Wednesday , April 24 2024

Noul sediu al Judecătoriei Fălticeni, inaugurat ieri în prezenţa ministrului Justiţiei şi a preşedintelui CSM

judecatorie falticeni inaugurare -1 [800x600]

Preşedintele CSM, Adrian Bordea: “Justiţia trebuie recunoscută şi în formele în care trebuie să se manifeste dar şi în sediile în care poate funcţiona”. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc: „Efortul de consolidare a infrastructurii din justiţie trebuie dublat de un efort de consolidare a independenţei magistraţilor”

 
 
Ieri, la Fălticeni, în prezenţa ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a oficialităţilor judeţene şi locale a avut loc inaugurarea noului sediu al Judecătoriei din municipiu. Gazde au fost preşedintele Curţii de Apel Suceava, Maria Andrieş, preşedintele Judecătoriei Fălticeni, Emanuela – Gabriela Dieac, corpul de magistraţi şi grefieri ai instanţei fălticenene dar şi primarul municipiului Cătălin Coman, la inaugurare participând procurori, avocaţi, public interesat. Din răndul oficialităţilor judeţene au fost prezenţi preşedintele CJ, Ioan Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, senatorul Ovidiu Donţu, şefi ai unităţilor militare şi poliţiei judeţene.
In prezentarea făcută, preşedintele CA Suceava, Maria Andrieş, a făcut o trecere în revistă a modului în care s-a ridicat noul sediu, o clădire impozantă, cu şapte nivele (subsol, demisol, parter şi 4 etaje), edificată, din cauza suprafeţei mici de teren alocată, în principal pe înălţime. Astfel, deşi suprafaţa construită este de 585 de metri pătraţi, suprafaţa desfăşurată depăşeşte 3300 de metri pătraţi. Curtea de Apel Suceava a demarat procedurile de realizare a noii construcţii în anul 2006. In aprilie 2007, Consiliul Local Fălticeni a aprobat darea în folosinţă gratuită a terenului. In mai 2008 s-a încheiat contractul de proiectare iar în martie 2010 s-a semnat contractul de execuţie cu SC MUHA SRL. Construcţia are trei săli de judecată, spaţii pentru arhivă, registratură, birouri pentru avocaţi, grup arest cu spaţii separate pentru femei, bărbaţi, minori, minore, fumători, deţinuţi periculoşi, etc, birouri pentru judecători, birouri pentru grefieri, sală de consiliu, birou preşedinte dar şi un spaţiu generos cu funcţiunile de hol public, scări şi ascensor pe traseul de acces al publicului justiţiabil şi avocaţilor.judecatorie falticeni inaugurare -4 [800x600]
Preşedintele CA Suceava, Maria Andrieş: “pe lângă cultură, şi justiţia şi-a pus adânc rădăcinile pe meleagurile fălticenene”
“Pe lângă cultură, şi justiţia şi-a pus adânc rădăcinile pe meleagurile fălticenene, primele atestări datând din 1832. Importanţa acordată Justiţiei a fost evidenţiată de sediile de care instanţele au beneficiat de-a lungul timpului, cu arhitectură impunătoare. După desfinţarea Tribunalului în 1951 şi a Judecătoriei în 1968, aceasta şi-a reluat activitatea abia în 1994, când i s-a atribuit ca sediu temporar o anexă şi o magazie din clădirea Primăriei, spaţiu devenit insuficient şi nefuncţional.In ciuda condiţiilor materiale precare, judecătorii şi personalul de la Judecătoria Fălticeni au reuşit un act juridic de calitate, soluţionând în 20 de ani de activitate 80.000 de cauze, pentru care le mulţumesc”, a declarat preşedintele CA Suceava, Maria Andrieş. Ea a mulţumit tuturor celor care au contribuit la realizarea obiectivului, în primul rând Ministerului Justiţiei, care a alocat fondurile necesare, şi care a promis sprijinul ca în anul viitor să fie alocate fondurile pentru dotarea birourilor cu mobilier, Maria Andreiş sperând ca Ministerul să aloce fondurile necesare şi pentru construirea unui sediu nou pentru Judecătoria Rădăuţi, instanţă care îşi desfăşoară activitatea în condiţii “absolut improprii”. Au mai fost adresate mulţumiri primăriei şi Consiliului Local Fălticeni, care au pus la dispoziţie terenul, proiectantului şi constructorului.
Preşedintele Judecătoriei Fălticeni, Emanuela – Gabriela Dieac a arătat că necesitatea construirii unui spaţiu corespunzător a apărut odată cu creşterea volumului de activitate şi apariţia unor noi cerinţe procedurale. Magistratul fălticenean a făcut apoi o comparaţie între sediul vechi total impropriu desfăşurării la cerinţele actuale a activităţii instanţei şi cel nou. “Toate inconvenientele determinate de caracteristicile neconforme ale vechiului sediu, au dispărut. Rămâne doar ca noi, împreună cu personalul auxiliar al instanţei să continuăm să ne facem meseria, astfel încât actul de justiţie să cunoască o creştere calitativă. De acum înainte nu mai putem invoca problema spaţiului precar ca principală vurnelabilitate în activitatea Judecătoriei”, a transmis preşedintele instanţei, Emanuela – Gabriela Dieac, care a adus mulţumiri şi predecesorilor săi în funcţie care s-au implicat în realizarea acestui obiectiv.
Preşedintele CSM, Adrian Bordea: “Justiţia trebuie recunoscută şi în formele în care trebuie să se manifeste dar şi în sediile în care poate funcţiona”
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea a arătat că fiecare inaugurare a unui edificiu al Justiţiei înseamnă un pas spre normalizare. “Pentru a păstra independenţa justiţiei, care este atributul fundamental al magistratului trebuie să socotim imparţialitatea pe care magistratul trebuie să o ofere societăţii pentru că societatea cere o justiţie logică, etică, care să facă dreptate. Obligaţia judecătorului este să facă dreptate indiferent ce s-ar întâmpla. Justiţia trebuie recunoscută şi în formele în care trebuie să se manifeste dar şi în sediile în care poate funcţiona”, a transmis preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea.
Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman şi-a manifestat bucuria pentru faptul că centrul oraşului s-a îmbogăţit cu o clădire frumoasă şi utilă. Bucuria exprimată a venit şi de la faptul că spaţiul ce va fi dezafectat va deservi în curând birouri funcţionale ale Primăriei Fălticeni, fiind eliminat un important disconfort.
Felicitări a adresat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, apreciind utilitatea şi frumuseţea noului sediu precum şi munca deosebită depusă împreună pentru ridicarea acestei investiţii importante pentru zona Fălticeni. Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu a arătat că inaugurarea noului şediu de judecătorie este un moment important pentru Fălticeni şi pentru Justiţie. “Justiţia are nevoie pe lângă o resursă umană bine pregătită şi de o infrastructură corespunzătoare”, a apreciat Florin Sinescu.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc: efortul de consolidare a infrastructurii din justiţie trebuie dublat de un efort de consolidare a independenţei magistraţilor
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a arătat în cuvăntul său la inaugurarea noului sediu al Judecătoriei Fălticeni că în prezent soluţiile magistraţilor se bazează fără dubiu doar pe lege şi că orice discuţie în spaţiul public privind independenţa magistraţilor nu îşi mai are rostul, iar cine îşi imaginează că procurorii sau judecătorii mai pot fi manipulaţi se înşală.
Robert Cazanciuc a mai arătat că efortul de consolidare a infrastructurii din justiţie trebuie dublat de un efort de consolidare a independenţei magistraţilor.
“Cred că nimeni nu mai poate vorbi în ziua de azi decât de independenţă. Orice discuţie în spaţiul public legată de independenţa magistraţilor nu-şi mai are rostul, acest lucru fiind deja evident. Vedem soluţii ale procurorilor, vedem soluţii ale judecătorilor care sunt cu siguranţă în afara oricărui dubiu că se bazează doar pe lege. Dacă cineva îşi imaginează că procurorii sau judecătorii mai pot fi manipulaţi în ziua de astăzi, se înşală amarnic”, a spus ministrul Justiţiei.
Ministrul Justiţiei a spus că unul dintre obiective pe care şi l-a asumat este de a investi în infrastructura din justiţie, care nu înseamnă doar condiţii mai bune pentru magistraţi, ci şi acces mai uşor la justiţie şi, în mod normal, durata mai scurtă a proceselor.
Cazanciuc a precizat că o sută din peste două sute de sedii de instanţă din România au condiţii improprii, motiv pentru care a lansat un proiect naţional de investiţii în sedii de instanţă şi speră să beneficieze de sprijinul Guvernului pentru a duce la capăt acest proiect, menţionând că există angajamentul atât al premierului, cât şi al vicepremierului că se va putea finaliza într-un timp rezonabil acest proiect.
Ministrul Justiţiei a mai spus că vor fi făcute investiţii şi în IT, fiind lansată procedura de achiziţie pe un proiect naţional de investiţii în IT, astfel încât la finalul anului viitor să existe în instanţele din România un dosar electronic pe care părţile să-l poată accesa de la distanţă, fără să mai fie nevoie ca părţile să piardă timp şi să nu mai fie necesară prezentarea la instanţă când nu e necesar pentru a avea acces la propriile dosare. Totodată, Robert Cazanciuc, a mai anunţat că până la sfârşitul anului doreşte să fie făcuţi primii paşi astfel încât fiecare cetăţean al ţării să aibă acces gratuit la legislaţie.
“E foarte uşor să spui că nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii, dar totuşi să pretinzi anumite sume de bani pentru cunoaşterea legii. De aceea e nevoie de acest proiect, e nevoie pentru a face o formă de prevenţie, pentru a face o formă de educaţie până la urmă”, a spus ministrul. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …