Numărul pasagerilor curselor aeriene de la Suceava a crescut cu 83,5% în două luni

12/06/19 ora:4:57am

La finalul lunii martie, numărul călătorilor care s-au îmbarcat ori au sosit pe aeroportul de la Suceava era de 78.674, iar faptul că în două luni numărul pasagerilor a crescut cu mai bine de două treimi arată trendul ascendent pe trimestrul al doilea. Este de așteptat ca în trimestrul al treilea să crească numărul pasagerilor mai mult decât în trimestrul al doilea, în condițiile în care cursele charter au început, timid, în aprilie cu cea spre Hurghada (Egipt) și au continuat abia pe final de mai cu două curse charter spre Antalya. In luna iunie vor fi introduse încă cinci curse charter, din care patru spre Antalya și una, chiar de astăzi, spre Monastir (Tunisia) 

Aeroportul „Ştefan cel Mare” Su­ceava confimă trendul ascendent pe care se află de la începutul anului 2019 în ceea ce privește traficul de pasageri. Spre finalul lunii mai, aero­gara Bucovinei a înregistrat 144.427 pasageri, aferenți unui număr de 1.408 mișcări de aeronave. Potrivit unei informări postate pe site-ul Asociației Aeroporturilor din România, dintre pasagerii procesați la aeroportul de la Suceava, 18.756 au ales compania TAROM și zborurile către Otopeni, iar peste 125 de mii au ales desti­națiile externe operate de WIZZ AIR. „Având în vedere numărul de pasa­geri în continuă creștere care își exprimă dorința de a folosi serviciile oferte de Aeroportul Suceava, esti­măm că vom depăși pragul de 400.000 de pasageri până la finele anului”, se precizează în sursa citată.

Asta în condițiile în care, până la finele lunii martie, numărul ­pasage­rilor procesați pe aeroportul de la Salcea era de 78.674, conform unui cla­sament întocmit de AAR pentru trimestrul 1 al acestui an și conform căruia Aeroportul Suceava se situa pe locul 7 în clasamentul național, devansând pentru prima dată – cel puțin în istoria recentă – aeroportul de la Bacău.

Potrivit unei alte informări de pe site-ul AAR, la începutul lunii mai a acestui an, Aeroportul „Ştefan cel Ma­re” Suceava a înregistrat peste 113.000 de pasageri care au ales ca punct de plecare/sosire aerogara Bucovinei. Dintre aceștia, un procent de 10% sunt cetățeni ucraineni. „Gradul de încărcare al aeronavelor este de peste 85%, conturându-se astfel, încă de la începutul anului, un trend ascendent. Estimările arată că la finele acestui an se va depăși cifra de 400.000 de pasageri care vor alege serviciile oferite de Aeroportul Su­ceava. Trendul ascendent este confirmat și de clasamentul aero­porturilor de la nivel național din primul trimestru al anului 2019, unde Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava se clasează pe locul 7 ca număr de pasageri, după Aeroportul din Craiova și înaintea celui din Bacău, conform datelor Asociației Aeroporturilor din România”, se preciza în aceeași informare de la începutul lunii mai.

Facem precizarea că în primul tri­mestru al anului, de pe aeroportul de la Suceava nu sunt curse charter, iar în trimestrul al doilea au început, ti­mid, din aprilie cu o cursă spre sta­țiunea egipteană Hurghada (o noutate între destinațiile de la Suceava) și spre finele lunii mai se adaugă încă două curse charter de la Suceava spre Antalya – destinația favorită a majorității sucevenilor care vor să petreacă o vacanță pe litoral departe de țară.

Ei bine, în iunie urmează cinci curse charter, din care trei spre Antalya, una spre stațiunea tur­cească Bodrum și alta spre cea din Monastir – Tunisia. De altfel, și aceasta este un ­ele­ment de noutate față de anii precedenți, iar astăzi este pri­mul zbor de la Suceava spre Tunisia. Prin urmare, es­te de așteptat ca la finele celui de-al doilea trimestru al anului, numărul pasagerilor pro­cesați de la Suceava să fie mult peste cel din primul tri­mestru, iar vârful să fie în trimestrul al treilea.

Mai ales că din cea de-a doua jumătate a lunii iunie va fi inaugurată o primă cursă externă de la Suceava spre Germania, inițial către aeroportul Memmingen, iar apoi, din cea de-a doua jumătate a lunii septembrie, vreme de două săptămâni, vor fi curse aeriene către Friedrich­shafen (landul Baden – Württenberg). De altfel, distanța dintre cele două localități este sub 100 de kilometri, cea de-a doua fiind situată pe malul lacului Konstanz. Practic, această schimbare de două săptămâni de la Mem­mingen spre Friedrichshafen – din data de 17 septembrie până la 1 octombrie – poate fi interpretată ca o subtilă oportunitate de a petrece eventuale vacanțe în cadrul mirific pe care îl oferă lacul situat la granița dintre Germania, Austria și Elveția.

Printre demersurile constante care au contribuit la imaginea Sucevei și care au avut legătură cu activitatea aeroportului este de menționat faptul că anul 2019 a fost al unsprezecelea an consecutiv când Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la Suceava. Ea a fost împărțită credincioșilor ortodocși care au participat la Slujba de Înviere din lăcașele de cult din județele Suceava, Botoșani, Neamț, dar și din regiunea Cernăuți din Ucraina.

În data de 6 mai 2019 a fost dat startul lucrărilor la extinderea terminalului de pasageri de la Aeroportul „Ştefan cel Mare”. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, împreună cu Directorul ­Gene­ral al aeroportului, Ioan Măriuța, și cu directorul companiei care realizează lucrările, Societatea de Construcții Napoca S.A., Dănuț Canta, au săpat primele lopeți de pământ în locul unde va fi ridicată noua construcție. Constructorul intenționează să finalizeze ridicarea clădirii până în toamnă, astfel ca în sezonul rece să poa­tă începe amenajarea interioarelor. Se vor realiza lucrări (aflate în prezent la faza de fundații) de extindere în partea de nord și est a clădirii existente, extindere care va permite procesa­rea concomitentă a fluxurilor ex­terne și interne, aeroportul îndeplinind astfel condițiile de certificare ca inter­națio­nal. Noul terminal este proiectat pentru procesarea a peste 500.000 de pa­sageri anual și vor putea fi procesați 340 de călători pe oră, astfel încât să permită ca în același timp să poată fi procesate două curse externe și una internă. (Dan PRICOPE)