, confecţii metalice etc.
Lucrările executate au cap de afiş cele din domeniul alimentărilor cu apă, iar ca pondere, la fel cele de apă – canal reprezintă mai bine de jumătate din cele cu care firma se mândreşte pe pagina www.geprocon.ro. Pe partea de drumuri şi poduri, singurele referiri sunt – poduri pe DC 19, Golăeşti – Podu Jijiei – Petreşti şi pe DC 15, Golăeşti – Medeleni, Comuna Golăeşti, judeţul Iaşi; drum incintă şi parcare betonată în strada şoseaua Bucium nr. 23, Iaşi. Beneficiar SC MECANICA BUCIUM SA; asfaltare drum incintă, execuţie parcare betonată şi dalată în municipiul Iaşi.
Nu lipsit de interes este să menţionăm istoricul acestei societăţi în raport cu CNSC şi mai ales cu contestaţiile depuse. 49 au fost depuse din 2007 până în 2010, conform paginii de internet www.cnsc.ro. La care se mai adaugă încă 26 de atunci. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …

One comment

  1. Poate era necesar sa se spuna ce proces pe rol are Firma Victor Construct referitor la experienta similara cu fals in acte publice.
    http://botosaninews.ro/201666/economic/cea-mai-mare-firma-de-constructii-din-botosani-pusa-sub-acuzatie-pentru-trucarea-unei-licitatii/