Saturday , April 20 2024

Nesfârşitele contestaţii la achiziţii publice, frână la majoritatea investiţiilor din judeţul Suceava

De la jumătatea anului încoace, CNSC a emis 17 decizii privind contestaţii depuse la licitaţii publice desfăşurate în judeţul Suceava. In marea majoritate, acestea au fost rezolvate în favoarea autorităţilor contractante. Chiar dacă soluţiile date de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor vin relativ repede, posibilitatea atacării acestora în justiţie întârzie foarte mult începerea lucrărilor de investiţii ori achiziţia de bunuri şi servicii. In multe situaţii s-a ajuns să se piardă din cauza contestărilor nejustificate, finanţări importante

 dosare [800x600]


Atacarea licitaţiilor organizate de entităţi publice la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) de către participanţi nemulţumiţi, constituie un sindrom specific activităţii de investiţii din România şi implicit din judeţul Suceava. Aceste contestaţii, care după luarea unei decizii în cadrul CNSC pot fi continuate în instanţă, au întârziat şi întârzie în continuare nepermis de mult începerea lucrărilor, existând situaţii în care s-au pierdut finanţări importante, inclusiv din bani europeni, pentru că nu s-au mai putut respecta termenele pentru începerea, cu atât mai mult de finalizare a unor lucrări din cauza bătăliilor duse de licitatori cu autorităţile contractante sau chiar ei între ei, la CNSC şi la instanţă. In articolul care urmează prezentăm o trecere în revistă a contestaţiilor depuse la Bucureşti şi soluţionate în a doua jumătate a acestui an, considerându-le pe cele din prima parte a anului, clarificate. Este vorba în principal de contestaţii la licitaţii organizate de primării sau Consiliul Judeţean, dar şi la unele ale căror promotori au fost alte instituţii de stat – Spitalul Judeţean, Direcţia Silvică. DSVSA sau DGASPC. Majoritatea contestaţiilor au fost respinse, în întregime sau în parte, dar asta nu înseamnă că fenomenul scade din amploare. In total, am identificat 17 decizii luate de CNSC în a doua parte a acestui an, vizând entităţi din judeţul Suceava. Dacă luăm în calcul că în acelaşi interval s-au emis circa 800 de decizii de către Consiliu, am putea aprecia că judeţul Suceava stă chiar onorabil într-un eventual clasament naţional pe această temă. Desigur, mai este vorba şi despre numărul de investiţii demarate în ultima perioadă la noi în judeţ, în comparaţiei cu cele din alte părţi ale ţării, şi această cifră, pe care nu o avem, fiind necesară pentru o imagine de ansamblu a ratei contestaţiilor depuse la numărul de licitaţii organizate.
Firme  de pază în luptă pentru Spitalul Judeţean
O licitaţie organizată de Spitalul Judeţean Suceava a fost contestată în 2 iulie a.c., de către Real Protection Guard şi International Private Security SRL. Aceasta viza procedura de atribuire a serviciilor de pază ale unităţii spitaliceşti, cerându-se descalificarea Companiei de Pază Pantera SRL. CNSC a încuviinţat în principiu o cerere de intervenţie accesorie formulată de aceasta din urmă şi a respins ca nefondate contestaţiile formulate de celelalte două firme de pază, dispunându-se continuarea procedurii de achiziţie publică.
Supravegherea lucrărilor la Muzeu, ţinta ratată a unei firme ieşene
In data de 20 iunie a acestui an a fost depusă o contestaţie a firmei Medos Construct & Consulting SRL Iaşi împotriva rezultatului procedurii de atribuire organizată de Consiliul Judeţean Suceava, în procedura de licitaţie deschisă în vederea atribuirii contractului de achiziţie publică având ca obiect “Servicii de supraveghere a lucrărilor, pentru obiectivul “O clădire de patrimoniu – muzeu pentru mileniul III”. Se cere anularea deciziei prin care oferta contestatoarei a fost declarată necâştigătoare şi anularea deciziei prin care a fost declarată câştigătoare SC IMPO Construct SRL. CNSC a decis în luna iulie a acestui an respingerea ca nefondată a contestaţiei depuse de Medos Construct & Consulting.
Euro Est Group a contestat degeaba o licitaţie pe care câştigat-o la Saru Dornei
Prin contestaţia din 07.07.2014 asocierea Euro Est Group SA – Calcarul Pojorâta, reprezentantă de Dragos Florin Croitoru, a depus la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) o contestaţie împotriva modului în care s-au atribuit, în comuna Saru Dornei, contractul de lucrări având ca obiect modernizare drum comunal, cerându-se anularea deciziei de respingere a ofertei sale ca inacceptabilă şi neconformă. S-a cerut reevaluarea ofertelor. CNSC a respins ca tardivă contestaţia asociaţiei conduse de Euro Est.
 Sistemul informatic din primăriile sucevene, râvnit degeaba de o firmă din Bucureşti
In data de 24 iulie a.c, la CNSC a fost emisă o decizie privind contestaţia depusă cu o lună înainte de SC ROMSYS SRL Bucureşti, formulată împotriva unei adrese de solicitări de clarificare emisă de CJ Suceava, în calitate de autoritate contractantă, în cadrul procedurii de atribuire prin licitaţie deschisă a contractului de achiziţie publicâ avănd ca obiect Contract de servicii «Sistemul Informatic Integrat de Management la Primarii – SIIMP», aferent proiectului «Implementarea de soluţii e-guvernare la nivelul a 15 UAT-uri din Judeţul Suceava », în vederea atribuirii contractului de achiziţionare de hardware şi software, precum şi a serviciilor de dezvoltare şi implementare a sistemului informatic integrat. CNSC a admis contestaţia formulată de ROMSYS SRL şi a dispus continuarea procedurii de atribuire.
La Vatra Moldoviţei, bătălia se dă, ca de obicei la munte, pentru lemn
Primăria comunei Vatra Moldoviţei a fost reclamată  la CNSC de către firma Kilometrul Zero SRL din aceeaşi localitate, care a cerut anularea procedurii de licitaţie publică cu strigare organizată pentru atribuirea contractului având ca obiect „masă lemnoasă pe picior”, organizat la 4 iulie a.c. de administraţia locală. CNSC a considerat că nu intră în atribuţiile sale soluţionarea unei astfel de contestaţii, a dispus respingerea demersului făcut de firma din Vatra Moldoviţei şi a dispus în 27 iulie, trimiterea dosarului spre rezolvare instanţei competente, în speţă Tribunalului Suceava.
O bătălie încununată de succes pentru servicii sanitar veterinare între o firmă din Marginea şi DSVSA
SC Margivet SRL din Marginea, judeţul Suceava a contestat în aceeaşi lună la CNSC comunicarea emisă de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava în calitate de autoritate contractantă în cadrul procedurii de achiziţie publică în vederea atribuirii acordului cadru “Acţiuni sanitar – veterinare cuprinse în cadrul Programul acţiunilor de spupraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului”. S-a cerut suspendarea procedurii de atribuire până la soluţionarea contestaţiei. CNSC a decis, în 30 iulie a.c., admiterea contestaţiei depusă de firma mărgineană şi s-a dispus anularea solicitată a procedurii de atribuire.
CNSC a refuzat unei firme din Petrila – Sibiu să hrănească păstrăvii din Bucovina
CNSC a avut de analizat în vara acestui an şi contestaţia depusă de SC Coppens SRL Petrila, judeţul Sibiu, împotriva rezultatului procedurii de atribuire emis de RNP – Direcţia Silvică Suceava în calitate de autoritate contractantă, în cadrul procedurii de licitaţie publică organizată pentru atribuirea contractului de achiziţie având ca obiect “Furnizare hrană graduală pentru păstrăvi. In data de 7 august a.c., CNSC a decis respingerea contestaţiei SC Coppens Ro SRL şi a dispus continuarea proceduri de atribuire în cauză.
Victor Construct Botoşani a contestat degeaba licitaţia de la Suceava pentru reabilitare străzi, poduri şi pasaj
In data de 31 iulie a.c., SC Victor Construct SRL Botoşani a depus la CNSC în calitate de lider al asocierii cu SC Autotehnorom SRL,o contestaţie împotriva deciziei primăriei municipiului Suceava în calitate de autoritate contractantă în cadrul procedurii de atribuire, prin licitaţie publică deschisă cu fază finală de licitaţie electronică organizată în vederea încheirii acordului-cadru având ca obiect “Lucrări de reabilitare pentru proiectul Reabilitare străzi, poduri şi pasaj”, solicitându-se anularea adresei prin care oferta asocierii a fost declarată inacceptabilă. CNSC a decis respingerea contestaţiei ca urmare a neconstituirii garanţiei de bună conduită , conform legii, la data de 27 august.
O firmă din Târgu Mureş a încercat fără succes să înhaţe o halcă din “Sistemul managerial integrat al deşeurilor” din judeţul Suceava
O altă contestaţie provenită din judeţul Suceava ce a trebuit să fie analizată de CNSC a fost înaintată de SC Triplast SRL Târgu Mureş. Este drept, aceasta nu avea nici număr de înregistrare şi nici nu era datată în CNSC a trebuit să o ia în considerare, mai ales că documentul viza contestarea unei documentaţii de atribuire elaborată în cadrul procedurii de atribuire prin licitaţie deschisă de către CJ a contractului de achiziţie publică de furnizare având ca obiect “achiziţie de echipamente (eurocontainere, unităţi de compostare individuală, tocătoare), pentru colectarea deşeurilor reciclabile şi a deşeurilor menajere în cadrul proiectului “Sistem managerial integrat al deşeurilor din judeţul Suceava”. CNSC a dispus respingerea ca rămasă fără obiect a contestaţiei formulate de firma Triplast SRL din Târgu Mureş, dispunând continuarea procedurilor de atribuire, prin decizia din 8 septembrie a.c.
Firmă din Moisei Maramureş, supărată că Direcţia Silvică nu le-a încredinţat întreţinerea pajiştilor
Pe data de 17 septembrie a.c., a fost decisă de CNSC  soluţionarea unei alte contestaţii ce vizează Direcţia Silvică Suceava, depusă de această dată de SC MOIEXIM SRL Moisei, judeţul Maramureş. Prin documentul fără număr de înregistrare la emitent şi nedatată se contestă rezultatul procedurii de atribuire, prin cerere de oferte, a contractului de achiziţie publică privind rezultatul procedurii de atribuire, prin cerere de oferte, a contractului de achiziţie publică având ca obiect “servicii pentru întreţinerea pajiştilor” şi se cere reevaluarea ofertei depuse de contracandidatul său, în sensul declarării acesteia ca inacectabilă. CNSC a acceptat excepţia lipsei competenţei materiale invocată de Direcţia Silvică Suceava şi a declinat soluţionarea contestaţiei depuse de SC Moiexim SRL către Tribunalul Suceava.
Bătălie între două firme sucevene, pentru reparaţia maşinilor Primăriei
SC Railex SRL Suceava a depus în data de 10 septembrie a.c. o contestaţie la aceeaşi instituţie împotriva unei adrese a Primăriei municipiului Suceava. Aceasta, în calitate de autoritate contractantă, în cadrul procedurii de cerere de oferte organizată în vederea atribuirii contractului de „servicii de reparaţii, întreţinere şi verificări pentru maşinile din parcul auto al Primăriei, prin care se comunica declararea drept câştigătoare a ofertei depuse de SC Fetcom SRL şi anularea procedurii de atribuire a lucrărilor către aceasta”. CNSC a respins în data de 27 septembrie a.c. ca nefondată contestaţia formulată de SC Railex SRL în contradictoriu cu municipiul Suceava şi continuarea procedurii de atribuire.
Rosal a pierdut salubrizarea Sucevei în faţa Diasil
O decizie luată de CNSC care a fost mai mult mediatizată în Suceava a fost emisă la 29 septembrie a.c., vizând contestaţia formulată de SC Rosal Grup SA Bucureşti împotriva rezultatului procedurii de atribuire prin licitaţie publică de către Primăria municipiului Suceava a contractului de concesionare având ca obiect “Delegarea de gestiune, prin concesiune, a serviciului public de salubrizare stradală şi servicii de iarnă în municipiul Suceava” către SC Diasil Service SRL Suceava. CNSC a respins, ca nefondată contestaţia formulată de SC Rosal Grup SA Bucureşti, a admis cererea de intervenţie accesorie formulată SC Diasil Service SRL, dispunând continuarea procedurii de atribuire. Ulterior, Curtea de Apel Suceava a confirmat buna decizie luată de CNSC.
Licitaţia pentru un drum din Liteni, contestată de Transporturi Auto SA Botoşani
CNSC s-a pronunţat pe 15.10.2014 asupra contestaţiei formulate de SC Transporturi Auto SA Botoşani, ca lider al asociaţiei făcute cu Comir SRL împotriva modului în care s-a efectuat procedura de atribuire prin cerere de oferte a contractului de achiziţie publică de lucrări având ca obiect “Proiectarea şi execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii “Modernizare drum de interes local în oraşul Liteni” organizată de primăria comunei din localitate.  S-a cerut  anularea actului atacat, anularea raportului procedurii de atribuire, reevaluarea ofertei sale, „reluarea procedurii cu respectarea cerinţelor de calificare, în urma soluţionării contestaţiei”, „constatarea abuzului autorităţii contractante în depăşirea cerinţelor din fişa de date a achiziţiei în timpul evaluării ofertelor, etc. CNSC a respins ca tardivă contestaţia  formulată de SC Transporturi Auto SA Botoşani în contradictoriu cu autoritatea contractantă – Primăria oraşului Liteni şi a dispus continuarea procedurii de atribuire.
Carnea pentru cantinele azilelor şi orfeninatele DGASPC, subiect de contestaţie la CNSC
Si Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Protecţie a Copilului (DGASPC) Suceava a avut parte de o contestaţie în acest interval pentru o licitaţie efectuată. Astfel în data de 29 octombrie a.c., CNSC s-a pronunţat în ceea ce priveşte contestaţia depusă la începutul lunii trecute de către SC Carpatis SRL Suceava.
Contestaţia vizează adresa DGASPC privind comunicarea rezultatului procedurii de atribuire prin cerere de ofertă a contractului de achiziţie publică de furnizare, având ca obiect “Furnizare lot 1 – carne de vită şi porc şi lot 2 – preparate din carne”. Si în acest caz s-a cerut reevaluarea ofertelor şi atribuirea contractului către Carpatis. CNSC a admis în parte contestaţia formulată de firma de carmangerie şi a dispus anularea deciziei de declarare inacceptabilă a ofertei depuse de SC Carpatis SRL pe lotul 2, şi  dispune continuarea procedurii dar respinge ca nefondate solicitările contestatorului privind lotul 1 si mentine decizia cuprinsă în raportul procedurii privitoare la acest lot.
Echipamentele şi instrumentarul medical chirurgical, prilej de dispută între un participant  şi organizatorul licitaţiei, la Spitalul Judeţean
Spitalul Judeţean “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a mai avut de furcă în acest an cu o firmă ce a reclamat unitatea spitalicească. Pe data 5 noiembrie a.c., s-a emis o decizie referitoare la contestaţia formulată de SC Silva Trading SRL Bucureşti împotriva documentaţiei de atribuire întocmită de Spitalul Judeţean,  care, în calitate de autoritate contractantă a realizat procedura – cerere de oferte în vederea atribuirii unui contract de achiziţie publică având ca obiect “Echipamente şi instrumentar medical chirurgical”. S-a cerut suspendarea procedurii de atribuire. CNSC a admis în parte contestaţia obligând autoritatea contractantă la continuarea procedurii dar respinge cererea de anulare a procedurii formulată de firma bucureşteană.
Poieni Solca a pierdut la CNSC o primă bătălie cu o firmă bucureşteană, care vrea cu orice preţ să doteze mica localitate cu utilaje pentru serviciile publice
In data de 7 octombrie a.c., SC Grădinariu Import Export SRL Bucureşti a depus la CNSC o contestaţie împotriva rezultatului procedurii – cerere de oferte, realizată de Primăria comunei Poieni Solca, realizată în vederea atribuirii contractului de furnizare având ca obiect “Achiziţie de utilaje pentru serviciul public de gospodărire comunală şi serviciu de situaţii de urgenţă în comună. S-a cerut Consiliului anularea actului atacat şi tuturor actelor subsecvente precum şi obligarea autorităţii contractante la reevaluarea ofertei sale. CNSC a admis contestaţia în data de 12.11.2014, a anulat rezultatul procedurii şi a obligat autoritatea contractantă la continuarea procedurii în maxim 10 zile de la comunicarea deciziei.
 La Dărmăneşti, disputa între Primărie şi Geprocon Iaşi, care a contestat o licitaţie pentru reabilitări de drumuri, rămâne deschisă
Ultima decizie a CNSC de până acum datează din 14 noiembrie. SC Geprocon Iaşi a formulat o contestaţie împotriva rezultatului procedurii iniţiate de comuna Dărmăneşti care, în calitate de autoritate contractantă a organizat cerere de oferte cu etapă finală licitaţie electronică în vederea atribuirii lucrării având ca obiect reabilitarea şi modernizarea a trei drumuri din localitate. S-a cerut obligarea autorităţii contractante la reevaluarea ofertelor depuse şi să se declare admisabilitatea ofertei firmei ieşene. Consiliul a admis în parte contestaţia geprocon SA, anulând raportul procedurii şi adresa de comunicare a rezultatului, obligând autoritatea contractantă la continuarea procedurii de atribuire. A respins însă, ca inandmisibilă cererea Geprocon SA privind obligarea autorităţii la declararea admisibilă a ofertei sale.
De menţionat în final că toate aceste decizii ale Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor au putut fi atacate prin plângere în instanţă de oricare dintre părţi, în termen de 10 zile de la comunicare. (Neculai ROSCA)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …