Thursday , March 28 2024

Nicio școală verificată până acum de autoritățile locale nu deține autorizație de securitate la incendiu

Verificările se vor desfășura până pe data de 20 august. Din comisiile mixte fac parte reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Suceava, ai Direcției de Sănătate Publică Suceava, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” și ai Inspectoratului Scolar Județean Suceava. La nivelul județului nostru sunt 461 de unități de învățământ care nu au aviz sanitar de funcționare 

 scoala saracie


Până pe data de 20 august, comisii mixte alcătuite din inspectori ai Direcției de Sănătate Publică, reprezentanți ai Inspectoratului Scolar Județean, ai Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Suceava, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, dar și ai Prefecturii Suceava desfășoară controale în unitățile de învățământ din județ, în special în cele care nu au autorizații sanitare de funcționare, verificări ce au debutat pe data de 13 iulie. Inspectorii sanitari suceveni fac parte din comisiile mixte care verifică starea igienico-sanitară a unităților de învățământ, dar și grupurile sanitare, racordarea la rețelele de apă potabilă, starea spațiilor în care se depozitează produsele care sunt oferite în cadrul programului “Laptele și cornul”.
Conducerea DSP dorește să fie ve­rificate cât mai multe unități de învățământ, în special cele care nu dețin autorizații sanitare de funcționare, pentru a se vedea și dacă, pe parcursul ultimului an, s-au mai îmbunătățit condițiile din aceste școli în vederea autorizării sanitare. Conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, principala problemă la autorizare este nesolicitarea avizului de specialitate de către autoritățile administrativ-teritoriale. Majoritatea unităților de învățământ fără autorizație sanitară de funcționare sunt situate în mediul rural și nu îndeplinesc condițiile impuse din cauza lipsei apei curente sau a canalizării și a grupurilor sanitare necorespunzătoare. In prezent, la nivelul județului Suceava sunt 461 de unități școlare neautorizate, în care învață peste 33.000 de elevi, reprezentând un procent de 29% din totalul școlarilor și preșcolarilor din județ. Suma totală necesară estimată de autoritățile sucevene pentru autorizarea unităților școlare din punct de vedere sanitar și autorizarea privind securitatea la incendiu este de 84 de milioane de lei.
De la debutul acestor verificări și până acum, au fost luate la puricat 38 de unități de învățământ, care, pe lângă faptul că nu dețin autorizații sanitare de funcționare, s-a constatat că nu au nici autorizație de securitate la incendiu. Este vorba despre școli și grădinițe din șapte unități teritorial-administrative, și anume din Boroaia, Bogdănești, Râșca, Broșteni, Ostra, Horodnic de Jos și Horodnic de Sus.
Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Județean, în acest moment, dintre unitățile de învățământ neautorizate sanitar, 229 de școli au condiții parțiale de autorizare și se fac demersuri pentru ca de la 1 septembrie 2016 să fie conforme normelor în vigoare. 16 școli  funcționează în spații închiriate care au condiții, dar nu sunt destinate procesului de învățământ, cum ar fi cămin cultural, primărie sau apartamente. Este vorba despre grădinițele din Broșteni, Cajvana, Dorna Arini, Găinești, Straja, Moara Nica, Grădinița nr. 4 Vicovu de Sus, Scoala Primară și Grădinița Ploscii, Scoala Primară și Grădinița Sadău, școlile primare din Brodina Salaș și Cununa.
O altă categorie de unități de învățământ care necesită autorizație o reprezintă 84 de școli care urmează să fie desființate, întrucât nu au perspectivă de funcționare, ca urmare a scăderii numărului de elevi în următorii 2-6 ani. In această situație se află grădinițele din Bodnăreni, nr. 2 Boroaia, Dănila, Călinești Enache, Lucăcești, nr. 3 Frătăuții Noi, nr. 2 Costișa, nr. 2 Grămești, nr. 2 Brădățel, Brașca, Râșca, Slătioara, Zaharești, Costâna, școlile primare din Poienari, Slobozia Sucevei, nr. 2 Brădățel, Brașca, Dragomirna, Grigorești, Zaharești, cât și școlile gimnaziale din Boroaia, nr. 2 Călinești Enache, Dănila, Corni, Deleni.
Din totalul celor 461 de unități școlare neavizate, 88 de școli au realizat proiecte în vederea dobândirii condițiilor de autorizare cu sprijinul comunității locale, proiecte care vor debuta anul acesta sau în viitorul apropiat. Aici regăsim grădinițele din Călugăreni, Bălcăuți, Humoreni, Mariței, Dolheștii Mici, Broșteni, nr. 2 Dumbrăveni, Iacobești, Hârtop, Rotunda, Poiana Mărului, Preutești, Rădășeni, Todirești, Molid, școlile primare din Călugăreni, Giulești, Capu Câmpului, Valea Poienii, Siliștea, Iacobești, Hârtop, Rotunda, Mitocași, Lipoveni, Preutești, școlile gimnaziale din Bănești, Fântânele, Horodnic de Sus, Poiana Mărului, Moara Carp, Todirești, Costâna, nr. 2 Vadu Moldovei, Valea Moldovei, nr. 3 Vicovu de Sus. La finalul perioadei de verificări, comisia va prezenta Prefecturii raportul ce va cuprinde concluziile și măsurile în vederea remedierii deficiențelor constatate. (Cristina RUSTI)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …

One comment

  1. Nici nu o să mai trebuiască autorizații prea multe.Numărul elevilor e în scădere maximă,vor fi școli goale ,nepopulate și nu vor mai trebui autorizații.La câte locuri rămân libere de la an la an …..