Friday , April 26 2024

Nechifor: Pentru înfiinţarea de perdele forestiere, terenurile să fie declarate de utilitate publică

nechifor 03 iulie


Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, miercuri, că pentru înfiinţarea de perdele forestiere pe marginea şoselelor este necesar ca terenurile respective să fie declarate de utilitate publică pentru că aceste suprafeţe sunt în proprietate privată.
Nechifor a spus în şedinţa Consiliului Judeţean Suceava că cea mai mare problemă cu care se confruntă autorităţile pentru înfiinţarea de perdele forestiere pe marginea drumurilor este legată de regimul proprietăţii.
Liderul grupului PDL din CJ Suceava, Vasile Ilie, a cerut, miercuri, la votarea bugetului judeţului, alocarea de fonduri pentru înfiinţarea de perdele forestiere, cum se prevede într-un act normativ al Ministerului Mediului şi Pădurilor. El a arătat că, altfel, există riscul ca prefectul judeţului să atace în instanţă bugetul judeţului dacă nu sunt prevăzute fonduri pentru astfel de lucrări în condiţiile în care Prefectura Suceava transmite primăriilor avertizări privind sumele ce trebuie să le includă în bugetele locale.
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a răspuns că actul normativ care prevede ca de perdelele forestiere să fie înfiinţate de Consiliile judeţene nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial.
El a arătat că pentru Consiliul Judeţean Suceava cea mai mare problemă este legată de regimul proprietăţii pentru că aceste perdele forestiere ar trebui înfiinţate pe terenuri private. Nechifor a spus că pe drumurile naţionale au fost montate parazăpezi pe distanţe care totalizează 15 kilometri.
În aceeaşi şedinţă, consilierul judeţean PSD Mihai Grozavu, fost vicepreşedinte al CJ Suceava în perioada 1996-2000, a spus că în anul 1996 au fost înfiinţate perdele forestiere în zonele expuse la viscol din apropierea drumurilor, dar că acestea au fost distruse.
“În 1996 am făcut plantaţii de perdele forestiere. Nu a rămas un puiet. Toţi au fost rupţi”, a spus consilierul judeţean PSD care a arătat că este nevoie de asigurarea pazei în cazul în care se vor înfiinţa perdele forestiere în judeţ.
Nechifor a declarat, ulterior, într-o conferinţă de presă, că va solicita parlamentarilor suceveni să iniţieze un proiect de lege prin care să fie definită zona de protecţie a drumurilor ca zonă de utilitate publică.
El a arătat că în judeţul Suceava singurul arbore care ar putea fi plantat pentru înfiinţarea de perdele de protecţie este salcâmul.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, declara recent că autostrăzile şi drumurile naţionale vor fi mărginite de perdele forestiere în baza unui program naţional ce va începe în primăvara acestui an şi care prevede, într-o primă etapă, plantări de arbori pe o lungime de 870 de kilometri.
Ea preciza că sumele alocate pentru acest an se ridică la 30 de milioane de lei, urmând ca finanţările să continue pe parcursul derulării programului.
În iunie 2011, miniştrii de atunci ai Mediului şi Transporturilor, Laszlo Borbely şi Anca Boagiu, semnau un protocol privind protejarea cu perdele forestiere pentru 870 kilometri de drum, costurile prevăzute atunci fiind de 1,2 milioane de euro, bani ce urmau să fie asiguraţi din Fondul de mediu.
“Din cei 870 kilometri de drum care ar trebui să fie protejaţi cu parazăpezi, CNADNR putea acoperi doar 133 de kilometri. Cu perdele forestiere vom putea acoperi toţi cei 870 kilometri, acolo unde sunt punctele critice”, declara la acea vreme Anca Boagiu care preciza că urma să fie înfiinţată o echipă mixtă din cele două ministere, care în prima fază va identifica proprietarii terenurilor unde se vor planta copacii., informează Mediafax.

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …