Thursday , April 25 2024

O faţadă a Palatului de Justiţie, refăcută cu banii proprii ai Tribunalului Suceava

fatada palat just

Două miliarde de lei vor cheltuiţi pentru refacerea tencuielii căzute, după finalizarea lucrărilor de reparaţii capitale făcute de SC Cominco SA Frasin 

Tribunalul Suceava a trebuit să apeleze la o altă firmă de construcţii, pentru a fi rezolvată problema faţadei din latura nordică a Palatului Justiţiei. Cam două miliarde de lei vor cheltuie pentru ca tencuiala afectată de intemperii să fie refăcută. Firma care derulează lucrarea este SC Construct Constant SRL Suceava. Preşedintele Tribunalui Suceava, Gheorghe Codrean, a explicat că aceste reparaţii s-au impus, după ce în urma investiţiilor făcute pentru reabilitarea Palatului de Justiţie în urmă cu doi ani, de pe acoperişul clădirii a căzut o cantitatea mare de zăpadă îngheţată, cu tot cu tencuială peste două maşini ce aparţineau unei judecătoare de la instanţa suceveană şi a unei procuroare de la Gura Humorului. Preşedintele Tribunalului a explicat că reparaţiile vor fi făcute din fondurile pe care le are la dispoziţie instanţa, în condiţiile în care reabilitarea efectuată anterior de către SC Cominco SA Frasin a ieşit din garanţie.
Renovarea faţadei Palatului de Justiţie a fost decisă după ce ziarul Obiectiv a arătat că Tribunalul Suceava a fost obligat de către Judecătoria Suceava să plătească despăgubiri în cuantum de peste 10.500 lei către SC Alianz Tiriac Asigurări, pentru că în luna februarie a anului trecut, zăpada căzută de pe acoperişul clădirii a distrus automobilul aparţinând judecătoarei Cristina Diana Puha. In data de 12 iunie a.c., Judecătoria Suceava a decis admiterea acţiunii înaintate de societatea de asigurări, dispunând obligarea Tribunalului Suceava, în calitate de pârât să plătească reclamantei suma de 10.499,37 lei cu titlu de despăgubiri, la care se adaugă dobânda legală calculată începând cu data rămânerii definitive a hotărârii, până la achitarea integrală a debitului. Judecătoria obligă în plus Tribunalul să plătească către firma de asigurări suma de 746 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentinţa a fost dată cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
In data de 22 februarie 2012, judecătoarea Cristina Diana Puha de la secţia penală a Tribunalului Suceava şi-a oprit maşina în parcarea rezervată magistraţilor din spatele clădirii Palatului Justiţiei. Alături de aceasta, a parcat şi Anca Budacă, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Ambele maşini au fost deteriorate, după ce de pe acoperiş au căzut ţurţuri de gheaţă şi zăpadă. Obiectiv a relatat la vremea aceea că maşinile celor două magistrate au fost avariate de căderile de zăpadă de pe acoperişul Palatului de Justiţie, în parcarea din spatele clădirii.
Cea mai grav avariată a fost maşina aparţinând procuroarei Anca Budacă, navetistă de la Humor spre Suceava, în slujba Parchetului de pe lângă Curtea de Apel. Femeia şi-a parcat maşina în parcarea din spate a Palatului de Justiţie, grăbindu-se să reprezinte statul într-un proces. Când s-a întors, a găsit Volkswagenul ce tocmai îl cumpărase cu luneta spartă şi zăpadă înăuntru cât a putut să cuprindă automobilul. Maşina alăturată, tot un Volkswagen, aparţinând judecătoarei Cristina Diana Puha s-a ales cu parbrizul spart, precum şi cu alte daune. Din fericire pentru aceasta din urmă, maşina sa era asigurată iar, conform protocolului de la Palatul Justiţiei, avea dreptul să parcheze chiar în zona în care au căzut ţurţurii de pe acoperiş, în vreme ce procuroarea nu avea acest drept statuat şi nici asigurare Casco nu deţinea.
Operaţiile de modernizare a Palatului Justiţiei din Suceava au fost realizate începând din 2006 de Cominco SA Frasin şi Victor Construct Botoşani. Una dintre cele două firme ar fi trebuit să instaleze pe acoperiş opritoare de zăpadă. Acestea au fost montate însă au fost subdimensionate. Consecinţele sunt vizibile. Pe latura dinspre nord a Palatului Justiţiei, către parcarea cu probleme, tencuiala de pe pereţii clădirii, care a rezistat peste o sută de ani, se prăbuşeşte de la o zi la alta într-un mod tot mai accentuat. Mai ales în partea de sus, acolo unde acele sisteme ce ar fi trebuit să oprească zăpada pe timp de iarnă sau să preia apa pluvială de pe acoperiş nu îşi fac deloc treaba. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

One comment

  1. La ce salarii au in Just. pot construi mai mult din fonduri proprii-scoli,gradinite si multe donatii.