Multe unități de alimentație publică din județ nu folosesc produse biocide pentru dezinfecție

19/10/19 ora:8:53am

Aceasta a fost concluzia DSP în urma controalelor din septembrie. Inspectorii sanitari suceveni au strans aproape 50.000 de lei din amenzi, într-o lună

În cursul lunii septembrie, inspectorii sanitari din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava, au aplicat 19 amenzi, în valoare totală de 49.600 lei. Aceștia au dat și șapte avertismente pentru neregulile constatate. “Controalele efectuate în obiectivele din categoria nonaliment au cuprins un număr de două controale în obiectivele din categoria alimentare cu apă, cinci controale în unități de cazare hotelieră, 15 în pensiuni turistice, cinci în zone de locuit, zece în unități comerciale, 24 în unități de desfacere produse cosmetice, patru în cabinete de înfrumusețare, 254 la utilizatorii profesionali de produse biocide, respectiv unități sanitare, unități de turism, cabinete de înfrumusețare, 383 controale în unități de învățământ preșcolari, 367 în unități de învățământ primar și gimnazial,  40 în unități de învățământ liceal, o unitate de învățământ postliceal, o unitate de învățământ special, șapte în ateliere școlare, un control într-o unitate de cazare a unei unități de învățământ, zece controale în blocuri alimentare proprii unităților de învățământ,  trei controale în unități care prestează activități de catering în școli,  43 în cabinete medicale de medicină de familie, trei în cabinete medicale ambulatorii de specialitate, 11 în cabinete de medicină dentară, unul într-o unitate de imagistică medicală, unul într-un laborator de analize medicale, două controale în unități sanitare cu paturi, 59 de controale vizând activitatea de colectare, depozitare și neutralizare a deșeurilor periculoase, două controale la bazine de înot și două controale la piscine”, a explicat medicul Dinu Sădean, șef serviciu Control în Sănătate Publică.

La obiectivele din categoria aliment, inspectorii Direcției de Sănătate Publică au efectuat verificări la peste 100 de distribuitori de produse alimentare și la 60 de unități de restaurante.

Printre neconformitățile constatate se află neasigurarea în unitățile de alimentație publică a circuitelor funcționale impuse de normele de igienă în vigoare, lipsa din dotarea unității a produselor biocide, neconformități în amenajarea adăposturilor pentru animalele și păsările crescute în gospodăria proprie, neefectuarea operațiunilor de dezinfecție, dezinsecție, deratizare, neasigurarea controlului și înregistrării temperaturii de funcționare a spațiilor frigorifice, neefectuarea lucrărilor periodice de reparații și de igienizare a unității, lipsa documentelor de reglementare sanitară, neetichetarea produselor alimentare în conformitate cu prevederile legale în vigoare, neasigurarea de către angajator a controlului medical periodic al lucrătorilor și lipsa cursurilor de însușire a noțiunilor fundamentale de igienă. (C. R.)