Saturday , April 20 2024

Niciuna dintre marile investiţii din Suceava înhăţate de constructorii din Botoşani n-a fost terminată la termenul promis

Majoritatea investiţiilor importante din judeţ au ajuns să fie realizate de firme botoşănene. Având, probabil, calităţi nedescoperite încă de suceveni, acestea au acaparat de câţiva ani tot ce înseamnă lucrări mai bănoase în judeţ, dar nu reuşesc sub niciun chip să se încadreze în termenele asumate. De partea cealaltă, o întrebare retorică: câte firme din Suceava au afaceri serioase în judeţul vecin, lansată chiar de reprezentanţi ai administraţiei locale

 victor construct [800x600]


Firmele de construcţii din judeţul Botoşani, care, trebuie să o recunoaştem, au mai mult tupeu sau sprijin decât cele din judeţul nostru, au devenit în proporţie covârşitoare, câştigătoare ale licitaţiilor organizate în Suceava pentru majoritatea investiţiilor de anvergură. De la reparaţii de drumuri judeţene, la întreţinerea acestora pe timp de iarnă, de la reabilitări a unor clădiri istorice, precum Palatul Justiţiei, la modernizarea Aeroportului sucevean, de la refacerea unor artere principale din municipiul reşedinţă de judeţ la extinderea Unităţii de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean, pe unde mergi, găseşti amprenta tot mai pregnantă a unor firme din judeţul vecin, a căror lider necontestat este SC VICTOR Construct SRL Botoşani, urmată îndeaproape de Tehnic Asist SRL Botoşani.
Fără a descuraja concurenţa, atitudinea rezultantă din faptul că aceste firme pot să le privească de sus pe cele din Suceava care nu au reuşit să îşi câştige lucrări în propriul judeţ, a devenit  de-acum ofensatoare, acuză  antreprenori din judeul nostru. S-a ajuns acum ca să se considere de la sine înţeles că firmele botoşănene sunt cele mai bune, iar dacă acestea nu câştigă o licitaţie, trebuie depuse contestaţii până când investiţia îşi pierde raţiunea de a fi făcută ori, dacă au devenit câştigătoare, aceste entităţi antreprenoriale din judeţul vecin fac, cu zâmbetul pe buze jocurile, iar administraţiile publice sucevene, finanţatoare în ultimă instanţă a acestor lucrări, nu au de ales.
Senzaţie trăită chiar în urmă cu o zi, la un comandament de la Primăria Suceava: firmele locale au fost dojenite de către viceprimarul Lucian Harşovschi pentru că au promis nu tocmai hotărât că se vor ţine de cuvânt în ceea ce priveşte termenele asumate pentru lucrări de investiţii de mai mică anvergură, în vreme ce mesajul reprezentantului Victor Construct, care verde în faţă a explicat că nu îşi va respecta termenele avansate acum o săptămână privind lucrările de reabilitare la podul de peste râul Suceava şi la pasajul de peste calea ferată din cartierul Iţcani, a fost recepţionat cu îngăduinţă şi fără dojană.  Mesajul transmis de un tânăr pe nume Bidu, reprezentant al SC Victor Construct SRL Botoşani care a explicat cum trebuie mai întâi să termine podul şi după aceea să se ocupe de pasarelă, a părut a fi convingător în ochii conducerii administraţiei municipale, mai ales că acesta a punctat în sensul că cei de la Victor Construct de aceea întârzie, pentru ca să facă treabă de calitate. Ca şi când la licitaţia câştigată nu se angajaseră să facă treabă de calitate în interiorul termenului de efectuare a lucrărilor. Precizăm că în urmă cu o săptămână, aceiaşi constructori botoşăneni anunţau că vor termina lucrările la pod şi vor trece la cele de la pasaj începând cu data de 1 august 2015.
Victor Construct are în Suceava de rezolvat şi problema reabilitărilor unor străzi importante. Strada Universităţii, Bulevardul George Enescu, cu o continu-are până la fostul cinematograf Modern, viitorul Centru Cultural Bucovinean. Mai bine de o săptămână firma botoşăneană s-a învârtit în jurul cozii , împotmolindu-se la sensul giratoriu de la Catedrală, fiindcă i se stricase freza de ros asfaltul vechi. Deşi mai multe firme sucevene s-au ofe-rit să pună la dispoziţie utilaje asemănătoare, fără cheltuieli suplimentare, cei de la Victor Construct au refuzat, ţinând la vedere faptul că freza lor este cea mai bună şi îşi va face treaba, când va fi adusă piesa defectă, nu se ştie de unde. In acest fel s-a pierdut o săptămână lungă de vară în care lucrările pe arterele rutiere din zonă ar fi putut să se finalizeze. Când în cele din urmă, freza celor de la Victor Construct a redevenit funcţională, a dat Dumnezeu un pic de ploaie, iar lucrările garantate de firma din Botoşani au fost din nou sistate de la sensul giratoriu sus amintit până la Modern, fiindcă nu s-a putut lucra pe ploaie. Zilele acestea se aşteaptă ca investiţia asumată de Victor Construct să fie scoasă din ridicol şi terminată, dacă nu cumva o să picure.
O altă investiţie de anvergură câştigată  de Victor Construct în buricul târgului Suceava este amenajarea spaţiului din faţa Palatului Administrativ. In interiorul perimetrului înconjurat cu garduri ce nu permit ochilor indiscreţi să îşi facă o părere asupra lucrărilor din faţa Prefecturii, senzaţia este mai degrabă de hai să lungim treaba cât se poate. Lucrătorii spun neoficial că termenul asumat pentru finalizarea lucrărilor de pavare cu granit a spaţiului din faţa clădirii nu se poate realiza la 15 august a.c., cum s-a promis anterior de către constructor. Mai mult, acelaşi tânăr reprezentant al Victor Construct pe nume Bidu, a declarat că nu este nicio garanţie că lucrarea se va termina mai devreme de trei luni de acum înainte, adică în luna octombrie a acestui an.
Luna octombrie, preferată de firmele din Botoşani pentru finalizarea investiţiilor sucevene
Acest stil de a fixa termene de către executanţi şi nu de către cei care au comandat lucrarea este, se pare, o practică a firmelor din judeţul vecin care, profitând de oarece “ascendente” deţinute în mânecă ori de o slăbiciune vizibilă a multora dintre antreprenorii locali, au pus mâna pe unele dintre cele mai importante lucrări de investiţii din judeţul Suceava şi implicit pe banii europeni, guvernamentali sau din bugetele locale puşi la dispoziţie pentru realizarea acestora. Un alt exemplu notoriu în constituie lucrările de la Aeroportul “Stefan cel Mare” Suceava, unde principalul antreprenor este SC Tehnic Asist SRL Botoşani.   După mai bine de un an în care reprezentanţi ai conducerii Consiliului Judeţean Suceava – finanţatorul investiţiei – tot anunţau redeschiderea Aeroportului Suceava în luna august a acestui an, cu o lună şi jumătate în urmă  constructorii  de la Tehnic Asist Botoşani şi-au arătat nemulţumirea faţă de modul în care este realizată finanţarea investiţiei şi au tăiat elanul de tăieri de panglici, anunţând că nu vor termina lucrările la aeroport înainte de sfârşitul lunii octombrie 2015, cu puţin timp înainte de termenul limită stabilit de Uniunea Europeană pentru finanţarea acestei investiţii. Potrivit firmei Tehnic Asist Botoşani – sunt întârzieri la derularea investiţiei din cauza “finanţării şchioape” care generează depăşirea constantă a disponibilului de 22 de milioane de lei al firmei. Directorul Aeroportului Suceava, Ion Măriuţa, a contrazis atunci pe constructori, declarând că niciodată nu a fost atins pragul maxim al disponibilului de 22,1 milioane de lei şi a arătat că din suma de 23,7 milioane de lei datorată, suma de decontat este de 9 milioane de lei, care este în termen. Dar până la urmă, constructorul decide când să pună lopata în cui şi nu e bine să te iei la harţă cu acesta.
Licitaţia pentru extinderea UPU Suceava, contestată de Victor Construct Botoşani
Un ultim caz, care scoate în evidenţă atitudinea constructorilor din judeţul vecin şi prieten, care, la o adică, nu fac altceva decât să valorifice oportunităţile şi să penetreze nişele pe care omologii lor de la Suceava le lasă neprotejate, îl reprezintă licitaţia pentru extinderea Unităţii de Primire a Urgenţelor – SMURD apaţinând Spitalului Judeţean Suceava. Am arătat cu o zi în urmă cum licitaţia organizată la începutul lunii trecute pentru proiectul de extindere şi modernizare UPU – SMURD din cadrul Spitalului Judeţean ‘Sfântul Ioan cel Nou” Suceava este bulversată de unul dintre participanţii la procedura de atribuire. Este vorba despre aceeaşi firmă SC Victor Construct SRL Botoşani care a depus la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor CNSC) o cerere de suspendare a procedurii de licitaţie dar şi o contestaţie. Trebuie menţionat că, până pe data de 16 iulie, când trebuia anunţat rezultatul final al licitaţiei,  conducerea managerială a Spitalului Judeţean a cerut clarificări suplimentare celor trei firme participante – SC Victor Construct SRL Botoşani, SC Test Prima Suceava şi SC General Construct Suceava, în condiţiile în care preţurile oferite au fost sub 80% din va-loarea totală estimată, de 12 milioane lei, ce include şi aparatura şi echipamentele medicale prevăzute în proiect. Dintre cele trei, oferta General Construct a fost cea mai avantajoasă ca preţ, dar Victor Construct a decis să reacţioneze prin contestaţii la CNSC. Prima cerere, de suspendare a licitaţiei, a fost respinsă de instituţia centrală dar pentru rezolvarea celei de-a doua, contestaţia propriuzisă, trebuie să se mai aştepte, în condiţiile în care legislaţia în domeniu prevede un termen de rezolvare a unor asemenea solicitări la CNSC de 20 de zile de la depunere. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …

One comment

  1. Sucevenii nu sunt tocmai profesionisti. Vezi FlorConstruct care a disperat oamenii din George Enescu cu lucrarile facute in bataie de joc.
    Victor Construct a facut niste lucrari excelente in George Enescu. Au pus pana si covorul ala alb inainte de a asfalte(lucru nemaintalnit la Suceava)
    Daca dureaza mai mult asta e, totul e sa faca treaba buna si sa reziste in timp.