Friday , March 29 2024

Noul prefect Alexandru Moldovan a fost instalat în funcție

Nonagenarul chiriarh al locului, ÎPS Pimen, i-a transmis noului prefect că „nu e greu să trăiești, ci e greu să cumpănești”. Gheorghe Flutur recunoaște că a pierdut un coleg – actualul prefect fiind un profesionist care a stat cinci ani la conducerea direcției juridice din CJ Suceava – însă este de părere că va fi un câștig pentru județ și a precizat printre problemele imediate cele legate de PNDL 2, noul buget pentru 2020 și prezența autorităților administrației publice locale la ședințele Colegiului Prefectural. Ministrul Culturii, suceveanul Bogdan Gheorghiu, a remarcat că el, la 44 de ani, a fost la instalarea prefectului de Suceava care are tot 44 de ani, iar primarul Ion Lungu a arătat că a câștigat funcția de primar la 44 de ani, Alexandru Moldovan fiind al optulea prefect de când este Ion Lungu primar. Noul prefect va pune accentul pe meritocrație și legalitate, dând dovadă de respect pentru participanții la ceremonie cu toți dând mâna la final

 

Sâmbătă, 7 Decembrie, a avut loc ceremonia de instalare a noului prefect al județului Suceava, Alexandru Moldovan, la Palatul Administrativ. Ceremonia a început – fără întârziere sau „mici” amânări – la ora 11:00, conform cu ora anunțată, ascultându-se Imnul Național. După ce ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu a dat citire hotărârii de Guvern prin care Alexandru Moldovan era detașat temporar pe funcția de prefect, noul reprezentant al Guvernului în teritoriu a depus jurământul. De altfel, ministrul l-a felicitat pe noul prefect al județului Suceava, l-a asigurat de sprijinul Guvernului României și a ținut să remarce – cu bucurie – că el a participat la instalarea unui prefect care are aceeași vârstă, 44 de ani.

Primul invitat de la prezidiu pe care ministrul Bogdan Gheorghiu l-a invitat să ia cuvântul a fost arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen Suceveanul, după care a urmat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu și, la final, cuvântul l-a luat Alexandru Moldovan.

Începând cu referiri la președintele României, ÎPS Pimen și făcând câteva trimiteri la expresii și idei creștine/biblice, chiriarhul locului a ținut să-i transmită lui Alexandru Moldovan ca în activitatea sa să se călăuzească după principiul „nu e greu să trăiești, ci e greu să cumpănești”. „Ne bucurăm pentru că sunteți omul acestui pământ sfânt. Așa s-a hotărât. Este o hotărâre bună, pentru că excelența sa președintele Iohannis, în planul de acțiune pentru țară vrea o României curată, dreaptă, deci am zice un cer nou și un pământ nou … după 30 de ani”, a spus ÎPS Pimen. În ceea ce privește proverbul „nu e greu să trăiești, ci e greu să cumpănești”, chiriarhul a făcut trimitere la unul din „marii părinți ai pustiei” – Sf. Cuv. Antonie cel Mare – despre care ÎPS Pimen a adus aminte că insista asupra faptului că virtutea cea mai mare este „dreapta socotință”. Într-o abordare modernă, „dreapta socotință” la care s-a referit ÎPS Pimen Suceveanul ar echivala cu discernământul, însă nu doar în sensul strict juridic prezumat a fi după vârsta de peste 18 ani.

Gheorghe Flutur a remarcat că la o lună de la instalarea Guvernului condus de Ludovic Orban este instalat și noul prefect al județului Suceava, i-a mulțumit fostului prefect Mirela Adomnicăi pentru colaborare, i-a urat succes noului prefect despre care a spus că este profesionist și apolitic, iar județul va avea de câștigat chiar dacă CJ „pierde un coleg, care pleacă la Prefectură” și crede că va fi o colaborare foarte bună, dorindu-și ca la viitoarele ședințe ale Colegiului Prefectural să fie invitați să participe și reprezentanții administrațiilor publice locale, cu teme foarte bine pregătite. Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a făcut referire la aspecte care țin mai puțin de „fișa postului” prefectului, în orice caz nu de prioritățile funcției, dar care sunt foarte importante și stringente pentru multe primării din județ și anume decontările lucrărilor la PNDL sau din viitorul apropiat și anume bugetul pentru anul următor. „Aș dori să știm care este situația exactă a acestor proiecte (PNDL 2), câte sunt în județ și stadiul lor exact (la nivelul ministerului de resort se face o analiză iar documentele trebuie trimise din teritoriu până cel târziu 9 decembrie, data poștei). De asemenea, îmi doresc să ne întâlnim și să stabilit prioritățile bugetare pentru anul 2020, să ne gândim la ce propuneri vom face. Și ca exemplu, un obiectiv care trebuie modernizat va fi vama Siret. În același timp, să discutăm despre alocările de resurse pentru îndiguirea râurilor din județul Suceava. Nu se poate ca județene Neamț și Bistrița Năsăud să ia jumătate din banii la nivel de România pentru îndiguiri și la noi să ajungă foarte puțin. Apoi să discutăm despre cadastrarea județului Suceava, în ce stadiu suntem, pentru că sunt oameni care se judecă după ce în localitățile lor s-a finalizat acest proces de cadastrare. În același timp, instituțiile statului trebuie să colaboreze, pentru că nu putem să raportăm, de exemplu, că în județul Suceava au fost 300.000 de turiști, iar alte date arată că au fost 500.000 de turiști”, a declarat Gheorghe Flutur. În opinia sa, colaborarea dintre CJ și Prefectură trebuie să aibă două direcții: siguranța și bunăstarea cetățenilor și colaborarea pentru dezvoltarea județului Suceava, pentru absorbția de fonduri europene. „Avem multe de făcut. Să ne concentrăm pe prevenire. Poliția are nevoie de dotări. Nu vrem să fim un nou Caracal”, a afirmat Gheorghe Flutur. În privința fondurilor europene, Flutur a amintit despre recenta aprobare a unui proiect de aproape un sfert de miliard de euro, pentru apă și canalizare în 14 localități.

Primarul Ion Lungu l-a felicitat pe noul prefect Alexandru Moldovan, spunând că acestea este un om tânăr și un profesionist, părând a insista asupra faptului că este fără carnet de partid și i-a transmis „lui Bogdan … domnului ministru” că și el avea 44 de ani când a câștigat primul mandat de primar iar de atunci a „schimbat” opt prefecți. „Am colaborat bine cu toți prefecții județului. Îi mulțumesc și fostului prefect Mirela Adomnicăi pentru colaborarea foarte bună”, a spus Ion Lungu. Despre viitoarea colaborare cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, Ion Lungu a spus că săptămâna viitoare va merge pentru a pregăti Hotărârea de Guvern prin care Parcul Șipote și pădurea Zamca vor fi transferate către Primărie.

La final, a luat cuvântul noul prefect al județului Suceava, Alexandru Moldovan. Mulțumindu-i premierului Ludovic Orban pentru încrederea avută în el, spunând că este o onoare pentru un funcționar să acceadă la acest nivel, noul prefect al județului Suceava a afirmat că unul din obiectivele sale este de a reda cetățenilor încrederea în serviciile publice și administrațiile locale. Noul prefect este de părere că deși progresele în administrația publică sunt vizibile prin raportare la perioada de acum 15 ani, se constată că există în continuare o problemă legată de gradul de mulțumire/încredere atât al cetățenilor în sistemul public, dar chiar și al angajaților din acest sistem în propriile instituții. prin urmare, concluzia este că ar fi un regres în privința calității actului serviciului public. „Deși toți constatăm unele nemulțumiri, birourile și sertarele sunt pline cu studii de impact, cu studii de analiză, care arată cum și în ce mod s-ar putea îmbunătăți serviciile publice”, a spus Alexandru Moldovan. Una din direcțiile pe care vrea Alexandru Moldovan să le abordeze în sensul ameliorării celor de mai sus este și prin „reinstalarea” meritocrației. „Îmi doresc să revigorăm serviciile publice pentru a determina întoarcerea administrațiilor publice locale și serviciile publice către cetățeni”, a spus Alexandru Moldovan, fără a omite să precizeze că va colabora cu echipa din Prefectură și a dat asigurări cu privire la buna sa credință. Una dintre preocupările noului prefect va fi – în sensul uneia din cele două direcții de colaborare dintre CJ și Prefectură enunțate de Gheorghe Flutur – încurajarea accesării fondurilor comunitare, „absolut necesare dacă dorim să dezvoltăm localitățile și județul Suceava”. La fel ca și antevorbitorii săi, Alexandru Moldovan nu a uitat să îi mulțumească fostului prefect Mirela Adomnicăi pentru activitatea pe care a avut-o în perioada în care a ocupat această funcție.

De menționat că la prezidiu, în timpul ceremoniei, a fost și subprefectul Silvia Boliacu. La ceremonia de instalare a noului prefect a participat și fostul prefect Mirela Adomnicăi, senatorul liberal Constantin Daniel Cadariu și deputatul liberal Dumitru Mihalescul, senatorii social – democrați Ioan Stan și Virginel Iordache, deputații social – democrați Alexandru Rădulescu și Maricela Cobuz, deputatul Ștefan Alexandru Băișanu – mai nou lider județean al Partidului Forța Națională, numeroși primari și viceprimari ai localităților din județ, consilieri județeni, consilieri locali din municipiul Suceava, șefi și alți reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate din județul Suceava, salariați ai Prefecturii și Consiliului Județean.

La finalul ceremoniei, Alexandru Moldovan a ținut să dea mâna cu toți cei care au participat la instalarea sa în funcție în semn de respect, chiar dacă acest lucru a însemnat încă vreo 15-20 de minute. De asemenea, după ceremonie, Alexandru Moldovan a mers prima dată nu la biroul său, ci să își salute colegii în semn de respect față de aceștia, primul birou vizitat fiind cel al subprefectului Silvia Boliacu.

Noul prefect al județului Suceava are 44 de ani, jurist de profesie și până la numirea în noua funcție a fost directorul executiv al Direcției de Administrație Publică Locală din Consiliul Județean, de aproximativ cinci ani. Anterior, a mai lucrat opt ani în Prefectura Suceava. El o înlocuiește în funcție pe Mirela Adomnicăi, care a fost eliberată din funcție săptămâna trecută, după ce a trimis la Guvern o cerere de încetare a mandatului său exercitat cu caracter temporar. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …