Monday , April 29 2024

Noi bătălii pentru pădurile Bucovinei, pierdute în instanță de FBORB

Inalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins o cerere de revizuire a dosarului în care  Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB) dorea să fie împroprietărit cu peste 160.000 de hectare de pădure în județul Suceavapadure

Săptămâna trecută, Inalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins prin decizia 192/ 2017, ca nefondate, recursurile declarate de revizuentul Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei și de intimatele Regia Națională a Pădurilor prin Direcția Silvică Suceava și Regia Națională a Pădurilor Romsilva împotriva deciziei nr. 2128/A din data de 11 octombrie 2016 a Curții de Apel Cluj ,Secția I civilă. Decizia este irevocabilă. De menționat că în data de 11 octombrie 2016, Curtea de Apel Cluj a respins excepția nelegalei compuneri a completului de judecată  invocată de către FBORB. S-a respins cu același prilej și excepția tardivității cererii de revizuire invocată de Romsilva prin Direcția Silvică Suceava și Statul Român prin Ministerul Finanțelor. S-a respins atunci ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de reclamanta FBORB împotriva deciziei civile nr. 147/A din 13 noiembrie 2013 a Curții de Apel Cluj, pronunțată în dosarul nr. 1162/1/2010. FBORB  a fost obligată să plătească unei intimate prinsă ocazional în marea vâltoare  ce s-a iscat  acum 17 ani, când a început bătălia pentru pădurile Bucovinei, suma de 6.146,28 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în revizuire.

La sfârșitul anului trecut, ziarul “Obiectiv de Suceava” a anunțat că la Inalta Curte de Casație și Justiție urmează să se judece un nou recurs împotriva unei decizii luate la Curtea de Apel Cluj, într-o acțiune de revizuire a unei hotărâri mai vechi, favorabilă Direcției Silvice Suceava. Este vorba despre un dosar nou de revendicare imobiliară, depus la Curtea Supremă  în 12 decembrie anul trecut.  Dorința FBORB, alături de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, de a intra în proprietatea celor 160.000 de hectare de pădure din județul Suceava este deja notorie. Pădurile ce au aparținut cândva vechilor mănăstiri și biserici din zonă au fost confiscate de statul imperial austriac după ce Bucovina a fost anexată Imperiului Habsburgic. După o evaluare nemțească, acestea au fost readuse în sprijinul comunității ortodoxe din Bucovina prin intermediul unei structuri supravegheate de statul laic imperial de la acea vreme. Această structură a vechiului imperiu a fost transformată, după Marea Unire din 1918, într-o entitate – FBORB – ale cărei proprietăți preluate în administrare s-a prezumat că aparțin statului român, dar pe care acum noul FBORB, înființat în anul 2000, le revendică.

84 de excepții de neconstituționalitate, invocate de FBORB în același scop

Am arătat cu alt prilej că victoria finală a Statului prin Regia Autonomă Romsilva – Direcția Silvică Suceava este doar un episod în romanul fluviu al războiului pentru pădurile din Bucovina.

Cel mai recent caz prezentat de ziarul “Obiectiv” în  toamna  anului trecut  vizează o suită cu­prin­­zând peste 80  de reclamații depuse la Curtea Constituțională de către FBORB și de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care vizează nu mai puțin de 84 de excepții de neconstituționalitate privind Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România. Toate aceste excepții de neconstituționalitate au fost programate spre judecare în toamna anului trecut, dar s-a dispus amânarea discutării acestor solicitări pentru anul acesta. (Neculai ROSCA)

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …