Thursday , March 28 2024

Numărul cazurilor de autoizolare din cauza coronavirusului crește semnificativ la Suceava.  Autoritățile fac în continuare apel la calm

Numărul sucevenilor care au călătorit în zonele de risc și care acum sunt autoizolați la domiciliu este în creștere. Prefectul Alexandru Moldovan a afirmat, în conferința de presă organizată vineri, cu puțin înainte de ora 13:00, după ce a ieșit din ședința Colegiului Prefectural, că la nivelul județului nu există nici un caz de infectare cu noul coronavirus și că sunt 129 de persoane autoizolate la domiciliu, însă nici una în carantină.

Ei bine însă, potrivit situației prezentate de Direcția de Sănătate Publică, vineri, la ora 15.00, un număr de 150 de persoane erau în autoizolare la domiciliu pentru o perioada de 14 zile, fără simptomatologie specifica infectării cu coronavirus. Potrivit informării DSP Suceava, în județ sunt 150 de persoane care s-au autoizolat la domiciliu, iar două persoane sunt internate la Suceava cu suspiciune. În prezent nu există nicio persoană în carantină și nu sunt persoane diagnosticate cu coronavirus în județ. „Nu sunt persoane aflate în carantină în spațiile special amenajate. Nu sunt persoane confirmate cu coronavirus”, a spus șefa DSP Suceava, Silvia Boliacu. Cele două persoane cu suspiciune de coronavirus au fost internate la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență „Sf. loan cel Nou” Suceava, și s-au prelevat probe care au fost trimise la Iași.

Atât în conferința de presă, cât și după informarea DSP, prefectul a precizat că nu sunt motive de îngrijorare sau de panică și s-a delimitat de astfel de abordări. Prefectul de Suceava a dat asigurări că autoritățile sucevene sunt pregătite să facă față noului coronavirus COVID-19 și a subliniat că toate instituțiile din județ cu atribuții în domeniu respectă metodologia stabilită la nivel central.  „S-a stârnit panică inutilă și am dispus de urgență verificarea unor chestiuni”, a spus prefectul Alexandru Moldovan în conferința de presă organizată după ședința Colegiului Prefectural Suceava, cu referire la Valea Moldovei și a precizat că sunt monitorizate permanent persoanele care se întorc din străinătate atât cu curse aeriene, dar și terestru.

De altfel, și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a vorbit, vineri, în plenul Consiliului Județean Suceava (ședința având loc cu începere de la ora 11:00), „fără panică, dar cu responsabilitate” despre stadiul pregătirii privind noua situație apărută în România privind infecțiile cu coronavirus COVID 19.

„Adresez o rugăminte plenului Consiliului Județean de a face apel la calm și responsabilitate celor din teritoriu”, a spus Gheorghe Flutur. El a subliniat că toate instituțiile din subordine au primit instrucțiuni foarte clare cu ce au de făcut. „Foarte important este să le respectăm și să le gestionăm fără atitudine alarmistă și cu foarte mare responsabilitate ca să limităm și, dacă se poate, să fim liberi pe harta României de oameni care să fie infectați cu acest nefericit virus”, a spus Flutur.

Directorul DSP Suceava, Silvia Boliacu, a avut de asemenea un mesaj care îndemna la calm și dădea asigurări cu privire la implicarea autorităților atât pe partea de prevenție.

Ea a afirmat că a fost contactată de ONG-uri dispuse să ajute cu hrană și apă oamenii autoizolați. Ea a ținut să precizeze că a găsit o înțelegere foarte mare la Ministerul Sănătății, care în doar 24 de minute a aprobat detașarea la DSP a doi medici și patru asistenți pentru a asigura controlul epidemiologic în punctele de trecere a frontierei de la Siret și Vicșani.

La fel și Directorul de îngrijri al SJU Suceava, Doina Chirap, a precizat că pentru persoanele suspecte de infecție cu coronavirus consultațiile se fac în ambulatoriul pentru copii al secției de boli infecțioase unde s-au amenajat circuitele funcționale, s-au pregătit două saloane cu patru paturi, cu săli de consultații, săli de tratament. Ea a arătat că dacă lucrurile se dezvoltă se vor organiza și în pavilionele de dermato-venerice și geriatre. „Am realizat stocurile necesare, comenzile necesare de echipamente și materiale de protecție, de igienă și curățenie”, a spus Chirap la o ședință a CJ Suceava.

Președintele CJ Suceava a subliniat că cel mai important este că s-au separat consultațiile de la UPU cu primiri directe la Secția de Boli Infecțiose. El a menționat că s-a mărit numărul de medici și asistenți prezenți în UPU. Totodată, Gheorghe Flutur a spus că SJU are materialele necesare și există o circulație foarte bine controlată a vizitatorilor.

În ceea ce privește Aeroportul Suceava, vicepreședintele CJ Suceava Viorel Seredenciuc a spus că se respectă toate procedurile adoptate la nivel național în domeniul aeroporturilor. El a spus că s-a solicitat Ministerului Transporturilor ca aeroportul sucevean să fie dotat cu thermo-scannere și că acestea ar urma să ajungă în termen de maxim o săptămână vor ajunge. Seredenciuc a precizat că s-a redus mult frecevența curselor din Italia și și-a exprimat speranța că toate lucrurile vor decurge normal. Vicepreședintele Gheorghe Niță a precizat că unitățile din subordine sunt pregătite și au fost verificate și că dețin soluții de săpun și dezinfectanți. Gheorghe Flutur a menționat că una dintre recomandările venite de la structurile centrale este limitarea deplasărilor internaționale și acțiunile publice, pe cât posibil să fie evitate. El a spus că, după caz, se vor analiza acțiunile unde este absolut necesară participarea autorităților județene. De altfel, în legătură cu aeroportul, Alexandru Moldovan a mai anunțat că având în vedere măsurile luate de Wizz Air privind suspendarea unor curse de pe aeroportul sucevean a dispus de urgență și a comunicat DSP Suceava lista cu firmele care operează transport intern și internațional de persoane astfel încât acestora să li se comunice informații privind procedura pe care trebuie să o aplice în microbuze și autocare astfel încât să fie luate măsuri de prevenire și limitare a răspândirii coronavirus. Prefectul a explicat că Wizz Air a luat măsura reducerii numărului de curse pentru că la nivelul grupului s-a redus capacitatea de zbor cu 60 la sută ca măsură de prevenție. El a anunțat că au fost listate afișe cu cele șapte măsuri care trebuiesc respectate pentru prevenirea infecției cu coronavirus care vor fi distribuite în tot județul.

Prefectul a mulțumit primarului Ion Lungu și Consiliului Local pentru receptivitatea de care au dat dovadă alocând suma de 100.000 de lei pentru tipărirea a 30.000 de afișe cu măsurile de protecție, pentru asigurarea de hrană și apă pentru persoanele în carantină sau autoizolate sau pentru închirierea spațiilor de carantină. Prefectul a mai spus că, la solicitarea sa, Primăria Suceava a alocat 100.000 de lei pentru finanțarea unor măsuri vizând prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, iar banii vor fi recuperați de la Ministerul Sănătății. Parte din fonduri vor fi folosite pentru tipărirea a 30.000 de materiale informative ce vor fi distribuite în întreg județul. La rândul său, șefa DSP a spus: „Toți suntem angrenați contracronometru în această problemă”. El a spus că sunt 68 de locuri în mai multe locații care să poată fi folosite pentru persoanele care vor intra în carantină, subliniind că locațiile acestora nu pot fi făcute publice. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …