Friday , March 29 2024

“Nu prea mai am încredere în ceea ce ni se tot spune – faceţi proiecte că noi vă ajutăm în obţinerea banilor”

primar ciprian porumbescu

Parcul eolian, mană cerească pentru bugetul comunei Ciprian Porumbescu u căminul cultural din Ciprian Porumbescu se va construi din fonduri proprii după ce un proiect în acest sens, pentru care s-a aprobat finanţarea, s-a pierdut în sertarele de la Guvern. Interviu cu primarul comunei Ciprian Porumbescu, Dumitru Nimiţan 

– Mulţi primari vă invidiază pentru faptul că aţi reuşit să finalizaţi un proiect de apă şi canalizare în comuna Ciprian Porumbescu.
– Am terminat proiectul pentru aducţiune de apă, canalizare şi staţie de epurare, un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro, din fonduri europene, prin măsura 322. Acest proiect a fost dat în exploatare în luna aprilie Este vorba despre un proiect fezabil – apă, canal şi staţie de epurare. Avem acum un număr de 210 abonaţi, număr care creşte de la o zi la alta. Am îmfiinţat o societate de apă şi canal care are în grijă acest proiect. In primul rând au fost racordate Primăria, cele dou şcoli, dispensarul. Urmează să facem şi la farmacie racordul de apă şi canalizare, dar si sute de cetăţeni care cer să îşi facă racordul la apă şi canal. Sunt, cum am spus, 210 familii racordate de reţeaua de apă şi canalizare în comuna noastră. Necazul cel mai mare este că şi anul acesta este unul secetos. Apa în fântâni este puţină. In aceste condiţii oamenii au solicitat şi solicită în continuare racordarea la sistemul centralizat de alimentare cu apă..Din păcate, societatea care administrează acează investiţie nu poate face mai mult de 2-3 racorduri pe săptămână.
Apa şi canalizarea de la Ciprian Porumbescu, la un preţ comparabil cu cel de la Suceava
– Cât reprezintă factura lunară pentru apă şi canalizare?
– Sunt preţuri mici – metrul cub de apă este 4,89 lei iar în plus, pentru canalizare se plăteşte 2,87 lei pe metrul cub. La o cantitate medie de 7-8 metri cubi, apă consumată lunar, valoarea facturii este aproape nesemnificativă. De menţionat că aceste lucrări au fost făcute cu preponderenţă pentru cei cale locuiesc în zona drumului judeţean, şi lucrăm acum cu toate forţele pentru a se face racordurile la gospodările din zona drumului judeţean care traversează comuna noastră. Pentru că nu vrem să imităm reţeta românească – întâi se face drumul apoi se sparge şi se pune conducta de apă. Pe de altă parte, pentru aducţiunile de apă şi pentru canalizare trebuie aviz de la administraţia drumurilor judeţene şi de la alte instituţii ale statului şi, pe de altă parte nici nu se poate face aşa ceva, fiindcă ne-ar râde lumea. Am aşteptat ca un drum din comună să fie modenrizat şi nu cumva după aceea să îl stricăm.
– Câte familii din comuna Ciprian Porumbescu vor beneficia de apă şi canalizare, în baza proiectului pe care l-aţi iniţiat?
– Un număr de 500 – 550 de familii din comună vor beneficia de apă curentă şi canalizare într-un an şi jumătate, cel mult doi ani. Cum v-am spus deja, drumul judeţean din centrul comunei se reabilitează deja cu fonduri europene, cu o firmă din Botoşani contractată de Consiliul Judeţean. Pe de altă parte, în urma unei întâlniri de luni, la Gura Humorului, în urma unor proiecte gen GAL. Vom betona un drum comunal, cu regularizarea pârâului din preajmă. Bani sunt mai puţini în acest an, dar vom încerca să facem ce este mai bine cu puţinţă pentru comunitatea noastră. Pentru ca oamenii din comună să înţeleagă, GAL înseamnă un grup de acţiune locală, o asociaţie formată din mai multe primării, ONG-uri şi agenţi economici. Noi ne numim GAL –ul confluenţei nordice – în care sunt prinse mai multe comune – Ostra. Stulpincani, Capul Câmpului, Valea Moldovei, Cornu Luncii, Berchişeşti, Drăgoieşti şi Ciprian Porumbescu, dar şi oraşul Gura Humorului care nu poate accesa fonduri, având statut de oraş. Vom avea însă tot sprijinul din partea partenerilor de la Humor pentru betonarea unei uliţe pe o distanţă de 600 de metri, o investiţie de aproximativ 100.000 de euro. Tot prin acest proiect, ne propunem să rea;ozăm modernizarea Primăriei, având calculat un deviz de 30.000 de euro, bani ce vor fi folosiţi pentru schimbarea geamurilor, a uşilor, izolarea termică şi dacă vom putea să ne încadrăm în bani, instalarea unei noi centrale termice.
Parcul eolian, mană cerească
– Comuna Ciprian Porumbescu este invidiată de alte comunităţi locale pentru faptul că are aşteptări în ceea ce priveşte alimentarea bugetului local de pe urma afacerii cu centrale termice eoliene. Ce aşteptări aveţi din această zonă?
-La noi în comună îşi au sediile toate firmele care îşi propun să deschidă această afacere cu turbine eolinene din judeţul Suceava. Investiţiile preconizate au stagnat o perioadă dar în urmă cu o lună, s-a purtat o discuţie la Consiliul Judeţean, cu preşedintele Cătălin Nechifor, prezenţi fiind finanţatorii din Franţa, ce au declarat că acest proiect nu va stagna. Din ce am înţeles de la dumnealor, ar urma să fie schimbate turbine şi în acest context ar urma să fie şi nişte avize de schimbat. Noi am primit asigurări că în primăvara anului viitor această investiţie va deveni funcţională. Pentru comuna Ciprian Porumbescu impozitul pe clădiri şi terenuri plătite de firma dezvoltatoare a acestor centrale eoliene constituie o adevărată gură de oxigen, avem promisiuni în acest sens şi pentru perioada care urmează.
– Care sunt cele mai importante obiective realizabile de Primăria comunei Ciprian Porumbescu, în perioada următoare?
– Mai întâi avem în vedere reabilitarea drumurilor comunale, modernizarea primăriei dar şi dispensarului din comună, dar şi a farmaciei care funcţionează amândouă în clădirile primăriei. Vizăm aici instalarea unei centrale termice noi. Pe de altă parte, avem în vedere, cu bătaie mai lungă, în trei – patru ani, să funcţie de banii pe care vom reuşi să îi strângem, să construim un cămin cultural. Am cumpărat teren, am dat la proiectare aceasta nouă investiţe şi sperăm ca anul viitor să trecem la noua construcţie. Este vorba despre o investiţie cam mare, de peste 12 miliarde de lei vechi, o lucrare ce nu se va putea realiza decât în intervalul a doi sau trei ani financiari.
Căminul cultural din Ciprian Porumbescu se va construi din fonduri proprii după ce un proiect în acest sens, pentru care s-a aprobat finanţarea, s-a pierdut în sertarele de la Guvern
– Vă gândiţi că veţi obţine fonduri de la Guvern sau din altă parte pentru construirea acestui edificiu?
– Noi am făcut un proiect pentru construirea unui cămin cultural încă din 1998. A fost selectat, ni s-a spus că suntem buni dar nu s-a dat nimic, au rămas hârtiile la Bucureşti. Am făcut un alt proiect, am găsit un alt teren în centrul comunei şi pentru că am fost ignoraţi atâta timp, deşi comuna noastră poartă numele marelui compozitor Ciprian Porumbescu şi nu avem un cămin cultural, am socotit că vom reuşi să ridicăm această investiţie prin eforturi proprii. Am avut un fel de cămin la muzeu, care a ajuns într-o stare deplorabilă, avem în comună un ansamblu de copii, “Bidirelul”, condus de doamna Nicoleta şi Radu Sarafim. Nu avem unde face repetiţii cu aceşti copii iubitori de artă. Se fac repetiţii ba pe la şcoală, ba prin sala mare a Primăriei. Mizăm şi pe sprijinul Consiliului Judeţean iar dacă nu, se vor derula proiectele cu centralele eoliene şi de acolo vom obţine banii necesari pentru ca până în 2015 cel târziu, să putem construi un cămin cultural pentru comuna Ciprian Porumbescu.
Economia zonei, cu anvergură mică faţă de ce şi-ar dori comunitatea
– In afară de acest proiect cu centralele eoliene prefigurat deja, pe ce alte surse financiare mizaţi alte investiţii în localitate?
– Comuna noastră nu este foarte bine dezvoltată din punct de vedere economic. Avem agenţi economici în comună, dar aceştia nu au anvergura pe care ne-am dori să o aibă. Câţiva dintre aceştia lucrează în domeniul valorificării materialului lemnos dar sunt mici în comparaţie cu alţii, din alte localităţi. De aceea, cum am amintit deja suntem foarte interesaţi de continuarea proiectelor eoliene. Fiindcă aceste proiecte se vor implementa la noi în comună şi în celelalte localităţi implicate în această investiţie, vor constitui surse de bani pentru primării. Cum am spus, sunt guri de oxigen pentru bugetele locale. Mai întâi, este vorba despre redevenţa pe terenul pus la dispoziţie. După ce turbinele vor fi puse în funcţiune, se vor încasa impozitele pe construcţii, tot la Primărie. După ce va fi terminată amortizarea, 0,3% din producţia valorică de energie electrică va intra de asemenea în bugetul primăriei. Va mai dura, 10 – 15 ani. Dar până atunci noi am realizat proiect de extindere de reţele electrice, trebuie şi acolo bani, avem de făcut modernizarea drumurilor din comună, tot ne trebuie bani.
– Mizaţi în continuare pe sprijin din partea Guvernului, sau de altă natură, pentru proiectele de modernizare a localităţii pe care le-aţi prefigurat?
– Să fiu sincer, nu prea mai am încredere în ceea ce ni se tot spune – faceţi proiecte că noi vă ajutăm în obţinerea banilor. Am făcut astfel de proiecte, pe măsura 125 – drumuri agricole, de exemplu, am fost admişi dar fără loc, ca şi când ai intra la lice dar nu ai loc în bancă. Sau cum ai alerga de unul singur şi să rămâi pe locul doi. Cam aşa am păţit şi noi, comuna Ciprian Porumbescu. Sincer să fiu, voi încerca să apelez la domnul preşedinte al Consiliului Judeţean pentru a mai prinde fonduri pentru apă şi canal. Cât priveşte banii europeni, mai încercăm prin acele GAL-uri, unde fondurile europene alocate nu mai sunt la fel de mari ca la început, când pentru o comună se dădeau câte trei milioane de euro. Acum, dacă prinzi 100.000 de euro e mare lucru. Dar noi continuăm să încercăm pentru că încercarea moarte n-are. Important să ne facem noi treaba, la nivelul comunităţilor locale, să putem aduna cât mai mulţi bani pe care să îi utilizăm în folosul cetăţenilor. Ce ne dorim, dincolo de cele deja pomenite – un iluminat public modern, o bază sportivă modernă, drumuri bune, apă şi canalizare, condiţii cât mai bune pentru cetăţenii comunei Ciprian Porumbescu, care traversează, la fel ca toţi sucevenii şi toţi românii, o perioadă mai dificilă. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …