Thursday , April 25 2024

O casă de avocatură din Cluj cere desființarea Gropii de gunoi de pe Mestecăniș, imediat după recepția lucrărilor

Consilierii județeni au decis ieri să angajeze o casă de avocatură care sa reprezinte CJ în procesul cu Societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu&Ionescu din Cluj u suma pe care CJ o alocă pentru acest serviciu este de 120 de mii de lei. In Cererea de chemare în judecată depusă pe 11 octombrie, avocații clujeni cer, din rațiuni de nelegalitate, anularea hotărârilor care au dus la realizarea depozitului de deșeuri de la Pojorâta și desființarea construcției acestui depozit u groapa de gunoi de pe Mestecăniș tocmai a fost finalizată, recepția lucrărilor fiind semnată săptămâna trecută  

Consiliul Județean (CJ) Suceava a hotărât, cu unanimitate de voturi, în ședința extraordinară de marți, 16 octombrie a.c., să apeleze la o casă de a­vocatură pentru a oferi servicii de consultanță, asistență și reprezentare într-un nou proces cu privire la Groapa de gunoi de pe Mestecăniș. Suma pe care Consiliul Județean Suceava o alocă în acest caz este de 120 de mii de lei, administrației județene urmând a i se reprezenta interesele într-un procesul de la Tribunalul Cluj deschis de către Societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu&Ionescu, care a formulat mai multe capete de cerere: anularea hotărârii Consiliului Local Pojorâta de aprobare a Planului Urbanistic Zonal aferent depozitului de deșeuri, anularea în parte a auto­rizației de construire din octombrie 2012 eliberată de președintele Consiliului Județean – doar pe partea privind autorizarea lucrărilor de construcții privind depozitul de la Pojorâta; desființarea construcției depo­zitului ecologic și constatarea caracterului nelegal al Acordului de Mediu din octombrie 2009 emis de către Agenția Regională pentru Protecția Mediului Bacău.

Toate acestea în condițiile în care depozitul ecologic de la Pojorâta a fost finalizat, procesul verbal de recepție a lucrărilor fiind semnat săptămâna trecută.

Cererea de chemare în judecată a Consiliului Județean Suceava a fost înregistrată în data de 11 octombrie a.c., actele procedurale de apărare urmând a fi depuse până la finalul acestei luni.

Vicepreședintele Con­siliului Județean, Viorel Seredenciuc, a explicat în ședința de ieri că necesitatea contractării unei case de ­a­vocatură specializate în litigii de acest gen vine din faptul că acțiunea deschisă de Societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu&Ionescu este una mai complexă față de precedentele litigii pe care administrația județeană suceveană le-a avut pe această temă. Timpul de pregătire a apărării este scurt, iar un eșec ar pune în pericol, conform celor afirmate de Viorel Seredenciuc în ședința de ieri, nu doar depozitul ecologic de la Pojorâta, ci întreg „Sistemul de management Integrat al deșeurilor în județul Suceava” realizat cu bani de la Uniunea Europeană.

„Analizând prin prisma eficienței în acțiuni juridice similare, cât și pentru evitarea unei perioade necesare pentru studiu și înțelegere a proble­maticii juridice și tehnice, și aici fac trimitere directă la perioada extrem de scurtă de elaborare și depunere a actelor procedurale de apărare la dosarul cauzei prin raportare cu volum generos de informații ce trebuie analizate, respectiv o acțiune formulată pe un număr de 92 de file și peste 300 de file de înscrisuri, studii și planșe tehnice, o societate civilă de avocați apare ca fiind cea mai calificată și cu experiență în a i se lansa o ofertă de colaborare în această cauză”, a spus, între altele, Viorel Seredenciuc.

Tot în ședința de ieri s-a pus în vedere faptul că solicitările reclamanților invocate în cadrul cererii de chemare în judecată vizează o serie de operațiuni tehnice, avize, rapoarte și studii de specialitate ale firmelor de consultanță și de proiectare implicate în cadrul proiectului SMID, care au fost concretizate prin adoptarea actelor administrative atacate. O eventuală situație de natură să ducă la desființarea, printr-o decizie judecătorească, a Gropii de gunoi de pe Mestecăniș ar putea avea un impact negativ, cu consecințe financiare deosebit de grave asupra tuturor celor 114 localități ale județului, consecințe care în final se vor răsfrânge asupra locuitorilor județului. Este de menționat că liderul consilierilor județeni ai PSD, Mihai Grozavu, a luat cuvântul în ședință și a anunțat că social-democrații vor vota pentru acest proiect. În timpul ședinței au luat cuvântul mai multe persoane din delibe­rativ și din administrație, dar opinia a fost unanimă: se impune contractarea unor servicii juridice de specialitate. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …

One comment

  1. Da CJ nu a dat viza de legalitate la toate hotararile legate de groapa de gunoi, cum sa fie in pericol de a se rasfrange asupra locuitorilor judetului. Cat de prost sa fii sa spui asemenea lucruri.