Saturday , April 20 2024

O cruce de 30 de metri înălţime a fost sfinţită la Roşiori

Jpeg


Duminică, 9 noiembrie, la Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Mina din localitatea Roşiori, comuna Forăşti, a avut loc ceremonia religioasă de sfinţire a monumentului „Sfintei Cruci”, monument ce are înălţimea de 30 metri.
Cu acest prilej s-a oficiat Sfânta Liturghie de către un sobor de arhierei şi preoţi. Slujba de sfinţire a monumentului a avut loc cu începere de la ora 10.00, fiind un eveniment unic al Mănăstirii Sfântul Mare Mucenic Mina.
Mănăstirea Sf. Mare Mucenic Mina are mai multe hramuri – Sfântul Mare Mucenic Mina fiind primul şI cel după care este cunoscut acest lăcaş monahal, urmat de alte sărbători precum Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfântul Ierarh Vlasie şi Sfântul Apostol Varnava, Icoana Maicii Domnului <Umilenie> şi Duminica a V-a după Sfintele Paşti „a Samarinencei”. Mănăstirea are o obşte formată din şase călugări, iar Stareţul mănăstirii este arhimandritul Varnava Ene.
Mănăstirea este situată la distanţa de 17 kilometri sud – est de municipiul Fălticeni şi se poate ajunge acolo pe şoseaua E85, la un moment dat fiind o ramificaţie stânga de circa un kilometru lungime, drumul acesta ce duce spre dealul în vârful căreia a fost zidită mănăstirea fiind pietruit.
Menţionăm că întregul ansamblu mănăstiresc ţine de cultul creştin ortodox pe stil vechi care are Mitropolie separată şi mai multe episcopii. Mănăstirea este ridicată pe locul numit „Dealul Bisericii” – datorită faptului că în decursul istoriei au fost mai multe lăcaşuri de cult – dealul oferind o panoramă foarte frumoasă înspre satele Roşiori, Giuleşti, Vadu Moldovei, Boroaia, Răuceşti, Drăguşeni, în general sate cu comunităţi semnificative de creştin ortodocşi pe stil vechi.
Biserica mănăstirii pe stil vechi a fost rezi-dită în zona Sfântului Altar despre a cărui sfântă masă se spune că, după colectivizare, un sătean a venit să îi ridice piatra, dar roţile tractorului au explodat şi nu a mai fost îndepărtată, salcâmii care au fost plantaţi în locul Sfântului Altar dăinuind până la a treia rezidire de după revoluţie. Pe 9 februarie 2003, s-a adus Sfânta Raclă cu părticele din Sfintele Moaşte ale mai multor sfinţi. (D.P.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …