Friday , March 29 2024

Ministrul Sănătății a decis ca de luna viitoare în fiecare județ să existe obligatoriu un centru de prelevare de organe. La Suceava avem unul de cinci ani, dar s-au făcut doar trei operații  

Sorina Pintea a anunțat, joi, «obligativitatea existenței unui centru de prelevare la nivelul fiecărui spital județean». La Suceava, deși avem un astfel de centru din 2014, aceste operații sunt rarisime: câte o singură prelevare în 2014, 2016 și 2018, niciuna în acest an. Marea problemă, pe care se pare că n-o înțelege conducerea Ministerului Sănătății, este lipsa totală a campaniilor de conștientizare privind  importanța donării, medicii lovindu-se permanent de refuzul rudelor pacientului aflat în moarte cerebrală de accepta prelevarea de organe. «Au fost trei potențiali donatori anul acesta, însă nu s-a obținut acordul familiei”, a declarat, vineri, directorul medical al Spitalului Județean, medicul Mircea Macovei  

Fiecare spital judeţean din ţară va fi obligat, începând cu data de 15 septembrie, să aibă un centru de prelevare de organe, a anunțat joi, la Bistrița, ministrul Sănătății.

«Am luat decizia de a implementa obligativitatea existenței unui centru de prelevare la nivelul fiecărui spital județean pentru că avem terapii intensive, avem dotări în majoritatea spitalelor. Este cazul să începem să lucrăm. Programul Național de Transplant a fost restructurat, există o posibilitate de a stimula financiar pe cei care sunt implicați efectiv și este cazul să ne gândim la pacienții care aceea așteaptă aceste organe. Programul începe în 15 septembrie”, a declarat Sorina Pintea.

Întrebată dacă va fi derulată şi o campanie publică de susţinere a prelevării de organe, Sorina Pintea a spus că deja s-a început acest lucru şi crede că lucrurile se vor schimba odată cu existenţa unui centru de prelevare în fiecare judeţ.

Realitatea pare să fie alta, cel puțin în Suceava, und există astfel de centru pentru prelevare de organe, iar din 2014 până în prezent au avut loc trei de intervenții de acest fel. Deși la Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” se deru­lează programul de transplant, de la începutul acestui an nu a avut loc nicio intervenție chirurgicală de acest gen, fiind trei potențiali donatori ai căror familii nu și-au dat însă acordul în vederea prelevării de organe. “De la începutul anului nu a avut loc nicio prelevare de organe. Au fost trei potențiali donatori, însă nu s-a obținut acordul familiei”, a declarat directorul medical și purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, medicul Mircea Macovei.

Programul naţional de transplant se derulează la Spitalul Judeţean Suceava din luna iunie 2014, când Ministerul Sănătăţii a acreditat Spitalul Judeţean pentru activitatea de prelevare de organe ca urmare a amplelor investiţii în renovarea şi dotarea cu echipamente a secţiilor, inclusiv a celei de Anestezie şi Terapie Intensivă. Spitalul suportă pentru donatori serviciul funerar: costul sicriului, estimat la 2.500-3.000 de lei, şi asigurarea transportului la localitatea de domiciliu şi până la cimitir, cu precizarea că banii vor fi viraţi direct către furnizori, şi nu către rudele îndoliate.

Anul trecut a avut loc o singură prelevare de organe la unitatea spitalicească suceveană, când un tânăr de 17 ani, aflat în moarte cerebrală, a salvat patru vieți. Intervenția chirurgicală, coordonată de medicii Dorin Stănescu și Lavinea Ştreangă, a fost foarte complexă și a durat o noapte întreagă. La Suceava au ajuns echipe de medici de la Iași, București și Târgu Mureș, care au recoltat organele sănătoase de la tânăr și le-au transportat ulterior cu elicopterul către cele trei centre universitare. Unul dintre rinichi a ajuns la o femeie din Suceava, operația de transplant fiind realizată la Iași, la Institutul «Parhon». Celălalt rinichi a ajuns la un pacient din București. Ficatul a fost transplantat la Iași unui bărbat în vârstă de 61 de ani, din Botoșani, care suferea de ciroză, iar un bărbat în vârstă de 39 de ani, din București, a primit, la Clinica de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, inima suceveanului de 17 ani.

In cursul anului 2017 nu s-a efectuat nicio prelevare de organe, fiind una singură în 2016, în luna februarie. Atunci au fost prelevați rinichii unui pacient aflat în moarte cerebrală în vârstă de 38 de ani, de către o echipă de medici din Iași, organele fiind transplantate la doi pacienți diferiți. Ficatul, pancreasul şi rinichii unei femei decedate în urma unei hemoragii cerebrale au fost prelevate în septembrie 2014, aceasta fiind prima prelevare de organe din Suceava. Organele au ajuns la Iaşi şi Bucureşti, prelevarea de organe fiind realizată, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava de către o echipa medicală coordonată de doctorul Radu Zamfir.

Medicul Dorin Stănescu, cel care coordonează activitatea de transplant de la spitalul sucevean, a explicat că decizia de donare este a rudelor pacientului aflat în moarte cerebrală, dar există și posibilitatea ca potențialul doritor să își manifeste această intenție prin act notarial, urmând să fie înscris în bazele de date ale unității medicale. Donator poate fi orice persoană, dacă nu suferă de cancer, HIV sau alte infecții grave. Doar la donatorii de inimă există limită de vârstă, la bărbați de 45 de ani, iar la femei de 40 de ani), în timp ce ficatul poate fi prelevat și de la un donator în vârstă de 90 de ani. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Incendiu puternic la o gospodarie din Horodnic de Jos (FOTO)

Vineri după amiază, un incendiu puternic a cuprins o gospodărie din localitatea Horodnic de Jos. …