Thursday , April 25 2024

Nu mai avem unde depozita deșeurile în județ

Groapa de gunoi de la Moara ar putea fi deschisă, printr-o excepție, din motive ce țin de sănătatea populației și de pericolul poluării. La cele cinci depozite temporare de deșeuri din județ s-a depășit capacitatea. Prefectul Adomnicăi a convocat azi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a hotărî dacă rampa de deșeuri de la Moara ar putea fi deschisă, pentru a nu pune în pericol sănătatea populației. Blocată din cauza contestațiilor înregistrate la licitația pentru desemnarea operatorului, funcționarea depozitului ar putea fi decisă printr-o excepție, prin încredințare directă până când instanța va soluționa litigiul 

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava se vor reuni, în ședință extraordinară azi, 19 februarie, de la ora 14:00, în sala „Bucovina” din Palatul Admi­nistrativ, pentru discuții referitoare la modul de gestionare a deșeurilor în județul Suceava. Prefectul Mirela Elena Adomnicăi a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în ședință pentru a lua o hotărâre în sensul de a deschide rampa de deșeuri de la Moara pe considerente ce țin de, după cum le-a ­ca­lificat prefectul, „o stare potențial generatoare de situații de urgență”.

Astfel, la primul punct de pe ordinea de zi, reprezentantul Consiliului Județean (CJ) Suceava – instituția prin care se derulează proiectul cu finanțare europeană „Sistemul ­Ma­nagementului Integrat al Deșeurilor (SMID)” ce include și investiția în rampa de deșeuri de la Moara – va prezenta „situația de urgență creată ca urmare a lipsei spațiilor de depozitare a deșeurilor, cu impact asupra sănătății populației și poluării mediului înconjurător”.

Deschiderea depozitului ecologic de la Moara – finalizat de mai mulți ani, dar blocat din cauza contestațiilor înregistrate la licitația pentru desemnarea operatorului – ar putea fi o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care va impune CJ, ținând cont de urgența situației, să aplice prevederile din memorandumul ce reglementează situația de excepție în care operatorul desemnat nu poate să-și intre în drepturi și să încredințeze în mod direct operarea depozitului de la Moara până la soluționarea litigiului în instanță.

Licitația pentru desemnarea operatorului a fost câștigată de asocierea formată din firmele sucevene Florconstruct, Fritehnic și Ritmic. Proiectul de la Moara a costat aproximativ 11 milioane de euro. Majoritatea finanțării a fost asigurată din fonduri europene accesate încă din precedentul exercițiu financiar al UE, respectiv 2007-2013, fondurile fiind accesate prin Programul Operațional Sectorial – Mediu.

Agenția de Protecția Mediului Suceava și Garda de Mediu Suceava au informat Instituția Prefectului cu privire la faptul că la cele cinci depozite temporare din județul Suceava s-a depășit capacitatea de depozitare. De aceea, Instituția Prefectului a solicitat și vor fi prezentate informări ale autorităților din domeniu cu privire la „starea potențial generatoare de situații de urgență creată de gestionarea deșeurilor de pe teritoriul județului Suceava”. Despre această situație vor vorbi Vasile Oșean, director executiv al Agenției de Protecție a Mediului Suceava,  Adriana Angela Iordache, comisar șef al Gărzii Naționale de Mediu – ­Comi­sariatul Județean Suceava, Liliana Ioana Grădinariu, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Suceava, și jurist Daniel Drăgoi, director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava. (Dan PRICOPE)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …

One comment

  1. Dar la colectarea selectiva a gunoiului, in special la sate sau orasele limirofe, s-a g andit cineva din staful asta adunat ptr o situatie de urgenta…? Nu seamana cu trimiterea de rachete pe marte eventuala achzitionare de containere ptr plastic, sticla, hartie…Ca urla Europa de 30 de ani pe subiectul acesta…Onor institutiile ( acestea de se calca pe picioare unele pe altele) au ceva de spus in acest sens…? Ca alfel ar cam trebui sa returneze din salarii la bugetul de stat, nu de alta dar stiam si noi, din exterior ca gropile alea de gunoi se vor umple, mai devreme sau mai tarziu…