Sunday , April 28 2024

Nicio schimbare față de anul trecut: Aproape 30% dintre elevii suceveni vor învăța și anul acesta în școli neautorizate

Din totalul de 787 de unități de învățământ, doar 301 sunt autorizate de Direcția de Sănătate Publică și de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. 92% dintre școlile fără autorizație sanitară sunt la țară . Pentru autorizarea acestor unități de învățământ este nevoie de 84 de milioane de lei. Ministrul Educației, Liviu Pop: “Părinții să nu își ducă copiii la școlile fără autorizație”.  Aproximativ 10% din clădirile unităților de învățământ din țară funcționează fără autorizația de securitate la incendiu

 scoala cu pomperie

 

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Scolar Județean Suceava, la nivelul județului nostru vor funcționa în anul școlar 2017-201787 de unități de învăță­mânt, dintre care doar 301 sunt autorizate de către Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Dintre cele 301 unități școlare autorizate, 45 sunt grădinițe care funcționează în aceeași clădire cu o școală autorizată din punct de vedere sanitar. Dintre cele 486 de școli fără autorizație sanitară din județ, 432, ceea ce reprezintă 92% dintre unitățile de învă­ță­mânt, sunt în mediul rural, majoritatea neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările cu utilități, cum ar fi gru­purile sanitare interioare, apa curentă, compoziția apei din punct de vedere chimic sau bacteriologic și numărul de cabine la gru­purile sanitare în raport cu efectivele de elevi. Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Județean, în acest moment, dintre unitățile de învățământ neautorizate sanitar, 229 de școli au condiții parțiale de autorizare. 16 unități de învățământ  func­­țio­­nează în spații închiriate care au condiții, dar nu sunt destinate procesului de învățământ, cum ar fi cămin cultural, primărie sau apartamente. O altă categorie de unități de învățământ care necesită autorizație o reprezintă 80 de școli care urmează să fie desființate, întrucât nu au perspectivă de funcționare, ca urmare a scăderii numărului de elevi în următorii ani. Din totalul celor 459 de unități școlare neavizate, 88 de școli au realizat proiecte în vederea dobândirii condițiilor de autorizare cu sprijinul comunității locale.

In ceea ce privește avizarea ISU a clădirilor în care funcționează unitățile de învățământ din județ, o statistică prezentată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență relevă faptul că unitățile de învățământ din județul Suceava dispun de 1.067 de clădiri, însă un număr de 784 de clădiri nu intră sub incidența avizării și autorizării privind securitatea la incendiu. Aceste clădiri au fost construite sau au suportat lucrări de ­mo­dernizare, extindere, schimbare de destinație anterior intrării în vigoare a unui act normativ din anul 1998, iar pentru construcțiile edificate în intervalul 1998-2006, suprafețele desfășurate erau sub limitele impuse de hotărârile de guvern în vigoare la data respectivă. Potrivit aceluiași raport, 283 de clădiri necesită aviz sau autorizație de securitate la incendiu, iar dintre acestea 170 de clădiri dețin avize de securitate la incendiu și 24 de clădiri dețin autorizație de securitate la incendiu.

Costurile totale estimate pentru ­auto­rizarea școlilor din județul Suceava, conform notelor de fundamentare transmise de conducerile unităților de învățământ, sunt de aproximativ 68 de milioane de lei pentru autorizare sanitară și de aproximativ 15 mi­lioane lei pentru autorizare ISU. Men­țio­năm că inspectorul șef al ISU „Buco­vina” Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, a arătat că din totalul celor 787 de unități de învățământ din județul nostru, doar 144 au nevoie de autorizație pentru securitate la incendiu, 42 dintre acestea fiind deja autorizate, iar pentru 102 fiind demarate procedurile de intrare în legalitate și sunt în curs de autorizare. „Din eviden­țele actuale, la nivelul județului Su­ceava funcționează 787 de clădiri cu destinația de unitate de învățământ. Din acestea, doar 144 de unități de învățământ sunt unități de învățământ pentru care este necesară autorizația pentru securitate la incendiu. 42 de unități de învățământ sunt autorizate, iar 102 sunt în curs de auto­rizare”, a declarat generalul de brigadă Ion Burlui.

Unitățile de învățământ reprezintă o ­ca­tegorie aparte, prin prisma faptului că aceste categorii de obiective sunt frec­ven­tate de același public. Prin activitățile de informare preventivă pe care ISU Suceava le desfășoară s-a încercat ca beneficiarii – preșcolarii, elevii, studenții și personalul – să cunoască specificul clădirii, unde sunt amplasate mijloacele de apărare împotriva incendiilor, căile de evacuare, locul de întâlnire în caz de incendiu. De menționat este faptul că deținerea autorizației de securitate la incendiu nu exclude riscul producerii unui incendiu, așa cum nici lipsa acestui document administrativ nu maximizează riscul producerii.

 Peste peste 33.000 de copii din județ învață în școli neautorizate

La începutul acestui an, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că unită­ți­le de învățământ care nu vor intra în legalitate până pe data de 30 iunie vor fi închise, însă spre norocul autori­tă­ților locale, dar și al elevilor suceveni care riscau să nu mai aibă unde să-și desfășoare cursurile, termenul a fost prelungit până la sfârșitul anului. “Conform statisticii, din 765 de școli, 39% au autorizație de funcționare sanitară și ISU, pentru situații de urgență. Cred că din punct de vedere sanitar-veterinar e chiar un efort mare. In jur de 15 milioane de euro este nevoie pentru investiții în grupuri sanitare, pentru apă potabilă corespunzătoare și de calitate și alte chestiuni pe care le cer cei care dau autorizații. Nu poți să nu îți propui la început de an alocarea de resurse. De aceea directorii de școli, împreună cu primăriile trebuie să ceară, pentru că acum este un mare program al vicepremierului Shhai­deh pentru dezvoltare locală prin care se pot cere bani pentru grupuri sanitare, ca 15 septembrie să ne prindă cu cea mai mare parte a lucrurilor rezolvate”, își propunea, în luna martie a acestui an, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean.

Din păcate, lucrurile nu sunt diferite față de anul școlar trecut, când în unitățile școlare neautorizate din județul Suceava își desfășurau activitatea peste 33.000 de copii, aceștia reprezentând un procent de 29% din totalul școlarilor și preșcolarilor din județ, procentul rămânând neschimbat și pentru acest an școlar. Suma totală necesară estimată pentru autorizarea școlilor din punct de vedere sanitar și autorizarea pri­vind securitatea la incendiu este de 84 ­mi­lioane de lei.

Pe 11 septembrie începe noul an școlar

Si în acest an școlar, elevii vor merge la școală înainte de 15 septembrie, clopo­țelul urmând să sune pe 11 septembrie. Anul școlar 2017-2018 va avea un număr de 36 de săptămâni de cursuri, primul semestru având 19 săptămâni, iar cel de-al doilea 17 săptămâni. Programul “Scoala Altfel” va fi derulat, ca în anii precedenți, pe o perioadă de 5 zile, într-una din perioadele 13 noiembrie 2017 – 24 noiembrie 2017, 26 februarie 2018- 30 martie 2018 și 14 mai – 8 iunie 2018. (Cristina RUSTI)

Ministrul Educației: Părinții să nu își ducă copiii la școlile fără autorizație

Ministrul Educației, Liviu Pop, a declara ieri, cu mai puțin de o lună înaintea începerii anului școlar, că în nicio școală neautorizată nu ar trebui lăsați copiii.

Liviu Pop, a declarat marți, într-o conferință de presă, că nu ar trebui să fie lăsați copiii în școli neautorizate. “În nicio școală neautorizată nu ar trebui să lăsăm copiii astăzi”, a spus ministrul.liviu pop

Potrivit acestuia, din 31.297 corpuri de clădiri în care își desfășoară activitatea unitățile de învățământ, 2.261 dintre acestea au autorizație PSI, iar 4.200 au avize PSI.

“În maximum doi ani vrem să avem toate unitățile cu autorizație, că nu este ritmul pe care ni-l dorim nu pot să comentez. Ne dorim ca toți copiii și profesorii să fie în siguranță“, a afirmat Pop.

Întrebat ce ar sfătui părinții ai căror copii merg la școală în clădiri nesigure, ministrul a răspuns: “Să nu își ducă copiii în școlile respective”.

“Acum o lună am aprobat 2.500 de proiecte pentru reabilitare și construcții noi de clădiri. Banii aceștia sunt în bugetele autorităților locale, veniți de la Ministerul Dezvoltării. Fiecare primar își organizează licitațiile pentru construcție și dezvoltare. Ministerul Educa­ției este proprietar pe clădirile de la palate și cluburi. Avem obligația ca acela școli fără autorizație să le reabilităm sau să facem altele noi”, a spus reprezentantul MEN.

Astăzi, cu mai puțin de o lună până la începerea unui nou an școlar, problemele au fost rezolvate în mai puțin de jumătate dintre clădiri. Astfel, peste 2.600 de unități nu îndeplinesc normele de securitate impuse de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Si, pentru că nu există timp, bani și, în multe cazuri, nici interes pentru remedierea problemelor, vor funcțio­­na așa în viitorul an școlar.

Deși sunt periculoase pentru securitatea dascălilor și a elevilor, legea nu permite sistarea activității în clădirile școlare neautorizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. (Agerpres)

 Aproximativ 10% din clădirile unităților de învățământ din țară funcționează fără autorizația de securitate la incendiu

Aproximativ 10% din cele peste 26.000 de clădiri ale unităților de învățământ din țară funcționează fără autorizația de securitate la incendiu, a declarat marți Cătălin Chircă, purtător de cuvânt al IGSU.

El a arătat că în această perioadă inspectoratele pentru situații de urgență din țară, în co­laborare cu inspectoratele școlare jude­țene, au întreprins acțiuni de identificare a tuturor construcțiilor cu destinația de învă­­țământ, care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și asupra acestei situații au fost informate Administrația Prezidențială, Ministerul Educației Națio­­nale, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, instituțiile prefectului și consiliile județene. “Facem mențiunea că autorizația de securitate la incendiu se emite în baza

so­li­ci­tărilor adresate de autoritățile ad­­­mi­nis­­­­trației publice locale. În lipsa acestor solicitări, însoțite de documentația teh­nică aferentă și a existenței lucrărilor care țin de îndeplinirea cerinței securitate la incendiu, acest act nu poate fi emis. Cu toate eforturile depuse de inspectoratele pentru situații de urgență județene/București-Ilfov în a acorda asistență tehnică de specialitate, se constată o scădere a mediei lunare de emitere a acestor acte de autoritate de la 23 autorizații pe lună, cât s-a înregistrat în perioada octombrie 2016 — martie 2017, la 13 autorizații pe lună“, a declarat Chircă.

 

 

Vezi si

Suceveanca Lăcrimioara Perijoc, argint la Campionatele Europene de box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc a pierdut, sâmbătă, meciul disputat cu reprezentanta Serbiei, Sara Cirkovic, în …