O biserică având hramul lui Ştefan cel Mare va fi construită într-o comunitate românească din nordul Bucovinei

14/09/18 ora:7:08am

Miercuri a avut loc sfințirea pietrei de temelie a viitorului lăcaș de cult din Crasna, regiunea Cernăuți. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Meletie, Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din raioanele Storojineț, Hliboca și Herța 

O biserică în cinstea Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare și Sfânt va fi ridicată la poalele Carpaților, în ­pito­reasca localitate românească Crasna, regiunea Cernăuți. Potrivit bucpres.eu, un sobor de preoți din nordul Bucovinei, în prezența numeroșilor credincioși de prin părțile locului, au participat miercuri, 12 septembrie 2018, la un eveniment deosebit – sfințirea pietrei de temelie a noului lăcaș. O altă publicație de limbă română din regiunea Cernăuți – “Libertatea cuvântului” – notează că slujba a fost săvârșită de Înaltprea­sfințitul Meletie, Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din raioanele Storojineț, Hliboca și Herța, din care au făcut parte Protopopul de Storojineț – părintele Vasile Covalciuc – și preotul paroh, părintele Ilie Gherman.

La slujbă au participat numeroși cre­dincioși, care s-au rugat pentru început bun în ridicarea acestei biserici, atât de importante pentru comunitatea românească din Ucraina. După cum relatează autorul fotografiilor preluate de presa cernăuțeană – Constantin Balan, citat de «Libertatea cuvântului» și des­cris a fi „un bun creștin din Crasna” – inițiativa de a zidi această biserică îi aparține mitropolitului Meletie.

BucPress notează că „ideea românilor din Crasna de a avea în inima satului o Biserică cu Hramul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare a fost susținută de Înaltpreasfințitul Meletie, dar și de Protopopul de Storojineț, părintele Vasile ­Co­valciuc”, iar în discursul său rostit după slujba religioasă, Înaltpreasfințitul Meletie i-a felicitat pe crăsneni, menționând faptul că speră că această Biserică va fi construită cât de curând, iar cei prezenți, fețele bisericești, vor veni din nou să sfințească lăcașul cu Hramul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. (D.P.)