Thursday , April 25 2024

Neglijenţa părinţilor a bagăt în spital şase copii într-o săptămână

copilas [800x600]

Nesupravegheaţi, doi fraţi au băut insecticid iar alţii doi au înghiţit pastile de Nurofen. Un copil de doi ani a ajuns la UPU cu arsuri pe aproape jumătate din suprafaţa corpului, iar un altul a ajuns la spital cu un ac infipt în gât. “Neglijenţa părinţilor faţă de copii, este o formă de violenţă”, este de părere inspectorul Adrian Popescu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Suceava

Nesupravegherea copiilor de către părinţi duce, de multe ori, la tragedii. Dacă un copil nesuprave-gheat riscă să pătească ceva chiar şi în casă, riscurile care îl pândesc afară sunt nenumărate. Aparent, orice părinte conştientizează riscurile, însă realitatea dovedeşte că lucrurile nu se petrec chiar aşa. Părinţii pot fi amendaţi pentru nesupravegherea copiilor însă acest lucru nu se prea întâmplă.
Pe de o parte, obligaţia părinţilor în ceea ce-i priveşte pe copiii minori, este reglementată prin Codul familiei, conform căruia “părinţii sunt obligaţi să îngrijească un copil. Ei sunt obligaţi să crească copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, de educarea, învăţătura şi pregătirea profesio-nală a acestuia, potrivit cu însuşirile lui”, iar pe de altă parte îi este corelat dreptul copilului la creştere şi educare de către părinţii lui.
Insă acest lucru nu prea pare luat în serios de către o parte dintre părinţii suceveni, dacă ne referim la faptul că doar într-o săptămână, şase copii au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava din cauza unor accidente ce puteau fi evitate, dacă cei mici nu erau lăsaţi nesupravegheaţi.
Un copil în vârstă de doi ani şi două luni din satul Hurjuieni, comuna Gălăneşti, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava, la sfârşitul săptămânii trecute, cu arsuri pe aproape jumătate din suprafaţa corpului, iar medicii suceveni s-au arătat neputincioşi în faţa unui asemenea caz. Drept urmare, micuţul a fost transferat de urgenţă la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Din declaraţiile părinţilor reiese că acesta a tras de pe aragaz o oală cu lapte în timp ce fierbea, provocându-şi arsuri grave. Acest lucru se întâmpla în timp ce copilul a fost lăsat singur, nesupravehgeat, în cameră iar pe aragaz mama a lăsat o oală cu lapte la fiert. “Am anunţat Poliţia care va ancheta exact condiţiile în care s-a petrecut incidentul” , am aflat de la doctorul Liviu Cârlan, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean. O ambulanţă a preluat copilul, iar un elicopter SMURD l-a transportat la Bucureşti.
Un băiat în vârstă de 11 ani din Suceava a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava cu un ac înfipt în faringe. Din declaraţiile părinţilor a reieşit că băiatul a încercat să umfle o minge suflând aer în supapa ei cu ajutorul unui ac de seringă. Din neatenţie, copilul a înghiţit acul iar părinţii au încercat să-l scoată, dar văzând că nu reuşesc, l-au adus la spital. In urma unei ecografii s-a contatat că acul era situat la nivelul faringelui, iar medicii urgentişti au luat decizia ca băiatul să fie transfe-rat la o clinică din Iaşi, unde există aparatura necesară extragerii unui corp străin.
La aceste cazuri se adaugă şi necazul celor doi fraţi din Suceava, David R. şi Matei R. în vârstă de trei şi respectiv un an, care au fost aduşi la spital de către mamă, după ce micuţii, în joacă, au înghiţit insecticid Calypso. Au fost internaţi de urgenţă la secţia de Pediatrie a Spitalului sucevean şi ţinuţi sub observaţie de către medici pentru a se putea constata dacă le-au fost modificate funcţiile vitale. Aici se adaugă şi povestea altor doi fraţi din Suceava pe care medicii urgentişti au reuşit să-i stabilizeze după ce au mâncat o cutie de medicamente Nurofen.
La toate aceste cazuri se adaugă şi copiii implicaţi în tot felul de accidente rutiere, copii lăsaţi de capul lor pe străzi. In alte ţări din Uniunea Europeană, un părinte plăteşte scump dacă îşi lasă copilul sub 13 ani singur şi până la colţul casei, dar la noi, se pasează ancheta pentru astfel de accidente de la Poliţie la Protecţia Copilului şi în final nici un părinte nu dă cu subsemnatul pentru ce a păţit copilul său.
Pentru a se încerca conştientizarea părinţilor, Direcţia de Sănătate Publică împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului a organizat, vineri, 6 iunie, o masă rotundă cu tema “Probleme globale privind violenţa asupra copilului”. “Scopul întâlnirii noastre a fost identificarea principalelor probleme cu care ne confruntăm în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei împotriva copilului şi să contribuim la formarea lucrătorilor comunitari sanitari în ve-derea acordării de servicii integrate, de calitate, categoriilor de persoane vulnerabile. Acţiunea îşi propune şi sensibilizarea comunităţii privind protejarea şi apărarea drepturilor copiilor, a va-lorilor familiale şi identificarea celor mai bune soluţii pentru a avea copii educaţi şi sănătoşi. Consider că şi neglijenţa părinţilor faţă de copii, este o formă de violenţă”, a declarat inspectorul Adrian Popescu, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …