Thursday , March 28 2024

Milioane de euro îngropate în dosarele de insolvenţă ori faliment ale marilor firme sucevene

 Sedcomlibris, cu 176 de creditori şi datorii de 220 de miliarde de lei vechi – 5 milioane de euro, Soconi, cu 52 de creditori, şi datorii de 120 de miliarde de lei vechi – 2,5 milioane de euro; Supermag Imperial, cu datorii de 500 de miliarde de lei – 12 milioane de euro dar şi mai puţin cunoscuta Cento Gimmy, aparţinând afaceristului cvasi – fugar Dumitru Morhan, căruia i-a cerut insolvenţa chiar fosta soţie, cu aproape un milion de euro datorii, sunt cei mai importanţi lideri suceveni la nepricepere în afacerialexandria 2 [800x600]

Activitatea Secţiei civile a Tribunalului Suceava, în zona judecării cererilor de insolvenţă ori faliment se intensifică în această perioadă, după revenirea din vacanţă a magistraţilor. S-au adunat, pe parcursul verii cereri noi, iar într-o bună parte din dosarele vechi, nu s-au dat sentinţe din care să rezulte că, după un efort comun al judecătorilor, lichidatorilor, execurorilor, ma-nagerilor firmelor intrate în încurcătură şi a angajaţilor acestora, firmele s-au salvat. Nu au fost emise în ultima perioadă nici decizii pentru firme importante din care să rezulte că, în ciuda eforturilor entităţilor mai sus prezentate, acestea au intrat în faliment. O statistică arată că în medie, un dosar de insolvenţă important, durează cam patru ani, până cănd să se decidă dacă firma merită în continuare să rămână pe piaţă ori va intra în faliment, activele acesteia urmând să fie scoase la mezat iar în rare cazuri, împotriva foştilor administratori să fie îndreptată măsura atragerii răspunderii patrimoniale. Pe aces fond, prezentăm în cele ce urmează stadiul principalelor dosare de insolvenţă aflate pe rolul Tribunalului Suceava. Este vorba de firme cu notorietate şi de menţionat că majoritatea cazurilor cererea de deschidere a procedurilor insolvenţei a aparţinut administratorilor.
Sedcomlibris – 176 de creditori, un an şi două luni de la declanşarea procedurii, prejudiciu de 220 de miliarde de lei vechi, încă se mai acceptă noi creditori
Dosarul de insolvenţă a firmei Sedcomlibris a fost înregistrat la Tribunalul Suceava în data de 22 iunie 2013 chiar în urma cererii depuse de Dan Alexandrescu, administratorul firmei.
Pe data de 23 septembrie a.c., se va judeca un nou termen, cel de-al 16-lea după ce instanţa a admis cererile de repunere în termenul de admitere a creanţelor formulate de creditorii SC Bel ROM CINCI SRL, societate în insolvenţă, SC BEL ROM SAPTE SRL, societate în insolvenţă, SC TOTAL COMPUTERS SRL, SC EMOSTAR LIMITED SRL. S-a dispus repunerea în termenul de depunere a creanţelor formulată de SC BEL ROM SAPTE SRL, societate în insolvenţă, SC TOTAL COMPUTERS SRL, SC EMOSTAR LIMITED SRL. Instanţa a pus în vedere administratorului judiciar să analizeze cererile de creanţă ale creditorilor
Insolvenţa SEDCOMLIBRIS pare să fie, la propriu, unul dintre cele mai grele dosare cu care se confruntă în acest moment judecătorii sindici de la Tribunalul Suceava. Cele peste 20 de vo-lume ale dosarului 7465/86/2013 puse unul peste altul, formează deja un turn înalt de aproape un metru şi jumătate, iar procesul este abia la început. Procedura încă nu este terminată în condiţiile în care numărul acestora depăşeşte 170, până acum doar o parte dintre ei depunând documentele necesare pentru a se putea trece la o nouă etapă în judecarea procesului de insolvenţă – cea de valorificare a activelor societăţii pentru acoperirea datoriilor către creditori. De remarcat că administratorul judiciar al SEDCOMLIBRIS, Casa de Insolvenţă Transilvania Filiala Bucureşti a acceptat deja datorii în sumă totală de numai 168 de miliarde de lei vechi, dintr-un total de 220 de mi-liarde asumate chiar de administratorul Dan Alexandrescu, atunci când a depus cererea de insolvenţă.
Conform tabelului provizoriu al creditorilor, printre cei mai importanţi dintre aceştia s-au înscris la masa credală BCR, cu 16,4 miliarde lei vechi, Banca Transilvania, cu 57 de miliarde, SC Melior SRL – 26,5 miliarde dar şi o persoană fizică – Mihaela Stredie, care a împrumutat SEDCOMLIBRIS conform unui contract din februarie 2010, cu 22 miliarde de lei vechi. Din rândul cre-ditorilor chirografari, cei mai importanţi sunt Polirom – 1,1 miliarde lei vechi, Grup editorial Art – 2,2 miliarde, Humanitas – 1,29 miliarde, Lecom Birotică – 2,37 miliarde, Grup editorial Litera – 1,6 miliarde, Pigno Romania Impex – 1,8 miliarde, Suceava Shopping City – 2,41 miliarde, Virtual Top Investments – 1,25 miliarde, BCR Real Estate Management – 1,43 miliarde, Eon Energie – 1,16 miliarde, Eurolibris – 3,3 miliarde, Editura Girosol – 1,61 miliarde, Liverom Enterprises – 3,28 miliarde, Loial Impex SRL – 7,04 miliarde, Filco International – 2,71 miliarde, Nemira Publishing House – 4,3 miliarde lei vechi. Procedura continuă în condiţiile în care la masa credală s-au înscris deja alături de cei deja enumeraţi, în total 176 de creditori.
soconi 2 [800x600]
Soconi – 52 de creditori, aproape doi ani de proces, afacere în lichidare cu datorii de 120 de miliarde de lei vechi
Pentru SC Soconi Group SRL Suceava, la un an şi jumătate de la deschiderea procedurii insolvenţei formulată de administratorul Nelu Opincaru, s-a dispus în data de 17 iunie a acestui an, deschiderea procedurii falimentului. Următorul termen este stabilit pentru 7 octombrie 2014.
Tribunalul Suceava a dispus declanşarea procedurii de faliment pentru firma Soconi Group SRL, aparţinând afaceristului sucevean Nelu Opincaru. Acesta ceruse în nume propriu, ca administrator al SC Soconi Group SRL Suceava, în luna ianuarie a anului trecut, deschiderea procedurii insolvenţei la firma sa, argumentând că treaba nu mai merge, din cauza crizei economice, a raporturilor tot mai tensionate cu creditorii, a lipsei de comenzi etc. A făcut şi un calcul la acea vreme arătând judecătorului sindic căruia i-a cerut acceptarea insolvenţei că datorează 58 de miliarde de lei vechi pe care nu are de unde să îi plătească. Nelu Opincaru a omis să arate că numai cu o lună înainte, în decembrie 2012, vânduse toate activele importante ale firmei, la preţuri de nimic, către Soconi Grand Group, o societate nou înfiinţată pe numele fiului său, Alin. La un an şi jumătate de la solicitarea de deschidere a insolvenţei şi după ce în tabelul creditorilor s-au înscris creditori ale căror pretenţii au dublat estimările făcute de fostul administrator, atingând peste 110 miliarde de lei vechi (11 milioane de lei – cam 2,5 milioane de euro, n.r.), instanţa a tras concluzia că nu mai poate fi vorba de pus în practică a niciunui plan de reorganizare judiciară, dispunând trecerea firmei Soconi Group în faliment. Ce se va mai putea valorifica şi la ce preţ, din activele societăţii pentru a acoperi măcar în parte datoriile către bănci, parteneri de afaceri, bugetul consolidat al statului, este greu de apreciat. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 7 octombrie 2014.
De remarcat este că, la rândul ei, Soconi Grand Construct, firmă aparţinând lui Alin Opincaru, băiatul lui Nelu Opincaru, fostul patron al Soconi Group este la rândul ei, cu un pas în insolvenţă după ce împotriva acestei societăţi comerciale, Prebet Aiud SA a depus în prima jumătate a acestei lunii august a acestui an o cerere de declanşare a procedurii insolvenţei împotriva SC Soconi Grand Construct SRL Suceava, având aceeaşi adresă cu cea a firmei mamă – Soconi Group,pentru o datorie de 115.916 lei, plus alte 44.000 de lei penalităţi de întârziere şi cheltuieli de recuperare, în total 160.000 de lei.
morhanflori [800x600]
Cento Gimmy, firma lui Dumitru Morhan, din nou cerută în faliment, solicitările mai noi, conexate cu cele de acum trei ani
Dosarul de insolvenţă al firmei Cento Gimmy, aparţinând omului de afaceri dumitru Morhan, fost şef al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România, pe numele căruia există o hotărâre judecătorească de natură penală în baza căreia el este căutat şi nu prea de către autorităţi, a fost iniţiat în 29 iunie 2012, Tribunalul Suceava a dispus atunci începerea procedurii insolvenţei la firma Cento – Gimmy Impex SRL, ce aparţinea afaceristului Dumitru Morhan şi pe care acesta, înainte de a intra prima dată în puşcărie, a mutat-o cu sediul social la Bucureşti. La începutul acestei luni, o nouă solicitate de deschidere a procedurii faliment, care urmează să se judece la începutul lunii următoare. In daţa de 29 iunie 2012, Tribunalul Suceava a dispus începerea procedurii insolvenţei la firma Cento – Gimmy Impex SRL, ce aparţinea afacerisţului Dumitru Morhan şi pe care acesta, înainte de a intra prima dată în puşcărie, a mutat-o cu sediul social la Bucureşţi. Solicitarea a fost făcută atunci de Dictron Invest Bucureşti, pentru o datorie de aproape un milion de lei. S-au scurs de atunci nu mai puţin de 20 de termene de judecată. Când s-a cerut insolvenţa firmei Cento Gimmy, patronul Dumitru Morhan era în puşcărie, pentru înşelăciune. După un divort pronunţat anul trecut, fosta nevastă a lui Dumitru Morhan a cerut de asemenea insolvenţa firmei afaceristului aflat din nou în penitenciar. SC Ecolact Co SA Milişăuţi, administrată de Domnica Gherasim, fostă Morhan, a depus în primăvara acestui an la Tribunal o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei societăţii Cento Gimmy, aparţinând fostului soţ. Motivul invocat – un împrumut de 7 miliarde de lei vechi oferit în 2009 şi nerestituit nici după cinci ani. Conform acestei cereri, Ecolact a împrumutat firmei Cento Gimmy în data de 1 mai 2009 suma de 700.000 de lei – şapte miliarde de lei vechi pe o perioadă de 3 ani, termenul scadent fiind 1 mai 2012, bani ce nu au mai fost restituiţi. Dosarul iniţiat de Ecolact urmează să fie conexat la celelalte dosare de insolvenţă ale firmei Cento Gimmy.
supermag centrala 1 [800x600]
Supermag Imperial, în faliment cu datorii de 500 de miliarde de lei vechi, termen nou pe 28 octombrie a.c.
La SC Supermag Imperial, firmă intrată deja în faliment, este fixat un termen nou în data de 28 octombrie a.c., după ce în vară, magistraţii, considerând că proba cu expertiză cerută de BCR SA nu este utilă în soluţionarea cauzei, în condiţiile în care priveşte creanţa unei persoane ce încă nu figurează în tabelul de creanţe, justificându-se eventual în cadrul unei contestaţii privind tabelul suplimentar de creanţe în ipoteza în care creanţele respective ar fi înscrise, judecătorul-sindic a respins proba solicitată.
Asta în condiţiile în care Tribunalul Suceava a admisla începutul verii cererea BCR, principalul creditor al firmei Supermag Imperial aparţinând familiei Hânţar şi a dispus intrarea în faliment a societăţii. Acest pas era de altfel previzibil, în condiţiile în care instanţa a respins cererea Supermag Imperial administrată judiciar de Alpha Insolv IPURL de confirmare a planului de reorganizare propus de aceasta.
Incă din toamna anului trecut, Obiectiv de Suceava arăta că acest plan de reorganizare a fost contestat de creditorii societăţii comerciale, apreciindu-se că a fost realizat exclusiv în scopul de a frauda interesele creditorilor chirografari, faţă de care se propune o recuperare a doar 1,5% din valoarea creanţei cât şi a celor garantaţi, faţă de care se propune o recuperare de doar 6%, In acelaşi timp, fiind favorizaţi creditorii bugetari şi interesele debitorului. SC Supermag Imperial, firma de la Slobozia aparţinând familiei lui Ioan Hânţari, şi-a cerut singură intrarea în insolvenţă în octombrie 2012. O cerere similară fusese adresată Tribunalului Suceava în luna iunie a aceluiaşi an de către BCR, care singură are de primit de la firma de procesat cauciucuri 350 de miliarde de lei vechi, dar secţia civilă a instanţei sucevene a decis conexarea celor două dosare. Pe lângă datoriile bancare, societatea din Slobozia care a devenit cunoscută mai ales prin poluările repetate şi accidente de muncă tragice, mai are de plătit sute de miliarde de lei vechi la alţi creditori.
După ce instanţa a acceptat cererea formulată de BCR de intrare în faliment a Supermag Imperial, rolul lichidatorului desemnat – Alpha Insolv IPURL urma să fie doar acela de a vinde activele Supermag Imperial, pentru a obţine banii necesari achitării datoriilor către creditori. La sfârşitul anului 2012, activele totale ale societăţii Supermag ar fi fost în valoare totală de 746 de miliarde de lei vechi, cifra de afaceri de 643 de miliarde lei vechi iar pierderile aferente anului 2012 au fost de 21,4 miliarde de lei vechi. Conform documentelor depuse la dosar, valoarea totală a datoriilor era, la jumătatea lui 2013, de 504 miliarde de lei vechi. Din care obligaţii restante la alţi creditori – 246 de miliarde de lei vechi, credite bancare restante 224 de miliarde de lei vechi, 425 de milioane lei vechi datorii la bugetul de stat şi 625 de milioane la bugetele locale. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …