Tuesday , April 16 2024

Mineri blocaţi în subteran la mina de uraniu Botuşana

protest mina [800x600]

Angajaţii de la serviciul de transport subteran din mina respectivă au refuzat să intre ieri dimineaţă în mină, după care au intrat în mină şi au refuzat, cel puţin până aseară, la închiderea ediţiei, să iasă din mină. Directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a declarat că vrea să aibă o discuţie cu toţi angajaţii, nu doar cu cei care au iniţiat protestul spontan, considerând că revendicările exced contractului colectiv de muncă şi instigările la grevă pot avea substrat politic

 
Mai mulţi angajaţi de la mina de uraniu Botuşana care aparţine de Sucursala Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) s-au blocat în subteran, ieri, în semn de protest faţă de unele situaţii pe care le consideră neechitabile. Din câte se pare, unii dintre nemulţumiţii care au refuzat să iasă din subteran au venit din concediu ca să participe la protest, după cum a confirmat şi directorul CNU, Ioan Moraru.
Datele cu privire la numărul celor nemulţumiţi diferă în funcţie de sursă, cei din zona sindicală vehiculând iniţial un număr de aproape 70 de persoane, autorităţile între care şi prefectul susţinând iniţial că este vorba de numai 17 oameni. Ioan Moraru, de asemenea, a spus că ar fi vorba de circa douăzeci de persoane din care s-ar părea că sunt trei care agită spiritele, directorul CNU luând în calcul şi o posibilă instigare din zona politicului şi declarându-ne că ar avea câteva elemente în acest sens. Ulterior, prefectul de Suceava a declarat că din cei 294 de angajaţi de la exploatarea minieră din primul schimb au ieşit din subteran 260, iar 34 au rămas solicitând soluţionarea mai multor revendicări.
Din câte se pare, acţiunea nu este susţinută de sindicate, afirmaţii în acest sens făcând atât Ioan Moraru, cât şi Florin Sinescu. La faţa locului au plecat să discute cu angajaţii nemulţumiţi directorul de la sucursala Suceava a CNU, Constantin Proboteanu şi directorul general al CNU, Ioan Moraru.
Prefectul Florin Sinescu a declarat că protestatarii au formulat o listă cu zece revendicări. Printre acestea, ei solicită o creştere cu 14% a salariilor, acordarea a trei premii anuale în valoare de câte 600 de lei – de Crăciun, la Paşti şi de Ziua Minerului, dar şi ca niciun salariu din companie să nu fie mai mare de 5.000 de lei. Ei mai cer afişarea veniturilor tuturor angajaţilor companiei.
De altfel, protestul spontan al minerilor a venit după ce, conducerea unităţii a refuzat să afişeze salariile pe care le încasează directorii şi personalul TESA, deşi nemulţumirea de fond este legată de diferenţele mari între salariile celor care lucrează efectiv în mină faţă de personalul de la suprafaţă.
Pe de altă parte, Ioan Moraru a precizat că niciuna dintre revendicări nu a fost asumată de sindicate şi nici de cei care au participat la protestul sponatn. „Vreau să fac precizarea că nu este vorba de mineri, ci cei cei din transportul subteran. Sunt circa douăzeci de oameni, unii dintre ei se aflau în concediu. Se pare că ar fi trei instigatori între ei aflaţi în legătură cu mediul politic. Au început protestul spontan în curtea mineri, dar apoi au intrat pe la 11.30 şi la ora 14.00 au refuzat să mai iasă din mină, rămânând la rampa unui puţ. In ce priveşte revendicările, vă pot spune că a, primit doar o listă neasumată nici de sindicate şi nici de oamenii care au iniţiat această formă de protest spontan. Consider că solicitările exced prevederilor actualului contract colectiv de muncă valabil până în 1 iulie 2014 din cauză că salariile s-au dat la timp, hrana rece la fel iar primele de asemenea. Am dorit să am o discuţie, dar cu toţi angajaţii, însă cei care au declanşat protestul nu au dorit. Eu rămân în zonă şi mâine (azi – n.red.) dimineaţă îi aştept, de la ora 07.30, în sala de apel pentru o discuţie”, ne-a declarat Ioan Moraru în legătură cu protestul spontan de la mina Botuşana.
Florin Sinescu a arătat că angajaţii au primit anul trecut o majorare de 24 la sută a salariului şi primesc prime cuprinse între 300 şi 500 de lei, în funcţie de veniturile companiei. Din pucntul de vedere al prefectului, sunt nemulţumiri punctuale care cred că pot fi soluţionate şi nu sunt reclamate încălcarea unor prevederi din contractul colectiv de muncă
Reamintim că în vara lui 2012, oamenii s-au blocat în mină pentru 72 de ore, nemulţumiţi de nivelul salariilor şi de spectrul unor disponibilizări. Menţionăm că la sucursala minieră Suceava a CNU sunt aproximativ 690 de angajaţi din care peste 400 sunt la sectorul minier (mina) de la Botuşana – intrarea se face printr-un drum ce trece pe teritoriul comunei Ostra, iar restul angajaţilor sunt la sectorul minier Crucea – intrarea făcându-se de pe teritoriul administrativ al comunei cu acelaşi nume. Interesant este şi faptul că protestul a izbucnit în condiţiile în care se lucrează la documentaţia de prelungire a licenţei de exploatare pentru cele două mine. (Dan PRICOPE)

Vezi si

SĂ AJUTĂM! O fată de 16 ani, elevă la Colegiul ”Mihai Eminescu”, are nevoie urgentă de un transplant de măduvă care poate fi realizat în Turcia

”Acum câteva luni, Izabela Andreea Socoliuc, o tânără din Suceava, a fost diagnosticată cu leucemie …