Wednesday , April 24 2024

Noua licitaţie pentru concesionarea termoficării Sucevei va avea loc pe 23 iunie

Ion lungu primar [800x600]

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, susţine că principala problemă este în continuare aceea că populaţia nu plăteşte cât consumă şi ar trebui să achite şi din datoria foarte mare pe care o are la serviciile de apă caldă şi căldură

 
Noua licitaţie pentru concesionarea serviciilor de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat va avea loc pe data de 23 iunie. Anunţul a fost făcut, ieri, de primarul Ion Lungu. El a precizat că a primit un răspuns în acest sens, zilele trecute şi a declarat că speră ca de data aceasta să fie mai multe oferte la licitaţie.
Reamintim că, zilele trecute, primarul anunţase că nu s-a prezentat la licitaţia de miercuri decât un singur ofertant şi spera ca să poată organiza noua licitaţie în cel mult 30 de zile. Totuşi, cea de-a dooa licitaţie va fi organizată cu o zi înainte de termenul până la care SC Termica SA – societate aflată în insolvenţă şi cu licenţa expirată – mai poate presta serviciile de transport şi distribuţie a apei calde.
Referindu-se la acest aspect, primarul a declarat că vor fi căutate soluţiile legale ca în municipiul Suceava să poată funcţiona, cu titlu de provizorat, un operator al serviciilor de furnizare a apei calde şi după data de 24 iunie, până la stabilirea unui câştigător la licitaţie. Potrivit legii serviciilor publice, contractul poate fi dat provizoriu unui operator, după care licitaţia este organizată, dacă prima dată nu se prezintă trei oferte eligibile.
Licitaţia trebuie să fie reluată în maxim 60 de zile. Dacă nici a doua oară nu sunt prezentate trei oferte eligibile, atunci în faza a treia a procedurii se poate face o negociere directă cu un ofertant, cu condiţia ca acesta să fie depus o ofertă la una din primele două licitaţii.
Practic, dacă la licitaţia din 23 iunie nu vor fi prezentate minim trei foerte eligibile, se trece în faza a treia a procedurii şi anume la negociere directă. Deşi au fost cinci firme care au cumpărat caietul de sarcini – Termica SA, Elsaco, Adrem Invest, Bioenergy şi Unicom Holding – la prima licitaţie care a avut loc miercurea trecută s-a prezentat doar o singură ofertă de la SC Termica SA Suceava. Numai că aceasta ar trebui să nu aibă datorii la stat şi să aibă, de asemenea, licenţă de funcţionare de la Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Publice de Utilitate Comunală (ANRSC).
Primarul Sucevei rămâne în continuare de părere că a fost o strategie a firmelor ce au cumpărat caietul de sarcini şi că vor veni cu oferte la cea de-a doua licitaţie. In cazul în care nu vor fi suficiente oferte eligibile,
atunci se va trece la o negociere directă. De asemenea, este în studiu şi posibilitatea ca un eventual nou contract provizoriu să fie încheiea cu unul dintre ofertanţi până la clarificarea celei de-a treia faze a delegării de gestiune a serviciilor de termoficare.
Totuşi, Ion Lungu a spus că principala problemă nu o constituie încheierea unui contract cu un nou operator şi data de la care acesta va fi încheiat, ci ar fi vorba despre faptul că populaţia trebuie să facă în continuare eforturi pentru a plăti cât consumă şi a mai stinge din datorii. Primarul a arătat că este un punct de vedere care are susţinere în realizate şi a argumentat prin faptul că în primele două decade ale lunii mai s-au plătit de către populaţie numai 600 de mii de lei la SC Termica SA Suceava, în condiţiile în care factura lunii aprilie este mai mare, iar debitul restant al populaţiei este de circa 20 de milioane de lei. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …