Saturday , April 20 2024

Negocierile cu Thermonet au eşuat complet

consiliul local 21 august 2014 - 2 [800x600]

  Consiliul Local Suceava şi-a însuşit cu 19 voturi pentru şi două abţineri raportul comisiei de negociere pentru preluarea în concesiune a serviciului de termoficare în sistem centralizat, raport nefavorabil unei concesionări către entitatea privată Thermonet SRL. Primarul Ion Lungu a propus spre adoptare, iar Consiliul Local a adoptat, în schimb, un proiect prin care Termica rămâne în continuare prestator al serviciilor de transport, distribuţie şi furnizare de energie termică, în condiţiile organizării unei noi licitaţii, cu toate că s-a pus în discuţie şi varianta înfiinţării unui serviciu de termoficare în cadrul Primăriei sau a unei noi societăţi

 
Negocierile dintre municipalitatea suceveană şi societatea Thermonet SRL în ideea preluării în concesiune, de către aceasta din urmă, pe un interval de 20 de ani, a serviciilor de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, au eşuat complet. Cei care au pus capac, ieri, acestor negocieri au fost consilierii locali suceveni care şi-au însuşit raportul comisiei de negociere. Astfel, în şedinţa de ieri, 19 din 21 de consilieri locali care au rămas până la finele şedinţei când s-a pus în discuţie raportul respectiv – Corneliu Vornicu şi Vasile Monacu plecând din şedinţă cu vreo oră mai devreme invocând diverse motive – au votat în favoarea raportului respectiv.
Alţi doi între care şi viceprimarul Ovidiu Doroftei s-au abţinut de la votarea raportului respectiv. Iniţial, şi Ovidiu Doroftei voia să plece din şedinţă la discuţia cu privire la raportul comisiei, dar în final a optat doar pentru a se retrage de la masa unde se purtau discuţiile pentru ca, la finalul acestora, să revină la vot şi să arate că se abţine. Ovidiu Doroftei fusese desemnat printre consilierii locali care să facă parte şi din comisia de negociere, dar a renunţat, la un moment dat, să mai participe la şedinţe. Ieri, el a explicat că a preferat să nu mai participe la şedinţele din comisie după ce, într-o şedinţă a Consiliului Loocal Suceava, unul dintre consilieri a afirmat că ar avea informaţii cum că în comisia de negociere nu se petrec lucruri legale. De aceea, Ovidiu Doroftei a considerat că ar fi o măsură de protecţie pentru el aceea de a se abţine o perioadă să mai participe la şedinţe şi chiar şi-a luat concediu iar la şedinţa de ieri a Consiliului Local s-a abţinut de la votul privind raportul nefavorabil închereirii unui contract cu Thermonet.
Primarul Ion Lungu a declarat, la începutul discuţilor, că el consideră că este un raport corect făcut iar printre argumentele aduse în discuţie de către primar ar fi faptul că Thermonet ar fi dorit să stabilească vreo cinci ani preţul gigacaloriei, deşi acesta este atributul Consiliului Local. Primarul a precizat că varanta pe care el o vede ar fi cea de reluare a licitaţiei de concesionare. In acest sens, pe ordinea suplimentară a şedinţei de ieri a Consiliului Local Suceava a fost pus un proiect de hotărâre cu privire la prelungirea contractului pe care SC Termica SA îl are cu municipalitatea pentru asigurarea serviciului de alimentare cu apă caldă şi încălzire în sistem centralizat.
Preşedintele de şedinţă de ieri, consilierul Lucian Harşovschi a arătat că preţul cu care cei de la Thermonet au venit, în final, după mai multe negocieri, a fost de 140 de lei fără TVA, dar în opinia lui Lucian Harşovschi problema a apărut când cei de la Thermonet au solicitat garanţii de la Primărie că nu va creşte, timp de cinci ani, preţul pe care populaţia îl va plăti pentru energia termică. Preţul actual este de 185 de lei cu tot cu TVA, diferenţa până la 317,44 lei este subvenţionată de la bugetul local.
Solicitarea celor de la Thermonet era însă justificabilă prin aceea că o eventuală majorare în următorii doi – trei ani a tarifului populaţiei pentru energia termică ar fi dus la debranşări în masă, ceea ce ar fi însemnat trecerea sub pragul minim de rentabilitate a sistemului şi cale sigură spre faliment. Menţinerea pentru patru sau cinci ani a preţului actual pentru populaţie, aşa cum solicitase Thermonet, era în regulă dacă în acest interval, prin fondurile europene care pot fi accesate între 2014 – 2020 pentru termoficare, erau automatizate toate punctele termice, faţă de 18 câte sunt în prezent şi puteau fi înlocuite foarte multe conducte cu probleme mari, ducând la înjumătăţirea pierderilor şi la scăderea cheltuielilor de personal. In final, după cinci ani, clauza respectivă dispărea iar tariful pentru populaţie urca în jurul a 230 de lei pe gigacalorie, suportabil de majoritatea cetăţenilor iar bugetul local nu mai era presiat atât de mult în condiţiile diminuării pierderilor.
Comisia de negociere a avut altă opinie, considerând inacceptabilă abordarea cu garanţia nemodificării în următorii ani a tarifului gigacaloriei pentru populaţie iar în final votul Consiliului Local se înscrie pe linia „boală lungă, moarte sigură”. Deşi Termica mai rămâne furnizor până la finalizarea unei noi licitaţii, cum anunţase şi primarul, există multe probleme în continuare nerezolvate.
Singurii câştigaţi din această tevatură sunt cei vreo 120 de angajaţi ai Termica SA Suceava care nu vor sta cu frică în iarna asta că din 31 martie trebuiau să fie dispobilizaţi de Thermonet. Pentru asta, vreo 60 de mii de suceveni stau cu frică dacă va fi sau nu în stare Termica să ofere iarna asta serviciile corespunzătoare, başca să le încaseze de la populaţie şi să plătească un minim necesar celor de la Bioenergy – producătorul de energie termică în oraş.
Oricum, nici varianta cu reluarea licitaţiei nu este una finală. Cu toate că primarul a spus clar acest lucru, deja în Consiliul Local sunt mai multe păreri. PSD susţine sus şi tare necesitatea înfiinţării unei noi societăţi de termoficare, invocând un mai vechi precedent: TPL-ul înfiinţat în condiţiile intrării în faliment a TPS-ului. Asta ar însemna că PSD se pregăteşte să cânte prohodul Termicii, după alegeri. Nici PDL nu este mai breaz. Stiind foarte bine abordarea PSD, PDL a lansat, ieri, prin Lucian Harşovschi, ideea unui serviciu de termoficare, în opoziţie cu societatea nouă de termie a oraşului. PDL ştie bine că nicio variantă nu este agreată de Ion Lungu, care se vede pus în situaţia de a alege între două rele, dar PDL scoate în evidenţă contraargumentele pentru o nouă societate: efortul financiar pentru capitalizare şi riscul de a pierde licitaţia. In schimb, înfiinţarea serviciului de termoficare ar scuti municipalitatea de acest risc. Cât priveşte imposibilitatea de a face angajări – un serviciu în subordinea Primăriei presupune acest lucru – cei de la PDL au venit cu o soluţie aproape imposibilă care miroase a provocare electorală de la o poştă: Ion Lungu să îl convingă pe Victor Ponta să accepte un memorandum. (Dan PRICOPE)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …