Friday , March 29 2024

Monede romane, titireze evreieşti medievale dar şi bombe neexplodate, descoperite de vânătorii de comori suceveni, cu detectoarele de metale

 
bani si bijuterii1 [800x600]


Detectoarele de metale purtate de căutătorii de comori din judeţul nostru îşi fac bine treaba, în ciuda arheologilor care au ajuns să le invidieze ritmul în care fac descoperiri arheologice de răsunet în spaţiul public. Astfel, doar zilele trecute, cunoscuţii de-acum fraţi Marius şi Cristian Hatnean din Pătrăuţi şi-au adus din nou obolul cuvenit tezaurului local, cu două monede romane – un dinar Marcus Aurelius descoperit la Pătrăuţi şi un alt dinar Antonius Pius, găsit la Brăieşti – Cornu Luncii. Potrivit lui Viorel Blanaru, consilier coordonator compartiment monumente istorice din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Suceava, acestea provin din secolele II-III, era noastră având o concentraţie de argint de 75-80%, superioară concentraţiei din tetradrahmele greceşti datând din secolul III înainte de Hristos descoperite în această vară la Cacica, prin aceleaşi mijloace moderne – detector de metale, unde concentraţia argintului în monede este de 60% dar inferioară monedelor bătute în vremea împăratului Traian – sfârşitul secolului I, începutul secolului II era noastră, care aveau în compoziţie 95% argint.
De remarcat faptul că în zona noastră trăiau acum aproape 2000 de ani “dacii liberi”, neincluşi în imperiul roman iar aceste descoperiri noi, chiar dacă sunt făcute de persoane care şi-au constituit un hobby din a cutreiera plaiurile sucevene împingând detectorul de metale, atestă totuşi faptul că a existat o legătură strânsă între populaţia din interiorul imperiului şi cea din afara ei, inclusiv pe linie comercială.
Cu aceleaşi detectoare de metale au mai fost descoperite, la  Botoşăniţa Mare, comuna Calafindeşti, monede şi fragmente de monedă de o jumătate de “gros”, cercei şi fragmente dintr-un inel alte piese de podoabă, datând din vremea lui Stefan cel Mare.
Un obiect inedit, a fost găsit cu detectorul de metale purtat de fraţii Hatnean în localitatea lor natală – Pătrăuţi, un “dreider”, pe româneşte prâsnel sau titirez, o jucărie evreiască din argint datând din secolele XVI-XVII. Toate aceste obiecte cu valoare arheologică au fost predate la Direcţia Judeţeană pentru Cultură de unde vor fi transmise către Muzeul Bucovinei pentru cercetare şi identificare în teren a zonelor pe care au fost descoperite în vederea unor eventuale cercetări arhelologice a zonelor respective.
Trebuie spus că hobby-ul arheologie poate aduce şi un profit, în condiţiile în care legislaţia în domeniu stabileşte că descoperitorii de comori primesc 30% din valoarea estimată a pieselor, iar dacă acestea sunt considerate obiecte de mare valoare, mai pot încasa încă un bonus de 10%.
Una peste alta, cei 30 de deţinători de detectoare de metale atestaţi din judeţul nostru sunt apreciaţi şi pentru o componentă mai pragmatică a îndeletnicirii lor. In căutarea comorilor, aceştia dau de multe ori peste piese de artilerie neexplodate datând din primul şi al doilea război mondial, de fiecare dată ofiţerii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă fiind chemaţi să le ridice şi să le distrugă, emininându-se astfel un risc real pentru comunitatea civilă din zonele unde se descoperă astfel de vestigii mai puţin aducătoare de venit. (Neculai ROSCA)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …